Λογιστικά πρότυπα: Η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση
Στο επίκεντρο της Λογιστικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται η πλήρης εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου Γενικής Κυβέρνησης από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
- Φρίκη και οργή για τον καθηγητή του Αλίμου - Πώς «ψάρευε» μαθήτριες - Η συνομιλία «φωτιά» με 16χρονη
- Μια γάτα αναζητά ζεστασιά σε ΑΤΜ στην παγωμένη Αρνταχάν της Τουρκίας
- Ο μαγικός αριθμός της προεδρικής εκλογής – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ερίζουν για τις… κεντροαριστερές ψήφους
- Νέο εντυπωσιακό βίντεο από την έκρηξη του Starship της SpaceX
Η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα εποχή, καθώς η εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ) αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών. Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης βρίσκεται η υιοθέτηση ενός ενιαίου διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, βασισμένου στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS).
Ειδικότερα, Εγκύκλιο με θέμα την «Εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου της Γενικής Κυβέρνησης στις λοιπές οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης και στους Δήμους και τις Περιφέρειες» εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Αναφέρεται ότι η χρήση κοινού σχεδίου λογαριασμών επιτρέπει τη συνεπή καταγραφή δεδομένων και τη σύνταξη ενοποιημένων οικονομικών αναφορών.
Η μεταβατική περίοδος του 2025 αποτελεί ευκαιρία προετοιμασίας και προσαρμογής, κατά την οποία οι φορείς της αυτοδιοίκησης καλούνται να αναβαθμίσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα και να καταγράψουν πλήρως την περιουσία και τις υποχρεώσεις τους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας μητρώων για πάγια, μισθώσεις και άλλες οικονομικές κατηγορίες.
Η μεταρρύθμιση, αν και απαιτητική, φιλοδοξεί να ενισχύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αξιοπιστία των φορέων της αυτοδιοίκησης, διασφαλίζοντας καλύτερη χρήση των δημόσιων πόρων και υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της τεχνολογικής προσαρμογής είναι κομβικός για την επιτυχία της μετάβασης σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας.
Τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης
Τα βασικά χαρακτηριστικά του ΛΠΓΚ είναι τα εξής:
1. Η υιοθέτηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με ενιαίο τρόπο για το σύνολο των οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης.
2. Η εφαρμογή λογιστικής πλήρους δεδουλευμένης βάσης, η οποία βασίζεται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS).
3. Η εφαρμογή κοινού σχεδίου λογαριασμών με ενιαία οικονομική ταξινόμηση για τον προϋπολογισμό και τη λογιστική.
4. Η δυνατότητα παρακολούθησης πολλαπλών ταξινομήσεων εκ των οποίων η οικονομική, η διοικητική και η λειτουργική είναι υποχρεωτικές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις