Haaretz: Το Ισραήλ μπλοκάρει έρευνα του ΟΗΕ για σεξουαλικά εγκλήματα στο έδαφός του
Το Ισραήλ αρνήθηκε την είσοδο της «ειδικής αντιπροσώπου για την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες», ώστε μαζί με την καταγραφή Ισραηλινών θυμάτων να μην καταγραφούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
- Συντάξεις: Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών εντός του 2025
- Καταδικάστηκε 49χρονη για ενδοοικογενειακή βία – Προσπάθησε να πνίξει τον σύζυγό της
- Στο νοσοκομείο 15χρονη μετά τον ξυλοδαρμό της από τρεις ανήλικες - Τέσσερις συλλήψεις
- Από τον υπερτουρισμό, στην υπεραξία της θέας στη θάλασσα - Τι είναι ο «οικολογικός ναρκισσισμός»
Η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία που σχετίζεται με τις συγκρούσεις ζήτησε να διερευνήσει τα φερόμενα εγκλήματα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου προς τους ομήρους, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε το αίτημά της να έχει πρόσβαση στις ισραηλινές εγκαταστάσεις κράτησης για να εξετάσει τους (καταγεγραμμένους σε βίντεο) ισχυρισμούς για κακοποίηση από τον Ισραηλινό στρατό.
Οι ισραηλινές ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσθήκη του Ισραήλ, αντί της Χαμάς, στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία.
Το Ισραήλ εμποδίζει τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν τα σεξουαλικά εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου, φοβούμενο ότι θα απαιτούσε την παροχή πρόσβασης για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για σεξουαλική βία κατά Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό ισραηλινή κράτηση.
Μια ενδελεχής έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσθήκη της Χαμάς στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ με τις οντότητες που είναι ύποπτες για σεξουαλική βία σε συγκρούσεις. Η Χαμάς αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε βιασμούς ομήρων ή κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όμως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετείχαν άλλες ομάδες.
Το Ισραήλ της αρνήθηκε να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα εγκλήματα της Χαμάς!
Η Πραμίλα Πάτεν, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις, ζήτησε άδεια να διερευνήσει τα φερόμενα εγκλήματα της Χαμάς. Ωστόσο, η ίδια έθεσε ως όρο ότι η ομάδα της πρέπει επίσης να έχει πρόσβαση σε ισραηλινά κρατητήρια για να εξετάσει τους ισχυρισμούς για σεξουαλική βία από ισραηλινούς στρατιώτες. Το Ισραήλ αρνήθηκε το αίτημα.
Η Πάτεν προέτρεψε το Ισραήλ να υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο με το γραφείο της, με την οποία θα δεσμεύεται να λάβει μέτρα κατά της σεξουαλικής βίας στις συγκρούσεις υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ. Παρόμοια συμφωνία έχει υπογραφεί με την Ουκρανία το 2022, η οποία περιελάμβανε δεσμεύσεις για την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου από τη σεξουαλική βία.
Η έκθεση της Πάτεν τον Μάρτιο, που βασίστηκε σε μια επίσκεψη στο Ισραήλ πέρυσι, τεκμηρίωσε τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς και ισχυρίστηκε ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις σε ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Τα ευρήματα αυτά συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις.
Ωστόσο, ο Γκουτέρες δεν πρόσθεσε τη Χαμάς στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ με τις οντότητες που πιθανώς ευθύνονται για σεξουαλικά εγκλήματα, προκαλώντας επικρίσεις στο Ισραήλ.
Μπορεί να αποδειχθεί η σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστινίων και όχι η κακοποίηση Ισραηλινών
Το γραφείο του Πάτεν επιβεβαίωσε ότι διερευνά το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αποστολής στην περιοχή. «Το Γραφείο διερευνά μια μελλοντική αποστολή στην περιοχή μετά την πρόσκληση που έλαβε από την Παλαιστινιακή Αρχή σχετικά με αναφορές σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων που σχετίζονται με συγκρούσεις, καθώς και την προσέγγιση από την κυβέρνηση του Ισραήλ για μια επίσκεψη παρακολούθησης των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και των συνεπειών τους».
Ωστόσο, το γραφείο της Πάτεν προειδοποίησε ότι η αντίσταση του Ισραήλ στις έρευνες του ΟΗΕ για φερόμενα εγκλήματα που του αποδίδονται θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, σύμφωνα με εκπροσώπους του Δικτύου Γυναικών του Ισραήλ, οι οποίοι συναντήθηκαν με την ομάδα της Πάτεν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.
Είπαν ακόμη ότι τους είπαν ότι η προσέγγιση του Ισραήλ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη συμπερίληψή του στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ με τις οντότητες που ευθύνονται για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις, ενώ η Χαμάς θα μπορούσε να παραμείνει εκτός του καταλόγου. Μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσε αυτές τις λεπτομέρειες.
Η Μάγια Σόκεν, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος στο Δίκτυο Γυναικών του Ισραήλ (σ.σ. συγγενής του εκδότη της Haaretz σύμφωνα με το μέσον), δήλωσε: «Η σαφής ανησυχία είναι ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να προστεθεί στη μαύρη λίστα κρατών και οντοτήτων που ευθύνονται για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς μένει εκτός λίστας».
Η άρνηση συνεργασίας με τον ΟΗΕ και η άρνηση ουσιαστική διερεύνησης, μπορεί να στοιχίσει στο Ισραήλ
Η καθηγήτρια Ρουθ Χαλπερίν-Καντάρι, επικεφαλής του Κέντρου Rackman του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της νομικής κατάστασης των γυναικών στο Ισραήλ, βοήθησε να έρθει η Πάτεν στο Ισραήλ στο παρελθόν και συνεχίζει να πιέζει για την επιστροφή της.Η ίδια τόνισε τη σημασία του έργου της Πάτεν, σημειώνοντας ότι η έκθεσή της ήταν η πρώτη μεγάλη διεθνής αναγνώριση των σεξουαλικών εγκλημάτων της Χαμάς.
Οι δύο τους κατείχαν προηγουμένως ανώτερες θέσεις στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών και η καθηγήτρια Χαλπερίν-Καντάρι υπογραμμίζει τη σοβαρότητα και την ακεραιότητα της Πάτεν.
Σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά την προηγούμενη έρευνα, με νέες πληροφορίες να αναδύονται σχετικά με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και την κακοποίηση των αιχμαλώτων στη Γάζα, το να μην επιτραπεί μια ολοκληρωμένη έρευνα από την Πάτεν αποτελεί «μια χαμένη ευκαιρία για μια οριστική διεθνή καταγραφή και αναγνώριση των θυμάτων, για να μην αναφέρουμε την υποχρέωση να διερευνηθούν διεξοδικά τα νέα στοιχεία για να αποκαλυφθεί η αλήθεια».
Προσθέτει ότι η συνεργασία με την Πάτεν προσφέρει στο Ισραήλ την ευκαιρία να δείξει στα όργανα του ΟΗΕ ότι ερευνά ειλικρινά τις κατηγορίες εναντίον του, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο να προστεθεί το Ισραήλ στη μαύρη λίστα των οντοτήτων που είναι ύποπτες για σεξουαλική βία σε συγκρούσεις.
Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου συμμετείχαν πολλές ομάδες και απαιτούνταν έρευνα για την τεκμηρίωση
Μετά την έκθεση της Πάτεν τον Μάρτιο, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Δικτύου Γυναικών του Ισραήλ και της Hadassah, μιας αμερικανοεβραϊκής εθελοντικής γυναικείας οργάνωσης, πίεσαν τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να συμπεριλάβουν τη Χαμάς στη μαύρη λίστα.
Σε απάντηση, η Πάτεν έγραψε ότι πολλές ένοπλες ομάδες συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και προκειμένου να αποδοθεί η σεξουαλική βία σε μια συγκεκριμένη ομάδα απαιτείται χρόνος και μεγαλύτερη πρόσβαση για έρευνα.
Στην ίδια επιστολή, η Πάτεν αναφέρθηκε επίσης στη σύστασή της προς την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία εμφανιζόταν στην αρχική έκθεση που δημοσίευσε, να παραχωρήσει στα όργανα του ΟΗΕ που έχουν εντολή έρευνας πρόσβαση για να επιτελέσουν το έργο τους.
Μεταξύ των φορέων που ανέφερε ήταν η Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και το Ισραήλ, ένας οργανισμός που συχνά θεωρείται στην Ιερουσαλήμ ότι έχει προκατειλημμένη, αντι-ισραηλινή στάση (!). Η Πάτεν τόνισε στην επιστολή της ότι η Επιτροπή έχει δεσμευτεί για ανεξαρτησία και αμεροληψία.
«H κυβέρνηση του Ισραήλ οικειοποιήθηκε την σεξουαλική βία για λόγους δημοσίων σχέσεων»
Η έλλειψη συνεργασίας του Ισραήλ με διεθνείς φορείς που ερευνούν τη βία είναι μία από τις βασικές αποτυχίες που επισημαίνονται σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από το Δίκτυο Γυναικών του Ισραήλ και τη Συλλογικότητα Τεκμηρίωσης και Έρευνας για τις Γυναίκες και τον Πόλεμο, μια ομάδα ερευνητών και ακτιβιστών που συνέλεξαν και κατέγραψαν πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική βία που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και μετά από αυτήν.
Η έκθεση, την οποία συνέταξαν οι Δρ. Σαράι Αχαρόνι και Σίρα Μπαρμπιράι-Σαχάμ, επικεντρώνεται στις αποτυχίες τόσο πριν όσο και μετά την 7η Οκτωβρίου.
Ασκεί κριτική στη μη εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης και του ΟΗΕ που σχετίζονται με την ασφάλεια των γυναικών σε συγκρούσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και στην αποτυχία να συσταθεί ένα κρατικό όργανο με αρμοδιότητα να καταγράψει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της σεξουαλικής βίας στην επίθεση της Χαμάς.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το ζήτημα της σεξουαλικής βίας έχει οικειοποιηθεί για σκοπούς δημοσίων σχέσεων, παραμελώντας συχνά τις ανάγκες των θυμάτων.
Η μη δημοσιοποίηση στοιχείων και η ανάγκη εμπλοκής του ΟΗΕ υπογραμμίζουν το μέγεθος της αποτυχίας
Επιπλέον, η έκθεση εξετάζει την έλλειψη συμμετοχής του κοινού στις διαδικασίες διερεύνησης της αλήθειας και λογοδοσίας για τη σεξουαλική βία της 7ης Οκτωβρίου. Οι συγγραφείς τονίζουν: «Ήταν δυνατό και αναγκαίο να δημοσιοποιηθούν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και ένα προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση κατηγοριών και τη δίωξη ένα χρόνο μετά την επίθεση».
Η Αχαρόνι επεσήμανε ότι το γεγονός ότι τόσο το κράτος όσο και η κοινωνία των πολιτών βασίζονται σε όργανα του ΟΗΕ για τη διερεύνηση της αλήθειας αποκαλύπτει το μέγεθος της αποτυχίας των αρχών. «Πού γράφει ο ΟΗΕ εκθέσεις; Στην Αϊτή, στο Σουδάν. Χώρες με λειτουργικά νομικά συστήματα κάνουν τη δουλειά, διεξάγουν έρευνες, διεξάγουν δίκες», δήλωσε στη Haaretz.
Ωστόσο, η ανάγκη για ανεξάρτητη έρευνα δεν αναιρεί την ανάγκη συνεργασίας με διεθνείς φορείς. Το γραφείο της Πάτεν συνήθως καθοδηγεί τις χώρες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού και διερεύνησης των σεξουαλικών εγκλημάτων, ενώ παράλληλα απαιτεί ανεξάρτητη πρόσβαση για τις έρευνες αυτές.
Το γραφείο της Πάτεν ενθαρρύνει τις χώρες να υπογράψουν πλαίσια συνεργασίας για τον σκοπό αυτό. Η Σόκεν σημειώνει: «Η συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και του ΟΗΕ έχει προσφέρει στους επιζώντες της βίας υποστήριξη, πόρους και παγκόσμια αναγνώριση. Εμείς, από την άλλη πλευρά, χάνουμε προς κάθε κατεύθυνση».
Το Ισραήλ αρνήθηκε την επίσκεψη Πάτεν, όμως λέει πως «συντονίζει την επίσκεψη»
Σε απάντηση, το γραφείο της Πάτεν δήλωσε ότι «Το Γραφείο διερευνά μια μελλοντική αποστολή στην περιοχή… Εάν μια τέτοια αποστολή διεξαχθεί, θα είναι αυστηρά σύμφωνη με την εντολή του Γραφείου από το Συμβούλιο Ασφαλείας και δεν θα έχει «ερευνητικό» χαρακτήρα».
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, δηλώνοντας ότι το υπουργείο «εργάζεται για τον συντονισμό της επίσκεψης της Πραμίλα Πάτεν στο Ισραήλ με την ομάδα της και όλες τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές.
Το Τμήμα Διεθνών Οργανισμών του υπουργείου Εξωτερικών και η Ισραηλινή Αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Πραμίλα Πάτεν και την ομάδα της, προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στα εγκλήματα που διαπράττει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των φρικτών σεξουαλικών εγκλημάτων που συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου και συνεχίζουν να διαπράττονται έκτοτε.
«Το υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε την πρώτη επίσκεψη της Πάτεν στο Ισραήλ σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και δίνει μεγάλη σημασία στις προσπάθειές της σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς» ανέφερε το υπουργείο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις