Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύτηκε να παραβρεθεί στη κηδεία του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ. Οι συμβολικές τιμητικές πράξεις όμως, έχουν μικρότερη σημασία από την άσκηση πολιτικής: Τι συμβουλές άκουσε ο τότε πρόεδρος Τραμπ, όταν σήκωσε το τηλέφωνο για να καλέσει τον 93χρονο Κάρτερ και τι αντίκρισμα έχουν;

Τον Απρίλιο του 2019, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι οι δύο πρόεδροι «είχαν μια πολύ καλή τηλεφωνική συνομιλία για τη στάση του Προέδρου Τραμπ στο εμπόριο με την Κίνα και πολλά άλλα θέματα».

Ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε εκκλησία στη γενέτειρά του, αποκάλυψε στους πιστούς  ότι καλώντας τον ο Πρόεδρος Τραμπ για συμβουλές, του εξέφρασε τον προβληματισμό του που η Κίνα είναι μπροστά από τις ΗΠΑ.

Ο πρώην Δημοκρατικός πρόεδρος του απάντησε ξεκάθαρα ότι η Κίνα ξεπερνούσε οικονομικά τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη και πιο δυναμική οικονομία στον κόσμο, επειδή οι ΗΠΑ είχαν ξοδέψει δεκαετίες σπαταλώντας τρις. δολ. για να κάνουν ατελείωτους πολέμους, ενώ η Κίνα είχε επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη και σήκωσε εκατοντάδες εκατομμύρια του λαού της από την ακραία φτώχεια.

«Η Κίνα δεν έχει σπαταλήσει ούτε μια δεκάρα στον πόλεμο», είπε ο Κάρτερ, «και γι’ αυτό είναι μπροστά μας, σχεδόν από κάθε άποψη».

«Και ξέρεις γιατί;» είχε πει ο Κάρτερ. «Εξομάλυνα τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα το 1979. Από το 1979 ξέρετε πόσες φορές η Κίνα έχει πολεμήσει με κάποιον; Καμία. Και εμείς μείναμε να πολεμάμε», είπε.

Aν και η Κίνα, στην πραγματικότητα, έκανε σύντομο πόλεμο με το Βιετνάμ στις αρχές του 1979, οι ΗΠΑ, είχε πει ο Κάρτερ, πολυμούσαν πάντα στα 242 της ιστορίας τους, με εξαίρεση 16 χρόνια.

Χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «το πιο πολεμικό κράτος στην ιστορία του κόσμου», λόγω της τάσης να προσπαθεί να αναγκάσει άλλους να «υιοθετήσουν τις αμερικανικές αρχές μας».

Φτιάξε γέφυρες, όχι πυραύλους

Ο Κάρτερ πρότεινε ότι αντί για πόλεμο, η Κίνα έχει επενδύσει στη δική της υποδομή, αναφέροντας ότι η Κίνα έχει 18.000 μίλια σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας. «Πόσα μίλια σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας έχουμε σε αυτή τη χώρα;» αναρωτιόταν.

Έτσι, ο αείμνηστος Κάρτερ συνέδεε τα εσωτερικά προβλήματα που απασχολούν περισσότερο τον μέσο Αμερικανό, με τις εξωφρενικές αμυντικές δαπάνες της Ουάσιγκτον.

«Και νομίζω ότι η διαφορά είναι ότι αν πάρεις 3 τρισ. δολ. και τα βάλεις σε αμερικανικές υποδομές, πιθανότατα θα σου περίσσευαν 2 τρισ. δολ.», εξήγησε ο Κάρτερ.

«Θα είχαμε σιδηρόδρομου υψηλής ταχύτητας. Θα είχαμε γέφυρες που δεν καταρρέουν, θα είχαμε δρόμους που συντηρούνται σωστά. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα ήταν τόσο καλό όσο αυτό της Νότιας Κορέας ή του Χονγκ Κονγκ».

Άραγε έκανε κάτι από αυτά ο Τραμπ ή θα κάνει;

Η βραβευμένη ακτιβίστρια Μιντία Μπέντζαμιν και ο δημοσιογράφος Νικόλας Ντέιβις, με άρθρο τους στο Counterpunch, παραδέχονται ότι ο Τραμπ αξίζει τα εύσημα που δεν ξεκίνησε νέους πολέμους κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ενώ έβαλε μπρος την απόσυρση από Συρία και Αφγανιστάν.

«Μερικές από τις δηλώσεις του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δείχνουν ότι δεν έχει ξεχάσει τη συμβουλή του Κάρτερ» αναφέρουν οι δύο ειδικοί. «Τουλάχιστον, πήρε το μήνυμα ότι η ειρήνη θα ήταν καλή για την Αμερική, και ότι πολλοί Αμερικανοί το καταλαβαίνουν αυτό. Η πλειοψηφία των Αμερικανών έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και μια πλειάδα υποστηρίζει τώρα μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων και στην Ουκρανία. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να υλοποιήσει και τα δύο. Είπε μάλιστα ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες, με βάση τις καλές σχέσεις του με ηγέτες στη Ρωσία και την Ουκρανία».

Ωστόσο, τους Μπέντζαμιν και Ντέιβις τους προβληματίζουν ιδιαίτερα τρία πράγματα σχετικά με τον Τραμπ: το ιστορικό του για πρώτη φορά, οι επιλογές του υπουργικού συμβουλίου και η επιθετική ρητορική του. Ο Τραμπ αύξησε 24% τις αμυντικές δαπάνες ενώ ωφέλησε τα εταιρικά συμφέροντα, έχει επιλέξει τα γεράκια Μάρκο Ρούμπιο, Μάικ Βαλτς και Πιτ Χέγκσεθ για την εξωτερική πολιτική και τέλος απειλεί με εισβολή στο Μεξικό και δασμούς 25%.

Η Τούλσι Γκάμπαρντ είναι μια πιο ενθαρρυντική επιλογή ως Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία αντιτάχθηκε στους πολέμους αλλαγής καθεστώτος της χώρας της και σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία. μη παρεμβατικός ή οι πολεμοκάπηλοι Rubio και Waltz;

Θα τον ακούσει άραγε;

Όπως είπε ο Τζίμι Κάρτερ στον Τραμπ, κάνοντας ειρήνη και αποκηρύσσοντας τον πόλεμο και τον μιλιταρισμό μπορεί στην πραγματικότητα να βάλει την Αμερική Πρώτα, να εξοικονομήσει τρισ. δολ. και να επενδύσει στις ΗΠΑ.

«Οι Δημοκρατικοί είχαν τις ευκαιρίες τους να τα καταφέρουν σωστά από τον αμερικανικό λαό και το έχουν καταφέρει τόσες φορές που χάσαμε το μέτρημα. Άρα η μπάλα είναι στο γήπεδο του Τραμπ» καταλήγουν οι Μπέντζαμιν και Ντέιβις και αναρωτιούνται, «Θα ακολουθήσει τη σοφή συμβουλή του Κάρτερ;».