Γάζα: Μια συμφωνία εκεχειρίας είναι «πολύ κοντά», υποστηρίζει ο Άντονι Μπλίνκεν
Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, ωστόσο ο Άντονι Μπλίνκεν είναι αισιόδοξος για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη - Τι είπε για τον Λίβανο
- Από τον υπερτουρισμό, στην υπεραξία της θέας στη θάλασσα - Τι είναι ο «οικολογικός ναρκισσισμός»
- Εκατομμύρια περιστατικά διαβήτη και καρδιοπάθειας αποδίδονται στα αναψυκτικά
- Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού – Η θέση της Ελλάδας [γράφημα]
- «Συμφωνία» Κούρδων με τη νέα ηγεσία για να αποτραπεί ο διαμελισμός της Συρίας
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ότι είναι «πολύ κοντά» μια συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποτελεί αντικείμενο έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κατάρ.
Η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική
«Στη Μέση Ανατολή, είμαστε πολύ κοντά σε εκεχειρία και σε συμφωνία για τους ομήρους», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Νοέλ Μπαρό.
Τον τελευταίο και πλέον χρόνο, το Κατάρ συμμετέχει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο σε διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ, η οποία και προκάλεσε τον πόλεμο.
Εκτός από τη Γάζα, ο Μπλίνκεν παρουσιάστηκε αισιόδοξος και για τον Λίβανο
Στον Λίβανο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβλέπει εξάλλου μια «βιώσιμη ειρήνη» τη στιγμή που τα ισραηλινά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από τον νότο της χώρας.
«Η εκεχειρία διαρκεί» μεταξύ του Ισραήλ και του κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη της ισχύος της, χαιρέτισε ο Μπλίνκεν.
«Είδαμε πρόσφατα την αποχώρηση άνω του ενός τρίτου των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο. Θεωρώ ότι η εκεχειρία μπορεί να είναι γέφυρα προς μια βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία ανήκουν στην πενταμελή επιτροπή, μαζί με τον Λίβανο, το Ισραήλ και τη δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL /FINUL) που είναι αρμόδια να παρακολουθεί την εφαρμογή της εκεχειρίας και να προσέχει για τυχόν παραβιάσεις.
Η εκεχειρία άρχισε να ισχύει στις 27 Νοεμβρίου, έπειτα από δύο μήνες ανοιχτού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του φιλοϊρανικού ισλαμιστικού κινήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις