ΕΕ: Οι χώρες που αναζητούν ειδικούς στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών – Τα μεγάλα ποσά αμοιβών
Οι ειδικοί στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι μακράν οι πιο περιζήτητοι επαγγελματίες. Οι μισθοί στον τομέα έχουν σταθερά ξεπεράσει τους μέσους μισθούς στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία.
- Πλειστηριασμοί: Στο έλεος των funds οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες
- Η όμηρος της Χαμάς με τους επιδέσμους στο χέρι – Η αιτία του ακρωτηριασμού των δακτύλων της
- «Επικρατεί η γρίπη Α», τόνισε η Παγώνη - Σαρώνουν τα επικίνδυνα κοκτέιλ ασθενειών
- Ξανά στον «αέρα» το TikTok στις ΗΠΑ αλλά με προβλήματα - Υπόσχεση από τον Τραμπ να το επαναφέρει
Οι ειδικοί στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) είναι μακράν οι πιο περιζήτητοι επαγγελματίες αποτελώντας το 9% όλων των διαδικτυακών αγγελιών εργασίας με πάνω από τα δύο τρίτα των μεγάλων εταιρειών να δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις.
Καθώς ο τομέας της πληροφορικής συνεχίζει να αναπτύσσεται, χιλιάδες ευρωπαϊκές εταιρείες δυσκολεύονται να καλύψουν τις πολλές διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες και οι οργανισμοί δημοσίευσαν 871.000 αγγελίες που αναζητούσαν ειδικούς ΤΠΕ.
Χιλιάδες ευρωπαϊκές εταιρείες δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις εργασίας
Η Eurostat υπογραμμίζει ότι οι αγγελίες εργασίας δεν είναι το ίδιο με τις κενές θέσεις εργασίας. Ορισμένες κενές θέσεις μπορεί να μην ανακοινώνονται στο διαδίκτυο, ενώ ορισμένοι εργοδότες δημοσιεύουν αγγελίες εργασίας χωρίς να σκοπεύουν να καλύψουν τις θέσεις αμέσως, συχνά για να διερευνήσουν πιθανές ευκαιρίες. Μια ενιαία αγγελία εργασίας μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει πολλαπλές κενές θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για το 2024, το 57,5% των επιχειρήσεων της ΕΕ δεν μπορούν να προσλάβουν όλους τους απαραίτητους ειδικούς στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το χάσμα μεταξύ της ζήτησης εργασίας και της πραγματικής απασχόλησης έχει αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία δέκα χρόνια.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 68% από τις μεγάλες επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να καλύψουν όλες τις θέσεις των ειδικών ΤΠΕ, ενώ ακολουθούν οι μεσαίες (59,2%) και οι μικρές επιχειρήσεις (53,4%).
Όσον αφορά τις χώρες: Η Γερμανία, η Τσεχία, η Μάλτα, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ειδικούς ΤΠΕ, με τουλάχιστον 65% των επιχειρήσεων να αντιμετωπίζουν ελλείψεις.
Τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα για τις μεγάλες επιχειρήσεις: 84% στη Μάλτα, 80% στη Γερμανία, 79% στην Τσεχία, 78% στη Σλοβενία, 76% στην Αυστρία, 75% στο Λουξεμβούργο, 73% στη Λετονία, 72% στην Ουγγαρία και 71% στην Κροατία. Στην Ελλάδα το ποσοστό αγγίζει το 60%.
Η Ισπανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία αντιμετωπίζουν τα λιγότερα προβλήματα προσλήψεων, αν και τουλάχιστον το 30% των επιχειρήσεων στις χώρες αυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ΤΠΕ.
Ποιες είναι οι υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις
Οι κύριες δυσκολίες στις προσλήψεις, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι η έλλειψη αιτήσεων, τα ανεπαρκή προσόντα και εμπειρία και οι υψηλές μισθολογικές προσδοκίες.
Σύμφωνα με το Euronews, οι μισθοί στον τομέα των ΤΠΕ έχουν σταθερά ξεπεράσει τους μέσους μισθούς στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Η υψηλότερα αμειβόμενη θέση είναι του Chief Information Technology Officer, με ετήσια βάση 150 χιλ. ευρώ για εργαζόμενους με τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρίας, έως 180 χιλ. ευρώ για όσους έχουν τουλάχιστον οκτώ χρόνια.
Ο ρόλος του συμβούλου στην υψηλότερη κατηγορία είναι αυτός του SAP/ERP, με βάση 100 χιλ. ευρώ (το SAP ERP είναι ένα λογισμικό προγραμματισμού επιχειρησιακών πόρων).
Οι θέσεις του μηχανικού δεδομένων και του επιστήμονα δεδομένων βρίσκονται αμφότερες στην κατηγορία των 100-120 χιλ. ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις