Γάζα: Ο Τραμπ απειλεί τους Παλαιστίνιους με «κόλαση», αλλά στέλνει μεσολαβητή στις συνομιλίες
«Ζούμε ήδη στην κόλαση» απαντά η Χαμάς - Το Τελ Αβίβ παίζει καθυστερήσεις στις συνομιλίες και δημοσιεύει χάρτη με το «ιστορικό Ισραήλ» που περιλαμβάνει Παλαιστίνη, Ιορδανία, Λίβανο και Συρία
- Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού – Η θέση της Ελλάδας [γράφημα]
- «Κατάφωρη παραβίαση»: Σφοδρές αντιδράσεις από αραβικές χώρες μετά τον βιβλικό χάρτη που παρουσίασε το Ισραήλ
- Μήπως τα χάνει; - Βιογράφος του Έλον Μασκ υποστηρίζει πως ο δισεκατομμυριούχος έχει αρχίσει να «τρελαίνεται»
- Ακονίζουν τα μαχαίρια τους οι στρατοί Ισραήλ και Τουρκίας; – Τι αναφέρει η επιτροπή Νάγκελ
Δώδεκα ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται μετά πολλών εμποδίων, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Μαρ-α- Λάγκο ότι εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει τους ομήρους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου «θα ξεσπάσει κόλαση στη Μέση Ανατολή».
Λίγες ώρες μετά οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα μετρούσαν νέα θύματα καθώς μόνο το πρωί της Τετάρτης σκοτώθηκαν 19 άτομα, ανάμεσα τους δύο βρέφη. Το ένα ήταν τεσσάρων μηνών και το άλλο μόλις τριών εβδομάδων.
«Δεν φοβόμαστε τις απειλές του Τραμπ, ζούμε ήδη στην κόλαση» απάντησε η Χαμάς και συνέστησε στον νέο αμερικανό πρόεδρο να είναι πιο προσεκτικός στη ρητορική του.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να κάνει πιο πειθαρχημένες και διπλωματικές δηλώσεις», σημείωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος της οργάνωσης Οσάμα Χαμντάν σε δημοσιογράφους στην Αλγερία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι το Ισραήλ είναι αυτό που φταίει για την υπονόμευση όλων των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας.
Η ώθηση που είχε δοθεί για τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας στη Γάζα και απελευθέρωσης των ομήρων, έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα καθώς όπως έχει αναφέρει και η Αίγυπτος που συμμετέχει ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, το Ισραήλ εμφανίζει διαρκώς νέα προσκόμματα.
Χαρακτηριστικό της στάσης του Τελ Αβίβ είναι ότι την Δευτέρα προχώρησε σε μία ακόμα προκλητική κίνηση εμφανίζοντας χάρτη με τα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και μέρος του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Συρίας ως τμήμα του «ιστορικού Ισραήλ».
Σε έναν επίσημο λογαριασμό στα social media που συνδέεται με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, δημοσιεύτηκε ο χάρτης του υποτιθέμενου ιστορικού «Βασιλείου του Ισραήλ» (από το 900 π.Χ) που χρονολογείται… μέχρι και 3.000 χρόνια πριν.
«Προειδοποιούμε ότι η δημοσίευση των υποτιθέμενων χαρτών θα παρεμποδίσει τις ειρηνευτικές ευκαιρίες στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ σε ανάρτησή του στο X.
Διαψεύδει το Ισραήλ την είδηση για πρόοδο στις συνομιλίες
Εν τω μεταξύ η είδηση που μεταδόθηκε την Τετάρτη από τη λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις διαψεύστηκε γρήγορα από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το λιβανέζικο μέσο ανέφερε, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές, ότι η Χαμάς θα παράσχει στο Ισραήλ ένα κατάλογο ομήρων που σκοπεύει να απελευθερώσει και την τοποθεσία τους με αντάλλαγμα να υπάρξει συμφωνία για μία κατάπαυση πυρός διάρκειας έως 8 εβδομάδων.
Η αντίδραση ήρθε πρώτα από τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που δήλωσε στο Χ ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα μια λίστα θα πρόκειται για «πλήρη παράδοση».
Μετά από λίγο το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι το δημοσίευμα είναι «εντελώς ψευδές».
Το Τελ Αβίβ «παίζει καθυστερήσεις» στις διαπραγματεύσεις όπως έχει κάνει κι άλλες φορές αυτούς τους 15 μήνες που συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα αλλά δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει μία πειστική εναλλακτική στο αδιέξοδο.
Η απειλή του Τραμπ για «κόλαση» δεν λύνει το πρόβλημα για τις ΗΠΑ
Ο Τραμπ, υπέρμαχος μεν του Ισραήλ αλλά και με την «καυτή πατάτα» στα χέρια, θα κληθεί πολύ σύντομα να αναπτύξει σχέδιο για τη Μέση Ανατολή καθώς η επιθυμία του να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι την ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα δεν φαίνεται να εκπληρώνεται.
Αναλυτές σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις περί «κόλασης στη Μέση Ανατολή» επισημαίνουν ότι η επιθετική ρητορική – χαρακτηριστικό του νέου προέδρου που εκτόξευσε απειλές και σε συμμαχικές χώρες, όπως ο Καναδάς – δεν σημαίνει απαραίτητα αλλαγή της διατυπωμένης θέσης του ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει (σσ έστω υποσχόμενος περισσότερα ανταλλάγματα στο Ισραήλ).
«Προσπαθεί να προβάλλει την προσωπικότητα ότι είναι ο υπεύθυνος στη Μέση Ανατολή. Ότι είναι ο αυτοκράτορας – θέτει τους κανόνες, θεσπίζει το νόμο και οι άνθρωποι πρέπει να τον υπακούσουν», δήλωσε στο AJ ο Ραμί Χιούρι, διακεκριμένος συνεργάτης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιου της Βηρυτού.
«Και το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας το εργαλείο που χρησιμοποιεί η αμερικανική διπλωματία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή τη μαζική στρατιωτική ισχύ, η οποία μόλις χρησιμοποιήθηκε από τον προκάτοχό του στη γενοκτονία στη Γάζα».
Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τι εννοεί και ο Χιούρι υποστηρίζει ότι «δεν έχει πραγματικό σχέδιο, ούτε στρατηγική».
«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο ΣΑ του ΟΗΕ και σε όλα τα κρίσιμα πόστα είναι φανατικοί φιλοϊσραηλινοί (…). Κανείς από αυτούς δεν γνωρίζει καλά τη Μέση Ανατολή», είπε και εκτίμησε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην πάρουμε αυτό το είδος της ρητορικής κυριολεκτικά».
Ακόμα και η απειλή περί κόλασης είναι για κάποιους κενό γράμμα, καθώς η κόλαση βρίσκεται ήδη στη Γάζα χωρίς αυτό να λύνει τα προβλήματα των ΗΠΑ ακόμα και του Ισραήλ στην περιοχή.
Αντιθέτως ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιουργεί εντάσεις και κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή αλλά και απρόβλεπτες εξελίξεις, όπως τα πρόσφατα γεγονότα με την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία.
Ο Τραμπ στέλνει απεσταλμένο στις διαπραγματεύσεις
Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τις απειλές του Τραμπ ο ειδικός απεσταλμένος του για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα που θα λάβουν χώρα την Τετάρτη στην Ντόχα, όπως αναφέρει το Axios.
Το αμερικανικό μέσο αναφέρει ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από την απερχόμενη και την επερχόμενη διοίκηση των ΗΠΑ να καταφέρουν συμφωνία πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Ο Γουίτκαφ δήλωσε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων χωρίς να εξηγεί όμως που τη βασίζει.
Οι οκτώ ημέρες διαπραγματεύσεων στα τέλη του Δεκεμβρίου δεν οδήγησαν σε κάποια σημαντική πρόοδο, σύμφωνα με τους μεσολαβητές.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Axios ότι παραμένουν κενά μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σε όλα σχεδόν τα θέματα που διαπραγματεύονται.
Είπε ότι ενώ θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις