Η «Ατζέντα 2030» και οι στόχοι του 2025 για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Τα νομοσχέδια που προωθούνται και οι αλλαγές στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030»
- Ακονίζουν τα μαχαίρια τους οι στρατοί Ισραήλ και Τουρκίας; – Τι αναφέρει η επιτροπή Νάγκελ
- Σοκαριστικό βίντεο: Παιδόφιλος μαχαιρώνει μαθήτρια στη μέση του δρόμου
- Η Δανία δηλώνει «ανοιχτή στον διάλογο» με τις ΗΠΑ για την Αρκτική
- Προς δημοσίευση η έκθεση με τον ρόλο του Τραμπ στην επίθεση στο Καπιτώλιο
Στο βηματισμό που επιβάλλει ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για την «Ατζέντα 2030», με υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων αναμένεται να κινηθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το 2025.
Με το Νίκο Δένδια να επαναλαμβάνει και στην Ημερήσια Διαταγή του για το νέο έτος, πως «η «Ατζέντα 2030» δεν είναι μόνο ένας οδικός χάρτης της απαραίτητης μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Πηγαίνει πέρα από αυτό. Έχει ένα σαφές αξιακό πλαίσιο. Συντηρητικό, μεταρρυθμιστικό και συγχρόνως προοδευτικό. Ανανεώνει τον δεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων με την ελληνική κοινωνία».
Νόμος για στρατιωτικά νοσοκομεία
Το πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου θα αφορά τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τις λοιπές δομές στήριξης, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να το έχει ήδη παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και να βρίσκεται προς υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία.
Ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με τους βασικούς του άξονες στοχεύει στη θωράκιση των πιστώσεων για την περίθαλψη, με επιδίωξη να υπάρχει – μεταξύ άλλων – η διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, στο να δώσει το δικαίωμα της επιλογής στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων όσον αφορά την περίθαλψη τους, παρέχοντας ευελιξία για το αν αυτή θα γίνεται στα στρατιωτικά νοσοκομεία ή σε πολιτικά, δημόσια και ιδιωτικά. Ακόμα θέλει να μειώσει τις παραιτήσεις και για αυτό προβλέπει μέτρα μέριμνας σε ζητήματα που αφορούν το υγειονομικό προσωπικό.
Στο νομοσχέδιο τέλος περιλαμβάνεται και διάταξη που αφορά τη δυνατότητα περίθαλψης τέκνων με αναπηρία, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, και πέραν του 25ου έτους της ηλικίας τους.
Νομοσχέδιο για ακίνητη περιουσία και στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων
Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε και επίσης αναμένεται στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το Οικιστικό Πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων που φιλοδοξεί να βρει πόρους μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Ένα νομοσχέδιο που επίσης εντάσσεται στους στόχους της «Ατζέντας 2030» και σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι στόχοι του είναι οι εξής:
α) Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη χάραξη Στεγαστικής Πολιτικής.
β) Η θεσμοθέτηση κανόνων και διαδικασιών για την αναδιοργάνωση των Ταμείων Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) διά της συγχώνευσής τους σε ένα ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες ως προς την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος και την εν γένει μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
γ) Η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) με τη μετατροπή της στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (ΕΤΑΕΔ), που συστήνεται με το παρόν νομοσχέδιο, με σκοπό την αποδοτικότερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Νομοσχέδιο για τη θητεία
Εντός του 2025 και στο πλαίσιο της προώθησης της «Ατζέντας 2030» αναμένεται και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη θητεία. Ένα νομοσχέδιο που δεν θα αλλάζει τη χρονική διάρκεια της θητείας, αλλά θα εστιάζει στον τρόπο εκπλήρωσης της με έμφαση στην εντατικοποίηση της καθαρά στρατιωτικής εκπαίδευσης. Στο νομοσχέδιο που θα αφορά τις αλλαγές στη θητεία, όπως έχει αναφέρει ο Δένδιας θα υπάρχουν διατάξεις που θα δίνουν την δυνατότητα στους στρατεύσιμους να επιλέξουν και επαγγελματική κατάρτιση στη διάρκεια της θητείας τους, εφόσον το επιθυμούν.
Στα μεγάλα ζητήματα του 2025 για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η νέα Δομή Δυνάμεων, με τη Βουλή να έχει ενημερωθεί, ενώ έχει πάρει την έγκριση και του ΚΥΣΕΑ. Η νέα Δομή Δυνάμεων ενσωματώνει στις Ένοπλες Δυνάμεις την Καινοτομία, ενώ προβλέπει ακόμα τις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, τις Δυνατότητες Ηλεκτρονικού Πολέμου με τις Μονάδες που δημιουργούνται.
Στο ίδιο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» προχωρούν και οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρησιακά στρατοπέδων. Με τα στρατόπεδα που κλείνουν να αναμένεται να αξιοποιηθούν για το οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων και τη χρηματοδότηση του.
Φρεγάτες, F-16 Viper και θόλοι
Το 2025 και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται η πρώτη φρεγάτα FDI για το Πολεμικό Ναυτικό και μέχρι το τέλος του χρόνου πιθανότατα η δεύτερη.
Στο τραπέζι είναι και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, που έχει αποφασιστεί, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Το 2025 θα συνεχίσει και η αναβάθμιση των F-16 σε Viper.
Ενώ το 2025 θα είναι έτος εξελίξεων και για τον αντιαεροπορικό και αντι – drone θόλο.
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο Δένδιας στο Μητσοτάκη μετά το ΚΥΣΕΑ μέχρι το Φεβρουάριο του 2025 θα είναι έτοιμη η νέα δομή για τη διαχείριση του αντιαεροπορικού και αντι- drone θόλου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δένδιας στον Μητσοτάκη μετά το ΚΥΣΕΑ της 23ης Δεκεμβρίου 2024, έως το καλοκαίρι του 2025 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί η υποβολή των σχετικών προσφορών και οι διαγωνισμοί για το διπλό θόλο.
Οι εταιρείες που αναμένεται να υποβάλουν προσφορές είναι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Στόχος έως το φθινόπωρο – ίσως και νωρίτερα – του 2026 οι δύο θόλοι να είναι πλήρως λειτουργικοί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δένδιας στην τοποθέτηση του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό είχε ξεκαθαρίσει όσον αφορά τις εταιρείες πως «δεν υπάρχει ένας προνομιακός συνομιλητής της χώρας», ξεκαθαρίζοντας ότι «η διαδικασία αυτή θα είναι διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών»
Εντός του 2025 αναμένεται να παρουσιαστεί στη Βουλή τέλος και το νέο εξοπλιστικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις