Κάποιες φορές χρειάζεται να θυμίζουμε και τα αυτονόητα. Η χώρα μας δεν έχει προεδρική δημοκρατία. Δηλαδή, η/ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κυβερνά τη χώρα.

Δεν ασκεί πραγματική εξουσία, καθώς βάσει του Συντάγματος οι ουσιαστικές αρμοδιότητές του είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Δεν μπορεί να μην υπογράψει κάτι που του φέρνει προς υπογραφή η κυβέρνηση είτε πρόκειται για νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή, είτε για Προεδρικό Διάταγμα και σε γενικές γραμμές όταν μιλά, πάντα κινείται εντός των ορίων της κατά περίπτωση ασκούμενης πολιτικής.

Με έναν τρόπο δεν δύναται να λειτουργήσει ούτε καν ως ο «θεσμικός εγγυητής» του πολιτεύματος, ακριβώς επειδή οι αρμοδιότητές του είναι πολύ περιορισμένες, οπότε ακόμη και εάν διαπιστώσει «εκτροπή» δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης (συγκριτικά πολύ πιο πραγματικό και σημαντικό ρόλο εγγυητή έχει η δικαστική εξουσία καθώς αυτή μπορεί όντως να ακυρώσει αποφάσεις της διοίκησης που παραβιάζουν το Σύνταγμα).

Αυτός που κυβερνά είναι ο/η πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, εάν έχουν τη δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή.

Και είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αυτοί που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη ή χειρότερη, ανάλογα με την πολιτική που ασκούν.

Ακριβώς γιατί έχουν εξουσία να ασκήσουν πολιτική.

Κάτι που δεν έχει ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει ή να συζητάμε για την προεδρική εκλογή;

Προφανώς και όχι: έχει σημασία ως ένδειξη μιας στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας να είναι ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, ικανό να εκπροσωπεί μια δημοκρατική και «εθνική» (στη βάση του «εθνικό το αληθές» προς αποφυγή παρεξήγησης) θέση, ένα πρόσωπο που «να ενώνει τη χώρα». Και είναι καλό σημάδι να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την εκλογή του, γιατί αυτό αφήνει ένα ίχνος δυνατότητας συνεννόησης (αρκεί βέβαια να αποτυπώνεται και σε άλλα ζητήματα). Και κάπου εδώ εξαντλείται η σημασία και η αξία της συναίνεσης για την/τον Πρόεδρο.

Θέλω να πω είτε εκλεγεί με την πιο πλατιά πλειοψηφία είτε απλώς με την κυβερνητική πλειοψηφία, αφού πλέον το Σύνταγμα το επιτρέπει, ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράφει τα νομοσχέδια και τα Προεδρικά Διατάγματα της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας και με αυτή θα συνεννοείται υποχρεωτικά για το τι θα δηλώνει σε επισκέψεις στο εξωτερικό ή όταν υποδέχεται ξένους αρχηγούς κρατών.

Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική του ταυτότητα. Καταλαβαίνω ότι αρκετοί θέλουν να είναι κεντροαριστερής, προοδευτικής ή ακόμη και αριστερής αναφοράς. Όμως, σημαίνει αυτό ότι εάν εκλεγεί ένας/μία Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος/η από αυτόν τον πολιτικό χώρο αλλάζει ο πραγματικός συσχετισμός δύναμης; Ότι μετατοπίζεται το πολιτικό σύστημα «προς τα αριστερά» (ή «προς τα δεξιά») ανάλογα με την ταυτότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας; Ότι εκπροσωπούνται καλύτερα διαφορετικά κοινωνικά στρώματα;

Προφανώς και όχι. Θα συνεχίσει να ασκείται η ίδια πολιτική.

Τα λέω όλα αυτά γιατί αντιλαμβάνομαι ένα ολόκληρο παιχνίδι και εμπόριο συμβολισμών, είτε σε επίπεδο κομματικών πρωτοβουλιών, είτε σε επίπεδο «πολιτικών αναλύσεων», που όμως δεν παύουν να είναι ακριβώς αυτό: συμβολισμοί που δεν αναλογούν σε πραγματικές πολιτικές αλλαγές.

Και αυτό απλώς έρχεται να υπογραμμίσει την αμηχανία της ευρύτερης δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της πραγματικής αδυναμίας της να επεξεργαστεί μια στρατηγική που να της επιτρέπει να φαντάζει ότι είναι η κυβερνητική εναλλακτική. Να την επεξεργαστεί προγραμματικά, να τη συζητήσει μέσα στην κοινωνία, να προτείνει τρόπους ώστε να φτιαχτεί το ενωτικό όχημα που θα την κάνει πραγματικό εκλογικό ενδεχόμενο, να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση χτυπώντας τον πυρήνα της πολιτικής της και όχι συμβολικές επιλογές όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κοινώς, για να το πω απλά, η δοκιμασία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσει να προτείνει με αξιώσεις εναλλακτικό ένοικο στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στο παρακείμενο Προεδρικό Μέγαρο. Που μπορεί να έχει μεγαλύτερο και πιο όμορφο κήπο, αλλά δεν αποτελεί πραγματικό «κέντρο εξουσίας» και δεν μπορεί να φέρει στις ζωές των ανθρώπων την αλλαγή που επιζητούν.