Η βόλτα για τους σκύλους είναι ο καλύτερος «δάσκαλος» για τη διαπαιδαγώγησή τους και θέτει τις βάσεις για έναν ισορροπημένο σκύλο. Αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο και να καλύπτονται, τόσο οι σωματικές όσο και οι πνευματικές τους ανάγκες.

Αυτό που πρέπει να μάθει από την πρώτη στιγμή ένας σκύλος -κάθε μεγέθους-, είναι να περπατά, ήρεμα στη βόλτα, φορώντας το λουράκι του.

Ωστόσο, αρκετοί κηδεμόνες μικρόσωμων σκύλων συνηθίζουν κατά τη διάρκεια του περιπάτου να έχουν αγκαλιά τον μικρό τους φίλο. Μία κίνηση που τη διαβεβαιώνει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Σαρτζετάκης.

«Αρκετά συχνά συναντώ στον δρόμο ιδιοκτήτες μικρόσωμων σκύλων που τους έχουν αγκαλιά. Τους πηγαίνουν βόλτα ή κάθονται σε κάποιο μαγαζί έχοντας τους πάνω στα πόδια τους, ή στην αγκαλιά τους.

Ίσως να σας φαίνεται λογικό και φυσιολογικό να συνηθίζουμε να έχουμε στην αγκαλιά μας τα μικρόσωμα σκυλάκια. Όπως και τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά να τα αγκαλιάζουμε συνέχεια στο σπίτι μας. Είναι, όμως, σωστό; Κι αν είναι λάθος, για ποιο λόγο;».

Η απάντηση, σύμφωνα με τον κ. Σαρτζετάκη, είναι ότι αυτή η ενέργεια είναι λάθος. Αλλά πριν εξηγήσει τους λόγους, ανοίγει μια παρένθεση για να πει: «Καταρχάς, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το να έχουμε ένα σκύλο, οποιασδήποτε φυλής, μεγέθους, ή φύλου, δεν είναι για να ικανοποιούμε τις δικές μας ανάγκες και να καλύπτουμε τα «κενά» μας. Οφείλουμε να αντιληφθούμε σε βάθος τις δικές του ανάγκες και να τις σεβαστούμε, όπως και τις στιγμές που θέλει την ηρεμία του».

 Ένα σημαντικό πρόβλημα που θα δημιουργήσουμε στον μικρόσωμο σκύλο μας, εάν τον έχουμε συνέχεια αγκαλιά, είναι το άγχος αποχωρισμού

Στον σκύλο μας πρέπει να του ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση, ώστε να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια

Επίσης, όπως ενημερώνει ο εκπαιδευτής, πολλές έρευνες δείχνουν ότι το να αγκαλιάζουμε τον σκύλο μας, όχι μόνο δεν του αρέσει, αλλά, τις περισσότερες φορές, τον στρεσάρει. Απλά κάθεται και το υπομένει.

Φυσικά, υπάρχουν και οι σκύλοι που δεν επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα και τους αρέσουν οι αγκαλιές. Αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Σαρτζετάκης, σε βάθος χρόνου δημιουργούν προβλήματα, στα οποία θα αναφερθούμε.

Τι στερούμε στον μικρόσωμο σκύλο εάν τον έχουμε αγκαλιά όταν τον πηγαίνουμε βόλτα

Τη βόλτα του σκύλου μας είναι σωστό να μην τη συνδυάζουμε με τη δική μας ψυχαγωγία. Δηλαδή, όπως εξηγεί ο κ. Σαρτζετάκης, δεν πάμε βόλτα εμείς στα μαγαζιά, και παίρνουμε μαζί μας και τον σκύλο.

Συνεχίζει λέγοντας ότι, όπως έχουμε και εμείς ανάγκες, έτσι έχει και ο σκύλος μας. Μία από αυτές είναι να βγει βόλτα, έτσι ώστε να κάνει την ανάγκη του, αλλά και να μυρίσει νέες μυρωδιές. Να αφήσει το «σημάδι»του σε νέα μέρη, να κοινωνικοποιηθεί και να εκτονωθεί.
Αν, λοιπόν, τον έχουμε αγκαλιά, αυτές τις ανάγκες του, δεν τού τις καλύπτουμε.

Υπάρχει και η περίπτωση, όπως λέει ο κ. Σαρτζετάκης, να πει κάποιος ιδιοκτήτης σκύλων ότι «στη βόλτα κουράζεται και, όταν συμβαίνει αυτό, τον παίρνω αγκαλιά».
Και αυτό είναι λάθος. Γιατί είναι λάθος;

«Πρέπει να μάθουμε να παρατηρούμε και να κατανοούμε τον σκύλο μας. Να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε πόση ώρα αντέχει να περπατά με τα πόδια. Έτσι ώστε να μην φτάσει στο σημείο να κουραστεί τόσο, και να μην μπορεί να επιστρέψει σπίτι», επισημαίνει ο κ. Σαρτζετάκης.

Η αγκαλιά δίχως όρια επηρεάζει τον χαρακτήρα του σκύλου

Ένα σημαντικό πρόβλημα που θα δημιουργήσουμε στον μικρόσωμο σκύλο μας, εάν τον έχουμε συνέχεια αγκαλιά, όπως λέει ο εκπαιδευτής, είναι το άγχος αποχωρισμού. Και, παράλληλα, να μην μπορεί να προστατέψει μόνος του τον εαυτό του.

«Όταν είμαστε στον δρόμο και έχουμε αγκαλιά τον σκύλο, έχει καλυμμένα τα νώτα του, από όλες τις απόψεις. Ο σκύλος νιώθει ασφάλεια στην αγκαλιά μας, και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με το οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του», αναφέρει ο κ. Σαρτζετάκης.

Άρα, το «μήνυμα» που παίρνει από εμάς ο σκύλος μας, συνεχίζει ο κ. Σαρτζετάκης, είναι ότι εμείς θα τον προστατεύσουμε από οτιδήποτε συμβεί. Οπότε, αυτό που εισπράττει, είναι ότι είμαστε συνέχεια δίπλα του και δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα.

Επομένως, η πράξη μας αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην τον αφήνουμε να αντιμετωπίσει τις φοβίες του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Έτσι, αναφέρει ο κ. Σαρτζετάκης, ο σκύλος μας δεν θα μπορεί να μείνει λεπτό χωρίς τη δική μας παρουσία. Τον καθιστούμε αδύναμο να αντιμετωπίσει κάποιον φόβο που θα βρει μπροστά του, καθώς θα περιμένει να τον πάρουμε αγκαλιά.

«Πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στον σκύλο μας. Να του ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση, ώστε να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια. Όταν τον έχουμε συνέχεια αγκαλιά, αυτά δεν τού τα εξασφαλίζουμε.

Διασαφηνίζει ότι, όταν λέμε να αντιμετωπίσει τους φόβους του, δεν εννοούμε, για παράδειγμα, πως θα τον αφήσουμε να έρθει αντιμέτωπος με έναν μεγαλύτερο σκύλο. Έναν σκύλο που έρχεται με απειλητικές διαθέσεις προς το μέρος του. Τότε, ναι. Θα τον πάρουμε αγκαλιά γιατί προέχει η ασφάλειά του.

Η σωστή επικοινωνία με τον σκύλο μας

Τέλος, ο κ. Σαρτζετάκης επισημαίνει ότι, για να έχουμε μια σωστή και ισορροπημένη επικοινωνία με τον σκύλο μας, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν εκπαιδευτή σκύλων.

Ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Γιώργος Σαρτζετάκης

Ο κύριος Γιώργος Σαρτζετάκης είναι επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της Σχολής Dogfully, της Εριέττα Καραμπέτσου.

Και όπως λέει: «Σε ηλικία 12 χρονών έφερα στο σπίτι τον πρώτο μου σκύλο. Από τότε ξεκίνησα να ασχολούμαι εντατικά με τα αδέσποτα σκυλιά και παράλληλα συνεργαζόμουν εθελοντικά με φιλοζωικές.

Για κάποια χρόνια είχα και ένα καταφύγιο μαζί με μία φίλη. Εκεί εφάρμοζα και κάποια πράγματα που είχα μάθει μόνος μου, σε σχέση με την εκπαίδευση, από την πολυετή πείρα μου πάνω στα σκυλιά.

Μετά από 27 χρόνια ασχολίας με τα σκυλιά πήρα την απόφαση την αγάπη μου να την κάνω επάγγελμα. Σπούδασα και αποφοίτησα ως εκπαιδευτής σκύλων.

Εργάζομαι ως εκπαιδευτής σκύλων, αλλά ο εθελοντισμός μου για τα αδέσποτα συνεχίζεται αμείωτα. Μεγάλο μέρος των εσόδων από τα μαθήματα, δίνονται για αυτά, και παράλληλα κάνω έκπτωση στα μαθήματα, όταν πρόκειται για σκύλους που έχουν υιοθετηθεί».