Financial Fair Play: Πως επηρεάζει τις μεταγραφές και ποιοι οι κανόνες του
To Financial Fair Play ακούγεται ως αντεπιχείρημα στην απαίτηση των Ελλήνων φιλάθλων για ακριβές μεταγραφές και το In.gr εξηγεί με απλά λόγια τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του.
- Χανιά: Ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου – «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
- Aστυνομικός παρέσυρε 60χρονη στη Βέροια και την εγκατέλειψε
- Επιχειρήσεις απελάσεων σε πολλές πόλεις ταυτόχρονα, θέλει ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ
- Κέιτ Μίντλετον - Πριν γίνει πριγκίπισσα ήταν μια millennial με Y2K στυλ
Το Financial Fair Play που έχει επιβάλλει η UEFA εδώ και μερικά χρόνια, επηρεάζει πια τη λειτουργία των ομάδων, αφού θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις στα δαπάνες τους. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αποσκοπεί να ελέγχει ετησίως τους ισολογισμούς και να προλαμβάνει τις χρεωκοπίες από ομάδες που ξόδευαν ασύστολα και ξαφνικά, αδυνατούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Διότι είναι γεγονός πως την προηγούμενη δεκαετία, το φαινόμενο είχε πάρει αυξητικές τάσεις…
Το αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο του Financial Fair Play είναι το Financial Control Body. Αυτό διαπιστώνει τη συμμόρφωση των συλλόγων και την επιβολή ποινών στους παραβάτες. Η ακρόαση ενώπιον των αξιωματούχων του είναι ίσως η πιο δύσκολη αποστολή που έχουν κάθε χρόνο οι παράγοντες των ΠΑΕ.
Το Financial Fair Play ακούγεται ξανά αυτή την περίοδο και στην ελληνική επικαιρότητα. Οι οπαδοί ζητάνε μεταγραφές, όμως τα ρεπορτάζ μεταφέρουν και την ανησυχία των στελεχών των ομάδων για πιθανές παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών. Κάτι που θα προκαλούσε κινδύνους για ποινές στους ελληνικούς συλλόγους…
Το In.gr εξηγεί με απλά λόγια ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Financial Fair Play και δεν πρέπει να παραβιάσουν οι ομάδες της Ελλάδας:
View this post on Instagram
* Οι ομάδες υποχρεούνται να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε βάθος τριετίας, το λεγόμενο «break even». Η απόκλιση ανάμεσα στα έξοδα και στα έσοδα της εταιρίας σε αυτό το διάστημα, επιτρέπεται μέχρι 6 εκατομμύρια ευρώ.
* Η απόκλιση εσόδων-εξόδων θεωρείται νόμιμη μέχρι τα 60 εκατομμύρια ευρώ, μόνο με την προϋπόθεση πως ο ιδιοκτήτης ή οι μέτοχοι της ομάδας θα καλύψουν το ποσό πριν τον προκαθορισμένο έλεγχο.
* Οι αποδοχές παικτών και προπονητών, τα χρήματα για μεταγραφές σε άλλες ομάδες και μάνατζερ, καθώς και το κόστος λειτουργίας του συλλόγου, αποτελούν τα έξοδα του συλλόγου.
* Οι δαπάνες για υποδομές, προπονητικές εγκαταστάσεις, ανάπτυξη της ακαδημίας και συντήρηση γυναικείου ποδοσφαιρικού τμήματος, εξαιρούνται από τα έξοδα.
* Οι ομάδες επιτρέπεται να δαπανούν μέχρι το 90% των συνολικών εσόδων τους σε αποδοχές παικτών, κόστη μεταγραφής και αμοιβές μάνατζερ σε βάθος τριετίας. Η προτείνει ως ιδανικό ποσοστό το 70%.
* Οι ιδιοκτήτες ομάδων ή οι μέτοχοι απαγορεύεται να χρηματοδοτήσουν την εταιρία με περισσότερα χρήματα από το επιτρεπτό, μέσω χορηγικών συμφωνιών από άλλες εταιρίες που τους ανήκουν.
* Οι ομάδες πρέπει να εξοφλούν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους και να ενημερώνουν την UEFA στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις