Το νεοδημοκρατικό οικοσύστημα και συνολικά το πολιτικό σύστημα κινούνται στον ρυθμό της σεναριολογίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι συζητήσεις τρέχουν στο παρασκήνιο, μαζί με τις  διεργασίες στα κόμματα για το πώς θα κινηθούν είτε πριν (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) είτε μετά (όπως το ΠΑΣΟΚ) από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα τρέχει η ονοματολογία για την Ηρώδου Αττικού, αλλά μόνο στη σφαίρα της φημολογίας και των εκτιμήσεων, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά χαρτιά για την πρόταση της κυβέρνησης.

Αντικειμενικά όμως τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν – αν και δεν είναι ακόμα ασφυκτικά – και η ώρα των επίσημων ανακοινώσεων έρχεται όλο και πιο κοντά. Στη φωτιά της… προεδρολογίας έριξε ξαφνικά κι άλλο λάδι η πληροφορία ότι επίκειται ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις εξελίξεις μάλιστα μπλέκονται φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα. Μόνο που όλα παίζουν τελικά τον ρόλο τους και έχουν τη σημασία τους.

Η μετάθεση

Οι πληροφορίες του in λένε ότι η επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο εντός του Ιανουαρίου είχε αποφασιστεί ακόμα και πριν από τις πρωθυπουργικές εξορμήσεις σε Χανιά και Μιλάνο για τις γιορτές. Η ημερομηνία κούμπωσε αμέσως μόλις ο ίδιος επέστρεψε στο γραφείο του στο Μαξίμου, αλλά δεν ήταν η 15η Ιανουαρίου – οπότε θα γίνει τελικά η συνάντησή τους εκτός (νέου) απροόπτου.

Ήταν η 9η Ιανουαρίου, η αυριανή μέρα δηλαδή. Τότε θα πήγαινε ο Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των θεσμικών, μηνιαίων συναντήσεών του με την Πρόεδρο. Μοιραία ανέτρεψε τον προγραμματισμό η απώλεια του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, ο οποίος κηδεύεται αύριο με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και με τη χώρα σε τετραήμερο εθνικό πένθος (στις 12 η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη και έπειτα η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο).

Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης έχει ορίσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ως την περίοδο των ανακοινώσεων για την Προεδρία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μετατέθηκε η ημερομηνία του ραντεβού δείχνει το εξής: δεν είναι βέβαιο ότι η 15η Ιανουαρίου θα είναι η ημερομηνία της ανακοίνωσης, όπως δεν αναμένονταν ανακοινώσεις στις 9 Ιανουαρίου, παρότι όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν είναι δυνατόν ο Μητσοτάκης να μην εκμυστηρευτεί (ή ενημερώσει την Πρόεδρο, καλύτερα) τις προθέσεις του.

Κατά πόσον άλλωστε θα αρχίσουν εκείνη τη μέρα να σέρνονται νέες συζητήσεις και φημολογία για το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο είναι κάτι που μένει να φανεί.

Προσώρας πάντως ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι η συνάντηση γίνεται προκειμένου να διατηρηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή αυτή η «θεσμική κανονικότητα» (οι μηνιαίες ενημερώσεις του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο) που υπάρχει έως τώρα. Αυτό ήθελε για αυτή την εβδομάδα.

Δεν έχει καταλήξει

Αρμόδιες πηγές επιμένουν στο ότι δεν έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. Ακούει χωρίς να τοποθετείται, όπως λένε πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Εφόσον δεν προκύψουν ανακοινώσεις στο διήμερο 15-16 Ιανουαρίου μέσω διαγγέλματος όπως έγινε και το 2020, τότε τα «αποκαλυπτήρια» αναμένονται από τις 20 Ιανουαρίου και μετά. Και αυτό γιατί στο μεταξύ ο Μητσοτάκης θα μεταβεί εκτός συνόρων – στη Γερμανία, συγκεκριμένα.

Αν σε κάτι συμφωνούν οι περισσότεροι είναι στη σύνδεση μεταξύ της καθυστέρησης της ανακοίνωσης με την ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων στην Προεδρική εκλογή, ταυτόχρονα με τη διασφάλιση της ενότητας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ χωρίς το πρόσωπο να είναι «παραταξιακό» από τη ΝΔ. Εξ ου και, αφήνοντας στην άκρη την προοπτική ανανέωσης της θητείας της Σακελλαροπούλου, πληθαίνουν τα στοιχήματα ότι ο Μητσοτάκης αναζητάει τελικά την υποψηφιότητα – έκπληξη: ένα όνομα που να έχει μείνει εκτός της ονοματολογίας του προηγούμενου διαστήματος.

Οι αριθμοί

Τις εξελίξεις συνοδεύουν (και καθορίζουν) συγκεκριμένοι αριθμοί. Πρώτα το 13: έως τις 13 Φεβρουαρίου (το πολύ) θα πρέπει να έχουν εκκινήσει οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την Προεδρία, καθώς η θητεία της νυν Προέδρου λήγει και τυπικά στις 13 Μαρτίου.

Έπειτα, το 200: τόσοι βουλευτές χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου από την πρώτη ή στη δεύτερη ψηφοφορία (με 261 ψήφους η Σακελλαροπούλου εξελέγη το 2020 στον πρώτο «γύρο»).

Στη συνέχεια, το 180: ισχυρό (και ρεαλιστικό) είναι το σενάριο, όπως εκτιμάται, να χρειαστεί τρίτη ψηφοφορία και το κυνήγι των αναγκαίων 180 ψήφων, κάτι που υπηρετείται με το άθροισμα των θετικών ψήφων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.