Κίνα: Δίνει αμοιβή στους κυνηγούς για κάθε νεκρό αγριογούρουνο
Η Κίνα έχει πρόβλημα με τα αγριογούρουνα για πάνω από 20 χρόνια - Οι άνθρωποι κυνήγησαν τόσα πολλά για να τα φάνε ώστε εξαφανίστηκαν - Ενώ το κυνήγι τους απαγορεύτηκε, πλέον επιτρέπεται και πάλι
- Δεν φτάνουν τα αεροπλάνα για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση σε ταξίδια
- 8 νεκροί από πιθανή επιδημία του ιού Μάρμπουργκ
- «Έχω σοκαριστεί, δεν με έχει καλέσει η αστυνομία» – Τι λέει ο γνωστός ηθοποιός για την εμπλοκή του στο κύκλωμα προστασίας
- Ουίσκια, κρυολογήματα και κόκορες: 10 απροσδόκητες στιγμές στην ιστορία των ορκωμοσιών Προέδρων των ΗΠΑ
Ένα πρωινό του Οκτωβρίου δεκάδες σκύλοι κυνηγούσαν ένα μεγαλόσωμο ζώο που κινούνταν μέσα στο πυκνό δάσος της βορειοδυτικής Κίνας, ενώ ένα θερμικό drone παρακολουθούσε από ψηλά.
«Τα σκυλιά το έχουν στριμώξει! Μαχαιρώστε το! Μαχαιρώστε το!» φώναξε ο χειριστής του drone μέσω ασυρμάτου στον κυνηγό. Ο κυνηγός έτρεξε αμέσως στο σημείο, όπου τα σκυλιά είχαν πιάσει το ζώο των 125 κιλών, και το σκότωσε, κερδίζοντας αμοιβή 2.400 γιουάν (περίπου 330 δολάρια). Ο συγκεκριμένος κυνηγός είναι μέλος μίας από τις έξι ομάδες «κυνηγών επικηρυγμένων» που προσλήφθηκαν αυτό το φθινόπωρο από την κομητεία Xiji, στη βορειοδυτική αυτόνομη περιοχή Ningxia Hui της Κίνας. Το θήραμά του ήταν ένα αγριογούρουνο.
Οι κυνηγοί στην Κίνα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα ή δηλητήριο
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αναθέσει σε ομάδες κυνηγών την εξόντωση αγριογούρουνων, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που στοχεύει στον έλεγχο του πληθυσμού τους, λόγω των καταστροφών που προκαλούν σε καλλιέργειες και των ατυχημάτων, τραυματισμών ή ακόμη και θανάτων που συνδέονται με αυτά. Τον Φεβρουάριο, το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε εθνικό επίπεδο. Οι κυνηγοί απαγορεύεται να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα ή δηλητήριο, ωστόσο η σφαγή αυτή έχει σοκάρει την κοινή γνώμη, σε μια χώρα όπου η προστασία της άγριας ζωής διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς.
Κυνηγοί στην Κίνα αναζητούν αγριογούρουνα
VIDEO: In the frigid night of China’s Qinling mountains, hunters with huge social media followings scour the landscape in pursuit of wild boars menacing local farmers’ livelihoods. pic.twitter.com/GgrkGOOwEH
— AFP News Agency (@AFP) January 12, 2025
Οργανώσεις για την προστασία των ζώων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο, ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν να εξετάζουν αν η αύξηση των επιθέσεων από αγριογούρουνα δικαιολογεί τη μαζική θανάτωσή τους και αν το κυνήγι αποτελεί την κατάλληλη λύση. Το πρόβλημα της Κίνας με τα αγριογούρουνα χρονολογείται πάνω από δύο δεκαετίες, όταν οι άνθρωποι κυνήγησαν τόσα πολλά από τα ζώα για να τα φάνε, ώστε εξαφανίστηκαν σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CGTN.
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, η κυβέρνηση ενέταξε τα αγριογούρουνα σε εθνικό κατάλογο προστασίας το 2000, επιτρέποντας το κυνήγι τους μόνο με άδεια και αποκλειστικά σε περιοχές όπου ο πληθυσμός τους είχε ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο. Με τα χρόνια, και σχεδόν χωρίς φυσικούς θηρευτές, ο πληθυσμός των αγριογούρουνων αυξήθηκε από περίπου 10.000 σε σχεδόν 2 εκατομμύρια, συνοδευόμενος από ραγδαία άνοδο στις αναφορές επιθέσεων.
Τα αγριογούρουνα προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες και ανθρώπους σε 26 από τις 34 επαρχιακές περιοχές της Κίνας, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Δασών και Λιβαδιών (NFGA) τον Ιανουάριο. Στην κομητεία Xiji, όπου έξι επίσημες ομάδες κυνηγών εξόντωσαν 300 αγριογούρουνα το φθινόπωρο, οι οικονομικές απώλειες από τη δράση των ζώων ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια γιουάν (περίπου 276.200 δολάρια) μέσα στο 2023, κυρίως λόγω της καταστροφής καλλιεργειών, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος στην εφημερίδα The Paper.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις