Δανία: Με «χειρουργικές κινήσεις» η αντίδραση στον Τραμπ για την Γροιλανδία – Τι προκαλεί ανησυχία
Αυξάνεται η ανησυχία στη Δανία σχετικά με τις δηλώσεις του Τραμπ για την Γροιλανδία, καθώς η στάση του φαίνεται πιο σταθερή από την πρώτη θητεία
Ιδιαίτερα μεγάλη φαίνεται πως είναι η ανησυχία στη Δανία σχετικά με τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αγορά της Γροιλανδίας, καθώς μοιάζει ιδιαίτερα επίμονος στις παράλογες δηλώσεις του.
Ανησυχία για την σοβαρότητα των δηλώσεων Τραμπ
Μάλιστα, όταν ο Τραμπ σκέφτηκε να αγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία κατά τη διάρκεια της πρώτης του διακυβέρνησης, ο Δανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ιδέα «παράλογη» και τον απέρριψε ευθέως.
Τώρα, οι Δανοί αξιωματούχοι προειδοποιούνται από συμμάχους και συμβούλους του Τραμπ ότι ο ίδιος το εννοεί σοβαρά, όπως αναφέρει το CNN. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί στο πώς πρόκειται να αντιδράσουν χωρίς να προκαλέσουν μια μεγάλη ρήξη με έναν στενό σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ.
«Το σύστημα που υποστηρίζει αυτή την ιδέα είναι εντελώς διαφορετικό τώρα» από ό,τι ήταν το 2019, όταν ο Τραμπ το πρότεινε για πρώτη φορά, δήλωσε ένας ανώτερος Δανός αξιωματούχος. «Αυτό φαίνεται πολύ πιο σοβαρό», δήλωσε ένας άλλος ανώτερος Δανός αξιωματούχος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Lars Lokke Rasmussen ανέφερε την Τετάρτη ότι η χώρα θέλει να συζητήσει το θέμα περισσότερο με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.
«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τους Αμερικανούς για το πώς μπορούμε ενδεχομένως να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά από ό,τι κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι αμερικανικές φιλοδοξίες θα εκπληρωθούν», δήλωσε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται εδώ και καιρό στενά με τη Δανία στην Αρκτική και στη Γροιλανδία, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν τη βορειότερη στρατιωτική βάση τους.
Επίμονη η οικογένεια του εκλεγμένου προέδρου για την Γροιλανδία
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι «χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας».
«Οι άνθρωποι πραγματικά δεν γνωρίζουν καν αν η Δανία έχει κάποιο νομικό δικαίωμα σε αυτήν, αλλά αν έχει, θα πρέπει να την παραδώσει, επειδή την χρειαζόμαστε για λόγους εθνικής ασφάλειας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Μαρ-α-Λάγκο.
Ο Τραμπ προειδοποίησε επίσης την Τρίτη ότι η Δανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υψηλούς δασμούς εάν δεν παραδώσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας και αρνήθηκε να αποκλείσει τη στρατιωτική δράση για την κατάληψή της με τη βία.
Επίσης, την Τρίτη, ο μεγαλύτερος γιος του Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, επισκέφθηκε τη Γροιλανδία με προσωπική ιδιότητα – ένα ταξίδι που παρακολουθήθηκε στενά από Δανούς αξιωματούχους, αλλά δεν περιελάμβανε καμία επίσημη κυβερνητική συνάντηση.
Σε μια ένδειξη του πόσο θέλει να εμπλακεί σε αυτό το θέμα, ο Τραμπ τηλεφώνησε σε μια συνάντηση που είχε ο Τραμπ Τζούνιορ με κατοίκους του Νουκ της Γροιλανδίας την Τετάρτη και είπε ότι οι ΗΠΑ και ο κόσμος «χρειάζονται» τη Γροιλανδία επειδή βρίσκεται σε τόσο στρατηγική θέση.
Αντιδράσεις για τα σχόλιά του
Τα σχόλια του Τραμπ δημιουργούν ήδη εντάσεις με τους εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Mute Egede, δήλωσε την Τρίτη ότι το έδαφος δεν θέλει να εμπλακεί στο πολιτικό μπρος-πίσω μεταξύ των ΗΠΑ και της Δανίας.
«Η Γροιλανδία ανήκει στον λαό της Γροιλανδίας», δήλωσε. «Το μέλλον μας και ο αγώνας για ανεξαρτησία είναι δική μας υπόθεση».
Η Γαλλία και η Γερμανία αντέδρασαν επίσης την Τετάρτη, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να λέει: «Η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων ισχύει για κάθε χώρα… ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μια πολύ μικρή ή μια πολύ ισχυρή χώρα», ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε: «Προφανώς δεν τίθεται θέμα για το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε άλλα έθνη του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της».
Τι θα μπορούσε να σημαίνει η ανεξαρτητοποίηση της Γροιλανδίας
Ένας αξιωματούχος της άμυνας αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει ανησυχία για την προσπάθεια της Γροιλανδίας να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Δανία, έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εάν η Γροιλανδία ανεξαρτητοποιηθεί, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει το νησί πιο ασταθές πολιτικά – και πιο ευάλωτο στη ρωσική και κινεζική επιρροή.
Είναι επίσης «αμφισβητήσιμο» αν η Γροιλανδία θα εξακολουθούσε να είναι μέλος του ΝΑΤΟ αν κήρυττε την ανεξαρτησία της, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Η Δανία είναι ένας σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και όσο η Γροιλανδία παραμένει μέρος του Βασιλείου της Δανίας, όπως είναι τώρα, και μέρος του ΝΑΤΟ, τότε δεν είμαστε λιγότερο ασφαλείς σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος. Αλλά η σχέση ΗΠΑ-Γροιλανδίας γίνεται πιο «διφορούμενη» αν η Γροιλανδία αποφασίσει να κηρύξει την ανεξαρτησία της, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση όπου θα μετατραπεί σε ένα σταθερό είδος σχέσης, ή θα μπορούσε να πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Και νομίζω ότι από εκεί προέρχεται ένα μεγάλο μέρος αυτής της συζήτησης. Αναγνωρίζουμε ότι συμβαίνει ένα είδος μετάβασης εν μέσω μιας γεωπολιτικής κατάστασης που δεν έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό. Και ο κόσμος κάνει ερωτήσεις».
- Λος Αντζελες: «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα», λέει ο Μπάιντεν – Θα «την αντιμετωπίσουμε αν…»
- Βενεζουέλα: Θρίλερ με την απαγωγή ή μη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μαρία Ματσάδο
- Γερμανία: Επί 75΄ συζητούσαν «χωρίς αντίλογο» ο Μασκ με τη Βάιντελ στο Χ
- Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μελόνι για Συρία και συνεργασία σε αμυντική βιομηχανία και ενέργεια
- Βουλγαρία: Εθνικιστής ηγέτης ζητά την προσάρτηση της Βόρειας Μακεδονίας
- Γουάν: Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Κίνα για την διαχείρισή του