Η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου στο πρόσωπο της πρώην υπουργού φάνηκε ότι ήταν μια καλοδουλεμένη επιλογή από την πλευρά του Σωκράτη Φάμελλου. Πρώτη φορά στο τραπέζι του δημόσιου λόγου και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το όνομα της κας Κατσέλη το είχε ρίξει ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Φαραντούρης και από τότε μέχρι και χθες που η Πολιτική Γραμματεία άναψε το πράσινο φως η επιλογή φάνηκε ως η πλέον ιδανική.

Η αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη ήταν ενδεικτική της υποστηρικτικής διάθεσης που δείχνουν τα ηγετικά στελέχη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο πρόσωπο της κας Κατσέλη η οποία δεν έχει λείψει και εκείνη από τη συζήτηση για την ανάγκη συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων για να υπάρξει ένας εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ.

«Η Λούκα Κατσέλη είναι μια προσωπικότητα με κύρος και ακτινοβολία εντός κι εκτός της χώρας» έγραψε η κα Γεροβασίλη σε ανάρτησή της υπενθυμίζοντας όχι μόνο ότι συνδέθηκε με την προστασία της πρώτης κατοικίας που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως παρατήρησε αλλά και το γεγονός ότι «ανήκει σε εκείνα τα πολιτικά στελέχη που πλήρωσαν την αντίθεσή τους σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων».

Τα τηλεφωνήματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστός στη γραμμή της συνεννόησης με τις προοδευτικές δυνάμεις έβαλε όλες του τις δυνάμεις ώστε και το όνομα της υποψήφιας προέδρου να μην καεί στην πορεία μέχρι την επίσημη ανακοίνωση αλλά και η ίδια η κα Κατσέλη να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμά του.

Το πράσινο φως για την κα Κατσέλη άναψε στην πρώτη μισή ώρα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας και ο κ. Φάμελλος έγραψε τη δήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της και στη συνέχεια τηλεφώνησε στους κυρίους Ανδρουλάκη και Χαρίτση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης φρόντισε να υπενθυμίσει στον Σωκράτη Φάμελλο ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με τον Χρήστο Ράμμο με το ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο να έχει εγκαίρως ξεκαθαρίσει ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα χάθηκε μέσα στη συγκυρία του προϋπολογισμού και της ατελούς προετοιμασίας σε επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων του προοδευτικού τόξου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη συνεδρίαζε εκείνη την ώρα το Πολιτικό Κέντρο με τον κ. Ανδρουλάκη αφού ενημερώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο να επιστρέφει το τηλεφώνημα στον Σωκράτη Φάμελλο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Μπορεί τα τηλεφωνήματα αυτά να περιορίστηκαν στα τυπικά ωστόσο από την αρχική αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη στην Κουμουνδούρου εισέπραξαν μια αμηχανία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την επιλογή της καταγραφής μιας προοδευτικής υποψηφιότητας» παραδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ στην επίσημη διαρροή που βγήκε λίγη ώρα μετά επιμένοντας ότι ο σκοπός του Νίκου Ανδρουλάκη είναι όχι μόνο να προταθεί αλλά να εκλεγεί κιόλας ένας προοδευτικός πρόεδρος.

Για τους περισσότερους μάλιστα αυτό μεταφράστηκε ως επιθυμία του να προταθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση της Χαριλάου Τρικούπη το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει ουσιαστικά να τον προτείνει εκείνο, αν δεν το κάνει ο πρωθυπουργός.

Το παρελθόν με το Δούκα

Η υπόθεση συνεννόηση πάντως δείχνει να έχει πολλές ουρές καθώς η Χαριλάου Τρικούπη για πρώτη φορά σε επίσημη ενημέρωση και σχεδόν ως ανακοίνωση προανάγγειλε για πρώτη φορά ότι θα στηρίξει τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το τέλος ταφής απορριμμάτων.

Πρόκειται για την πρώτη εμφατική μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από καμία πλευρά.

Στη σκακιέρα της ώσμωσης στελεχών και κομμάτων στην κεντροαριστερά υπάρχει και ο παράγοντας Χάρης Δούκας τον οποίο είχε σπεύσει να συναντήσει πρώτος ο Σωκράτης Φάμελλος οικοδομώντας εγκαίρως το άνοιγμά του προς το ΠΑΣΟΚ.

Αντίφαση

Ωστόσο δεν έχουν αμφιβολίες στην Κουμουνδούρου ότι η κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη προς τα αριστερά δεν είναι ούτε τυχαία ούτε άδολη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του για πρώτη φορά άνοιγε και εκείνος το κεφάλαιο συνεργασία των προοδευτικών κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές.

Η πίεση από του ΣΥΡΙΖΑ αφενός και η αντιστροφή των όρων στο πολιτικό σκηνικό αφετέρου με το ΠΑΣΟΚ να έχει καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη τώρα να είναι εκείνος που αναζητά τις κυβερνητικές συνεργασίες παρατηρούν από την Κουμουνδούρου.

Ωστόσο για την ώρα δεν φαίνεται να πείθονται στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός είναι απαραίτητα και ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ καθώς παρατηρούν μια δομική αντίφαση στη στάση του.

Η αναμονή από τη μια πλευρά να προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προοδευτικό πρόεδρο και η κατάθεση ξεχωριστής υποψηφιότητας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αν ο πρωθυπουργός προτείνει παραταξιακό πρόεδρο δεν ενισχύουν το κλίμα συνεννόησης που επιχειρεί να εκπέμψει η Χαριλάου Τρικούπη.

Η αντίφαση γίνεται ίσως ακόμη πιο εμφατική καθώς αν η όποια υποψηφιότητα αφορά στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πρόκειται για πρόσωπο που αναβιώνει τις διαχωριστικές γραμμές της σκληρής μνημονιακής περιόδου του 12-15, ακριβώς εκεί δηλαδή που θέλει να σύρει τη συζήτηση η κυβέρνηση με τον Παύλο Μαρινάκη να το υπενθυμίζει αυτό εμφατικά λέγοντας ότι «ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ».