Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Δαμασκό, όπου μεταβαίνουν η μία ξένη αποστολή μετά την άλλη έπειτα από την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από ένα μήνα προκειμένου να συναντηθούν με τις νέες αρχές της Συρίας.

Η επίσκεψη του Ταγιάνι στην Συρία

Ο Ταγιάνι είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι με την ευκαιρία του ταξιδιού του στη Συρία θα ανακοινώσει «ένα πρώτο πακέτο βοήθειας (…) για την ανάπτυξη» της χώρας, που βρίσκεται σε δεινή κατάσταση έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι περπατάει στο τζαμί Ομαγιάντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δαμασκό. REUTERS/Khalil Ashawi

Στη Δαμασκό ο Ταγιάνι επισκέφθηκε το διάσημο τέμενος των Ουμαγιάδων, κάνοντας λόγο για «ένα συναρπαστικό μέρος της ιστορίας (…) και ένα από τα πιο όμορφα τεμένη του κόσμου».

Στη συνέχεια μετέβη στο γειτονικό σουκ, προτού πάει στο προεδρικό μέγαρο για να συναντήσει τον νέο Σύρο ηγέτη Άχμαντ αλ Σάρα και τον Σύρο ομόλογό του Άσαντ αλ Σαϊμπάνι.

Η στάση της Ιταλίας και της Ευρώπης στο νέο καθεστώς

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τις νέες αρχές της Συρίας, όμως παράλληλα ζήτησε να επιδειχθεί «η μέγιστη σύνεση» έναντι της HTS.

Στη διάρκεια συνάντησής του στη Ρώμη χθες Πέμπτη με τους ομολόγους του της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας ο Ταγιάνι επεσήμανε ότι οι δυτικές δυνάμεις επιθυμούν «μια Συρία σταθερή και ενωμένη».

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν επισκεφθεί τη Δαμασκό οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζαν- Νοέλ Μπαρό και Αναλένα Μπέρμποκ, και συνομίλησαν με τον αλ Σάρα.

Η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ

Ο αλ Σάρα είναι επικεφαλής της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (THS), αιχμή του δόρατος ενός συνασπισμού ανταρτών που ανέτρεψε τον Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, βάζοντας τέλος σε σχεδόν πέντε δεκαετίες διακυβέρνησης από την οικογένειά του.

Η οργάνωση αυτή, πρώην παρακλάδι στη Συρία της αλ Κάιντα, δηλώνει ότι έχει αποκηρύξει τον τζιχαντισμό και οι νέες αρχές της Συρίας προσπαθούν να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα.