Το νέο trend του TikTok για το ρετρό au natural μπικίνι της ηβικής περιοχής
Ορισμένες νεαρές γυναίκες έχουν καταφύγει στα τμήματα σχολίων των pro-bush TikTok για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ξυρίζονται: «Το να μην ξυρίζομαι είναι ανθυγιεινό», έγραψε μια χρήστης.
Προς το τέλος του περασμένου έτους, το au natural ήταν παντού. Από την πασαρέλα του οίκου Maison Margiela μέχρι και τις συζητήσεις σχετικά με εκείνες τις γυναίκες που μετάνιωσαν την απόφαση τους να ξυριστούν εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης και ξεκαθάρισαν την θέση τους κάνοντας βίντεο στο TikTok.
Το 2025, φαίνεται ότι η κριτική απέναντι στο full body wax παραμένει αμείωτη. Πρόσφατα, μια χρήστης του TikTok με το όνομα sujindah, δημοσίευσε ένα βίντεο -το οποίο έχει πλέον 1,4 εκατομμύρια likes και 12,6 εκατομμύρια προβολές- στην εν λόγω εφαρμογή, στο οποίο ανέφερε: «Υπήρχε μια κριτική στο Etsy για μια κοπέλα η οποία ήταν αξύριστη, και πραγματικά ριζοσπαστικοποιήθηκα από αυτή την κριτική» .
Το ρηξικέλευθο βίντεο της Sujindah πυροδότησε μια νέα τάση, με πολλά βίντεο να αναρτώνται ως απάντηση δηλώνοντας ότι πολλοί ακόμα χρήστες είχαν «ριζοσπαστικοποιηθεί» εξίσου λόγω της συγκεκριμένης κριτικής στο Etsy.
@sujindah♬ original sound – angle
Ανθυγιεινό;
Ενώ ο λόγος υπέρ του au natural μπικίνι της ηβικής περιοχής κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν στην πλάτη τους μια χείρα βοηθείας και συμπαράστασης, συναντά την αντίσταση άλλων. Ορισμένες νεαρές γυναίκες έχουν καταφύγει στα τμήματα σχολίων των pro-bush TikToks για να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους ξυρίζονται: «Ξυρίζομαι επειδή οι τρίχες με φαγουρίζουν», «Το να μην ξυρίζομαι είναι ανθυγιεινό».
«Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να καταστεί η αποτρίχωση υποχρεωτική για τις γυναίκες στις ΗΠΑ»
«Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η ύπαρξη τριχών στην ηβική περιοχή είναι το αντίθετο του ανθυγιεινού: μία από τις κύριες λειτουργίες της είναι να προστατεύει την περιοχή των γεννητικών οργάνων από βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Παρόμοια με τις βλεφαρίδες ή τις τρίχες της μύτης, παγιδεύουν τη βρωμιά, τα υπολείμματα, τον ιδρώτα και τους δυνητικά επιβλαβείς μικροοργανισμούς, ενώ οι θύλακες των τριχών εμποδίζουν την αναπαραγωγή των βακτηρίων. Σύμφωνα με μελέτη του 2016, οι άνθρωποι με τρίχες στην ηβική περιοχή προσφέρουν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσημάτα. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό είναι ότι τα μικρά σκισίματα στο δέρμα από το ξύρισμα ή το τριμάρισμα θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις λοιμώξεις», γράφει στο περιοδικό Dazed η Halima Jibril.
Τελικά είναι επιλογή μας;
Είναι απαραίτητο να αναρωτηθούμε για τους κανόνες που έχουμε μάθει να ακολουθούμε ως γυναίκες στην κοινωνία.
Στις γυναίκες λένε ότι πρέπει να είναι ξυρισμένες, ένας άτυπος κανόνας που έχει τις ρίζες του στο ρατσισμό. Όπως περιγράφει η Ρεμπέκα Μ. Χέρζιγκ στο βιβλίο της, Plucked: A History of Hair Removal, «στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να καταστεί η αποτρίχωση υποχρεωτική για τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Καθώς οι λευκοί άνδρες ήταν όλο και περισσότερο κολλημένοι με τον έλεγχο των προγραμμάτων ομορφιάς των λευκών γυναικών, η αποτρίχωση προωθήθηκε ως σύμβολο φυλετικής προόδου και ανωτερότητας».
@crazysillycoolgirlEarrings in bed♬ original sound – Jessie
Πολλές από εμάς ισχυριζόμαστε ότι το ξύρισμα ή το au natural μπικίνι είναι επιλογή μας, συχνά είναι μια αντανάκλαση των επιθυμιών που έχουμε εσωτερικεύσει από την κοινωνία. Αυτές οι επιθυμίες ευθυγραμμίζονται με μια εξιδανικευμένη εκδοχή της (λευκής) γυναικείας φύσης και θηλυκότητας που η κοινωνία μας ζητά να υπηρετήσουμε με παρωπίδες – και μας ανταμείβει για την προσήλωσή σε αυτήν.
Οι τρίχες μας κάνουν να νιώθουμε άβολα και αξίζει να αναρωτηθούμε το γιατί. Αν αισθάνεστε ότι οι άλλοι σας ασκούν άμεσα ή έμεσσα πίεση να ξυρίσετε τις τρίχες της ηβικής περιοχή, αναρωτηθείτε γιατι οικειοποιείστε μια πεποίθηση που είναι αντίρροπη με την πηγαία αισθητική σας προσέγγιση και επιθυμία.
Και να θυμάστε ότι το au natural μπικίνι δεν είναι ο εχθρός σας – το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στην τάση του αρρενωπού κόσμου να επιμένει να σας λέει τι να κάνετε με το σώμα σας.
*Με πληροφορίες από: Dazed / Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Wikimedia Commons
- Κάιλι Μινόγκ: Από τη δεκαετία του ’80 στο σήμερα – Η ιστορία της pop μέσα σε μια βραδιά
- Λος Άντζελες: Η Κάμαλα Χάρις ακύρωσε το τελευταίο της ταξίδι στο εξωτερικό λόγω των πυρκαγιών
- Κλιματική αλλαγή: Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5° Κελσίου ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
- Έρευνα: Έτσι ο πρωινός καφές μειώνει τον κίνδυνο θανάτου
- Καιρός: Με συννεφιά και κατά τόπους βροχές η Παρασκευή – Σταθερή η θερμοκρασία
- Νίκολα Κόκλαν: Το κορίτσι του «Μπρίτζερτον» κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο SAG