Βάζοντας τέλος στο πρόγραμμά του για τον έλεγχο των πληροφοριών (fact-checking) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κάνει φανερή τη βούληση, ακόμα και τη σπουδή, ορισμένων μεγάλων αφεντικών της τεχνολογίας να εναρμονιστούν με το συντηρητικό δίδυμο Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ.

«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας», δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της Meta, ο οποίος ανέκαθεν αρνείται ότι η εταιρεία του είναι επιχείρηση του Τύπου που υπόκειται σε υποχρεώσεις όσον αφορά το περιεχόμενο, προτιμώντας να την περιγράφει ως δίκτυο διανομής («utility»).

Κανένα μεγάλο αφεντικό των social media δεν είχε μέχρι τώρα εκφράσει μια τόσο κατηγορηματική αποδοχή της ριζοσπαστικής αντίληψης για την ελευθερία της έκφρασης που υπερασπίζονται ο εκλεγμένος πρόεδρος και ο αχώριστος πολυδισεκατομμυριούχος σύμμαχός του, οι οποίοι είναι εχθρικοί σε οποιαδήποτε κανονιστική ρύθμιση.

Παρόλο που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διστάζει να επιτεθεί στα μέσα ενημέρωσης για δημοσιεύματα που δεν του αρέσουν, θέλει απόλυτη ελευθερία της έκφρασης για τους οπαδούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων εξαπλώνεται η ρητορική του κατά των μεταναστών και των τρανς και τις απειλές εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του.

«Για όλους εμάς που δίνουμε εδώ και χρόνια τη μάχη της ελευθερίας της έκφρασης, αυτό δίνει την εντύπωση μιας μείζονος νίκης και μιας καμπής» έγραψε στο X ο Ντέιβιντ Ζακς, επιχειρηματίας και μελλοντικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενστερνίστηκε απροκάλυπτα τη γραμμή Τραμπ για το παραπλαητικό περιεχόμενο (Reuters)

Ο Ζακς, προσκείμενος στον Μασκ, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Meta «διόρθωσε την πορεία της». «Ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ, που προκάλεσες αυτή την πολιτική και πολιτιστική επανευθυγράμμιση» είπε.

«Είναι απολύτως λογικό να προσεγγίσουμε την απόφαση (της Meta) από πολιτική σκοπιά», σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ίθαν Ζάκερμαν, καθηγητής δημόσιας πολιτικής, επικοινωνίας και ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Υπενθυμίζει δε ότι η εταιρεία υποδέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιό της τον Ντέινα Γουάιτ, προσωπικότητα του αθλητισμού πολεμικών τεχνών και υποστηρικτή του Τραμπ.

«Ωστόσο είναι μια απόφαση που εξυπηρετεί και τους οικονομικούς στόχους του Ζάκερμπεργκ: το fact-checking είναι μια δραστηριότητα δύσκολη, δαπανηρή και αμφιλεγόμενη», επισημαίνει ο ερευνητής, ο οποίος προσέφυγε πρόσφατα στη δικαιοσύνη κατά της Meta σχετικά με τον αλγόριθμο του Facebook.

«Τα πολιτικά κόμματα, όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευημερούν όταν υπάρχουν διαιρέσεις, συνεπώς δεν πρέπει να μας εκπλήσσει πολύ που μια επιχείρηση όπως η Meta εγκαταλείπει το fact-checking» επισημαίνει η Γουέντι Σίλερ, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπράουν.

Άλλα μεγάλα ονόματα των social media έχουν εκφράσει πιο διακριτικά τη βούλησή τους να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Τραμπ, μετά το τέλος μιας θητείας Μπάιντεν που σηματοδοτήθηκε από ένα συχνά αυστηρό τόνο έναντι των Big Tech, οι οποίες κατηγορούνταν ότι επιτρέπουν την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εννοεί να επιτεθεί σε αυτές τις επιχειρήσεις και εν γένει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχοντας επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα μετά το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του σε Facebook και Twitter, πριν το τελευταίο εξαγοραστεί από τον Έλον Μασκ.

O Έλον Μασκ πιστεύει στην «απόλυτη» ελευθερία της έκφρασης. Συχνά όμως κατηγορείται για παραπληροφόρηση (Reuters)

Χθες, Τρίτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε πως το αφεντικό της Meta «πιθανώς» αντέδρασε στις απειλές που είχε διατυπώσει εναντίον του.

Ο Τραμπ επέλεξε τον Μπρένταν Καρ, οπαδό της απορρύθμισης, για να διευθύνει την ομοσπονδιακή υπηρεσία επικοινωνιών, FCC.

Στις 15 Νοεμβρίου, ο Μπρένταν Καρ είχε καλέσει μέσω του X να «διαλυθεί το καρτέλ της λογοκρισίας» που είχε σχηματιστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, από τους «Facebook, Google, Apple, Microsoft και άλλους».

Προ ημερών, η σκιτσογράφος Αν Τέλνας ανακοίνωσε πως παραιτείται από την Washington Post επειδή η διεύθυνση απέρριψε μια γελοιογραφία της, στην οποία επέκρινε τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, τον Τζεφ Μπέζος, ότι επιδιώξει «να αποκτήσει την εύνοια του Ντόναλντ Τραμπ».

Όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, οι επικεφαλής των Google, Amazon και Apple πήγαν να συναντήσουν τον ρεπουμπλικανό στο Μαρ-α-Λάγκο, την κατοικία του στη Φλόριντα.

Οι δωρεές εισρέουν επίσης από τις Big Tech για τις δεξιώσεις που θα δοθούν με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Μεταξύ των δωρητών είναι και ο Σαμ Άλτμαν, επικεφαλής της OpenAI, ο οποίος είχε πει στις αρχές Δεκεμβρίου πως έχει «την αρκετά βαθιά πεποίθηση ότι ο Έλον (Μασκ) θα κάνει τις σωστές επιλογές».

Ο επικεφαλής των X, SpaceX και Tesla έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες ως μείζων προσωπικότητα του τραμπικού περιβάλλοντος, ακόμα και πέραν αυτού, αφού συμμετείχε δραστήρια στην προεκλογική εκστρατεία του πρώην και πλέον επόμενου ρεπουμπλικανού προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Cool», σχολίασε μετά την ανακοίνωση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, με τον οποίο διατηρεί μια τρικυμιώδη σχέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP