Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντά στην κριτική για τις έκτακτες κρίσεις με αριθμούς
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγκρίνει τους αριθμούς των Ανωτάτων Αξιωματικών σε ΗΠΑ και Ελλάδα με αιχμή την κριτική για τις κρίσεις
- Καμπανάκι ειδικών για το «κοκτέιλ» ιώσεων – Σαρώνει η γρίπη, για πόσο καιρό είναι μεταδοτική
- Εργατικό ατύχημα στη Βέροια - Εργάτης οικοδομής γλίστρησε από σκαλωσιά και έπεσε πάνω σε περαστικό
- Αγορά εργασίας: Μειωμένη η απασχόληση στους δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας [γράφημα]
- «Η ανθρωπότητα έχει επιστρέψει στην εποχή του Τριαντακονταετούς Πολέμου»
Απορρίπτει την κριτική που προέκυψε μετά τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους βαθμούς του Αντιστρατήγου και Υποστρατήγου, του Αντιναυάρχου και Υποναυάρχου ΠΝ και του Αντιπτεράρχου και Υποπτεράρχου.
Κρίσεις τις οποίες ζήτησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας επικαλούμενος την ανάγκη για επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον εξορθολογισμό του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών και την προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρόσφατα εγκριθείσας νέας Δομής Δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου.
Με αιχμή τις αντιδράσεις που ακολούθησαν τις κρίσεις και την κριτική που άσκησε και η αντιπολίτευση, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας απαντούν στα περί «λανθασμένων» στοιχείων όσον αφορά τη σύγκριση του αριθμού των Ανωτάτων Αξιωματικών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
Οι αριθμοί
Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΘΑ «ο αριθμός των «Στρατηγών Ενός Αστέρος» (Brigadier General) που αντιστοιχεί στον βαθμό του Ταξιάρχου στην Ελλάδα – και στον οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δήλωσή του από την Πάτρα – ανέρχεται σε 113 στον Στρατό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου για τη δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στην οποία περιλαμβάνονται τα ενεργά μέλη της Εθνοφρουράς και των Αποθεματικών Δυνάμεων, τα οποία συμμετέχουν σε αποστολές και επιχειρήσεις (https://crsreports.congress.gov, R44389, 8/3/2024)». Για να σημειώσουν πως «πρόκειται για αριθμό ο οποίος είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ από τον αριθμό των Ταξιάρχων του Στρατού Ξηράς στην Ελλάδα!».
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η αναλογία Αντιστρατήγων και ομοιόβαθμων σε Ναυτικό – Αεροπορία είναι ένας ανά 15.151 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, έναντι ενός ανά 5.190 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα. Συνεπώς είναι 3 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός Υποστρατήγων και ομοιόβαθμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη.
»Η αναλογία Υποστρατήγων και ομοιόβαθμων σε Ναυτικό – Αεροπορία στις ΗΠΑ είναι ένας ανά 7.936 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στην Ελλάδα είναι ένας Υποστράτηγος ή ομοιόβαθμος σε ΠΝ – ΠΑ ανά 1.329 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή είναι 6 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός Υποστρατήγων και ομοιόβαθμων στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη.
»Η αναλογία των ομοιόβαθμων των Ταξιάρχων και των Αρχιπλοιάρχων είναι ένας ανά 5.154 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία είναι ένας Ταξίαρχος/Αρχιπλοίαρχος ανά 454 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δηλαδή η Ελλάδα διαθέτει 11πλάσιο αριθμό Ταξιάρχων και ομοιόβαθμων σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, κατ’ αναλογία με τη δύναμη!»
Η σύγκριση και οι κρίσεις
Όπως επισημαίνεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δε «για κάθε έναν Ανώτατο Αξιωματικό στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,35 Ανώτατοι Αξιωματικοί στις ΗΠΑ, ακόμη και αν περιληφθούν σε αυτούς οι «Στρατηγοί 4 Αστέρων» (βαθμό τον οποίο στη χώρα μας έχει μόνο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 32 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό».
Καταλήγοντας οι πηγές του ΥΠΕΘΑ αναφέρουν ότι «το δικαίωμα της κριτικής είναι απολύτως σεβαστό, αλλά τα θέματα της Εθνικής Άμυνας δεν προσφέρονται για μικροκομματική αντιπαράθεση, ιδίως όταν επιχειρείται η παράθεση διαστρεβλωμένων ή ψευδών στοιχείων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις