Οι μισοί στην Ελλάδα -και τον πλανήτη- υιοθετούν αντισημιτικές απόψεις, υποστηρίζει εβραϊκή οργάνωση
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 58.000 ενήλικες σε 103 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός «αντισημιτικές απόψεις» χρειάζεται προσοχή.
Αντισημιτικό βαπτίζει σχεδόν τον μισό πλανήτη -και ακόμα περισσότερο την Ελλάδα- η εβραϊκή οργάνωση Anti-Defamation League στην τελευταία της έκθεση, δείχνοντας πως το 46% των ερωτηθέντων -που αν προεκταθεί στον παγκόσμιο πληθυσμό θα ισοδυναμούσε με περίπου 2,2 δισ. ανθρώπους- εμφανίζουν αντισημιτικές απόψεις.
Ενόψει της επετείου για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, η έρευνα διεξήχθη από την Ipsos, με έδρα το Παρίσι, μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2024 σε όλες τις χώρες εκτός από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τις εταιρείες GDCC, Ronin και Catalyze Global Research.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 58.000 ενήλικες από 103 χώρες και περιοχές -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- που αντιπροσωπεύουν το 94% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.
Η Anti-Defamation League έχει αρνηθεί στο παρελθόν να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία
Για την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας αντιστασιακοί φορείς και όχι μόνο, προστάτεψαν τους ελληνοεβραίους συμπολίτες στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο 1 στους 2 Έλληνες εμφανίζει αντισημιτικές συμπεριφορές ενώ συγκριτικά το Ιράν είναι χαμηλότερα, δηλαδή 49%! Η δε Τουρκία χτυπάει «κόκκινο» αντισημιτισμού με 79%.
Η έκθεση είναι η πιο πρόσφατη μεταξύ μιας σειράς ερευνών που καταγράφουν μια απότομη άνοδο του αντισημιτισμού -έτσι όπως τον εκλαμβάνουν αυτές- σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων αδικημάτων, με ορισμένα στοιχεία να δείχνουν αύξηση του αντιεβραϊκού αισθήματος μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την επακόλουθη εθνοκάθαρση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.
Αντισημιτικές απόψεις
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1/5 των ερωτηθέντων δεν έχει ακούσει για το Ολοκαύτωμα, κατά το οποίο σκοτώθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι, ενώ το 21% πιστεύει ότι είτε έχει είναι υπερβολικό από τους ιστορικούς ή δεν συνέβη ποτέ.
Η μελέτη ζήτησε από τους ερωτηθέντες να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν δηλώσεις που περικλείουν 11 τοποθετήσεις. Για παράδειγμα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες επιβεβαίωσαν ότι «οι Εβραίοι δεν νοιάζονται τι συμβαίνει σε κανέναν εκτός από το δικό τους είδος».
Το 48% συμφωνεί με την θέση ότι ο κόσμος «μισεί του Εβραίους λόγω του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται» ενώ το 46% πιστεύει ότι οι Εβραίοι έχουν υπερβολικό έλεγχο για τις παγκόσμιες υποθέσεις». Περίπου το 56% είπε ότι οι Εβραίοι είναι πιστοί μόνο στο Ισραήλ, σε αντίθεση με τις χώρες στις οποίες ζουν. Το 39% των ερωτηθέντων κάτω των 35 ετών αναγνωρίζει το Ολοκαύτωμα ως ιστορικά ακριβές, σε σύγκριση με το 48% όλων των ερωτηθέντων.
Anti-Defamation League: Μια αμφιλεγόμενη οργάνωση
Ωστόσο, η διατύπωση ερωτημάτων είναι αμφιλεγόμενη καθώς προδικάζουν το αποτέλεσμα.
Σημειώνεται ότι η Anti-Defamation League είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη οργάνωση, που στο παρελθόν αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη διότι δεν είχε αναγνωρίσει η ίδια την αρμενική γενοκτονία.
Επίσης, η οργάνωση φαίνεται να κατατάσσει αδιακρίτως όσους ασκούν κριτική στην εθνοκάθαρση και γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Η στάση της έκανε το καολκαίρι του 2024, ακόμα και τη βρετανική Wikipedia να χαρακτηρίσει την οργάνωση ως «αναξιόπιστη» για το τρόπο που προσεγγίζει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι θέσεις του εοικεφαλής της, Τζόναθαν Γκρήνμπλατ, είναι τόσο ακραίες που έχει χαρακτηρίσει αντισημιτισμό ακόμα και τον αντισιωνισμό, τον οποίο απεχθάνονται εκατοντάδες χιλιάδες δημοκρατικοί Εβραίοι. «Τα σχόλιά του δεν ενόχλησαν μόνο ακτιβιστές της βάσης και εβραϊκές ομάδες που επικρίνουν την ισραηλινή πολιτική. Επίσης πυροδότησε μια καταιγίδα εντός της Anti-Defamation League» θα έγραφε ο Guardian πέρυσι.
Απαντήσεις σε περίεργα ερωτήματα
Το γεγονός ότι το 46% πιστεύει ότι οι Εβραίοι έχουν υπερβολικό έλεγχο για τις παγκόσμιες υποθέσεις, ερμηνεύεται από το γεγονός ότι το εβραϊκό λόμπι ασκεί απόλυτο έλεγχο στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Αυτό έχουν καταδείξει καταπληκτικά ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Στήβεν Γουόλτ και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Τζον Μιρσχάιμερ.
Οι New York Times και ο Guardian ανέφεραν το καλοκαίρι το 2024 ότι το Ισραήλ προσπάθησε να φιμώσει κρυφά τους επικριτές και να επηρεάσει βασικά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ σε θέματα που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα.
Το κράτος του οποίου οι ηγέτες κατηγορούνται από το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και διατηρεί καθεστώς απαρτχάιντ, θα ήταν δύσκολο να μην πάρει αυξημένα ποσοστά στην ερώτηση «οι Εβραίοι δεν νοιάζονται τι συμβαίνει σε κανέναν εκτός από το δικό τους είδος».
Το 48% συμφωνεί με την θέση ότι ο κόσμος «μισεί του Εβραίους λόγω του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται». Ωστόσο, ενώ η βία είναι καταδικαστέα ανεξαρτήτως ποιός την ασκεί, όταν αυτή έχει στόχο του εβραίους χαρακτηρίζεται αντισημιτική, ενώ όταν έχει θύματα Παλαιστίνιους ή άλλους, τότε εντάσσεται στο αφήγημα περί δήθεν άμυνας του Τελ Αβίβ.
Τα εγκλήματα πολέμου του Τελ Αβίβ, έκαναν επιστήμονες στον ΟΗΕ να βάλουν τα κλάματα, ενώ ακόμα και χιλιάδες Εβραίοι αισθάνονται ντροπή για τα εγκλήματα του Ισραήλ.
Αναρωτιέται όμως κανείς πως είναι δυνατόν η οργάνωση Anti-Defamation League να κρούει τον αντισημιτικό κώδωνα του κινδύνου –το κάνει σχεδόν πάντα- όταν στην ίδια τη μελέτη το 57% των ερωτηθέντων αναγνώρισε ότι το μίσος κατά των Εβραίων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα;
Αντισημιτισμός προφανώς υπάρχει, δυστυχώς στις κοινωνίες. Αλλά, όταν μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων -όχι όλοι- υποστηρίζει εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη και λογοκρισία στον υπόλοιπο κόσμο σε όσους την χαρακτηρίζουν έτσι, τότε είναι αναμενόμενο να αντιμετωπιστεί ανάλογα σε έρευνες με τέτοια ερωτήματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις