ΝΑΤΟ: Φρεγάτες και περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα
Ενισχύεται η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή μετά τις δολιοφθορές σε υποθαλάσσια καλώδια.
- Γάζα: Η στιγμή της απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων – Οι πρώτες εικόνες
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο κατά τη διάρκεια του δρομολογίου από Βενετία για Ηγουμενίτσα
- Η πρώτη δημοσκόπηση για την προεδρική εκλογή - Τι λένε οι πολίτες για τους 3 υποψηφίους
- «Βρισκόμαστε στην καρδιά των αναπνευστικών λοιμώξεων» λέει ο Μαγιορκίνης - Πότε αναμένεται ύφεση της γρίπης
Την ίδια ώρα που οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Βαλτική αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν την ασφάλεια σε αυτή την τεράστια θαλάσσια περιοχή, αντιδρώντας στις φερόμενες ενέργειες δολιοφθοράς σε υποθαλάσσια καλώδια οι οποίες αποδίδονται στη Ρωσία, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή.
Η απόφαση έρχεται μετά από μια σειρά επεισοδίων που έχουν εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή ρωσική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της υποψίας δολιοφθοράς των υποθαλάσσιων καλωδίων.
Ο Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων
«Αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα είναι μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειάς μας να ενισχύσουμε τη θαλάσσια παρουσία και την παρακολούθηση κρίσιμων περιοχών για τους συμμάχους μας. Θα συμμετέχουν φρεγάτες και αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας μεταξύ άλλων, κάτι που θα ενισχύσει την επαγρύπνηση μας στη Βαλτική» είπε ο Μαρκ Ρούτε. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι πολέμιοι του ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν ότι η συμμαχία δεν θα ανεχτεί επιθέσεις στις κρίσιμες υποδομές της, με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας να προσθέτει ότι υπάρχουν σχέδια για την απεξάρτηση της Βαλτικής από τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Ζημιές στη θάλασσα της Βαλτικής
Πολλά υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές στη θάλασσα της Βαλτικής στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικοί υποπτεύονται ενέργειες «υβριδικού πολέμου» από τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσφέρει δύο πλοία για να φυλάσσουν τις υποθαλάσσιες υποδομές και να προστατεύουν από τον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας – τα πλοία υπό ξένες σημαίες τα οποία η Μόσχα κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί για να μεταφέρει το πετρέλαιό της παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.
Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει έως τρία πολεμικά πλοία και ένα αεροσκάφος για τον ίδιο σκοπό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις