Κόντρα Meta-Βρυξελλών για τη «λογοκρισία» στο Διαδίκτυο
«Η Ευρώπη έχει όλο και περισσότερους νόμους που θεσμοθετούν τη λογοκρισία και καθιστoύν δύσκολη την καινοτομία» ισχυρίστηκε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta.
- The Jerusalem Post: H Χαμάς κάνει comeback – Αναγεννήθηκε ή είχε περισσότερους μαχητές;
- Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στα σχόλια για την εικόνα του: «Είναι γνωστό το πρόβλημα υγείας μου»
- «Πληρωμένη απάντηση» της πρόεδρου του Μεξικού στον Τραμπ: «Γιατί όχι Αμέρικα Μεξικάνα»
- To ερωτικό γράμμα του Τζίμι Κάρτερ προς τη σύζυγό του, Ρόζαλιν
Ενόχληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι προκάλεσε ο ισχυρισμός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αφεντικού της Meta Platforms, ότι η ΕΕ «λογοκρίνει» τις αναρτήσεις στα social media.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιονδήποτε ισχυρισμό για λογοκρισία» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η Meta κατάργησε το τμήμα fact-checking που ήλεγχε τις αναρτήσεις στις ΗΠΑ και ο επικεφαλής της δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της λογοκρισίας σε όλο τον κόσμο.
«Η Ευρώπη έχει όλο και περισσότερους νόμους που θεσμοθετούν τη λογοκρισία και καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξη οποιασδήποτε καινοτομίας» δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ, ο οποίος ουσιαστικά υιοθέτησε την προσέγγιση του Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη του Χ και στενού συνεργάτη του Τραμπ.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι ο Κανονισμός για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες απλά υποχρεώνει τις πλατφόρμες να απομακρύνουν το περιεχόμενο που μπορεί να είναι επιβλαβές, για παράδειγμα για τα παιδιά ή τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.
Στη θέση της ομάδας που μέχρι τώρα ελέγχει τις αναρτήσεις στο Facebook, το Instagram και το Threads, η Meta θα εφαρμόσει το σύστημα των «σημειώσεων από την κοινότητα», μέσω του οποίου οι χρήστες θα μπορούν να καταγγέλλουν το παραπλανητικό περιεχόμενο. Οι σημειώσεις αυτές θα εμφανίζονται εφόσον κριθούν χρήσιμες από άλλους χρήστες με διαφορετικές πεποιθήσεις.
Η Κομισιόν για να εφαρμοστεί αυτή η προσέγγιση στην ΕΕ θα πρέπει να λάβει πρώτα από τις πλατφόρμες μια εκτίμηση κινδύνων. Η ΕΕ, είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, δεν ορίζει με ποιο τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος περιεχομένου και δεν απορρίπτει εξαρχής της σημειώσεις από την κοινότητα.
«Όποιο μοντέλο κι αν διαλέξει μια πλατφόρμα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αυτό είναι που κοιτάμε […] Ελέγχουμε επομένως την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή των πολιτικών εποπτείας περιεχομένου» διευκρίνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις