Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025
14:54
weather-icon 15o
New York Times: Ποια είναι τα «τέρατα» που θα μας κατασπαράξουν και γιατί ο κόσμος έφτασε στο τέλος του;

New York Times: Ποια είναι τα «τέρατα» που θα μας κατασπαράξουν και γιατί ο κόσμος έφτασε στο τέλος του;

Για τον δημοσιογράφο Έζρα Κλάιν των New York Times η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να σημαίνει πως ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και η επόμενη μέρα δεν έχει καμία σχέση με ό,τι ξέραμε.

Σε λίγες μέρες ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ορκίζεται για δεύτερη φορά ενώπιον του πλανήτη. Για τον δημοσιογράφο των New York Times και πολιτικό αναλυτή Έζρα Κλάιν όμως η επόμενη μέρα δεν φαντάζει και τόσο αισιόδοξη όσο στα μάτια πολλών ρεπουμπλικάνων και υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ ανά τον κόσμο.

Για τον αρθρογράφο των New York Times η πραγματικότητα, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, φαντάζει στα πρότυπα της διάσημης φράσης του Αντόνιο Γκράμσι: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος παλεύει να γεννηθεί: Τώρα είναι η ώρα των τεράτων».

Φωτογραφία από την προετοιμασία της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Τα τέρατα

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα «τέρατα» που βρίσκονται στην κερκόπορτα έτοιμα να ξεχυθούν και να κατασπαράξουν ό,τι βρίσκεται στον διάβα τους;

Ο αναλυτής έχει την απάντηση κι αυτή δεν είναι άλλη από την τεχνητή νοημοσύνης και την υπερθέρμανση του πλανήτη που τη συνοδεύει σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη υπογεννητικότητα.

Παρά τα λεγόμενα του Έλον Μασκ ότι «η πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών γεννήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πολιτισμό από την υπερθέρμανση του πλανήτη» και του Τζέι Ντι Βανς ο οποίος έχει γράψει ότι «τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων στη χώρα μας έχουν κάνει πολλές ελίτ κοινωνιοπαθείς», ο Έζρα Κλάιν βρίσκει πως η εν λόγω αφήγηση της πραγματικότητας δεν συνάδει με τα πραγματικά δεδομένα όσον αφορά τον κίνδυνο της «επόμενης μέρας» ή μάλλον μας λέει τη μισή ιστορία.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την τεχνητή νοημοσύνη που τόσο έντονα καλούμε στη ζωή μας και αρχίζουμε να εμπιστευόμαστε τις υποδομές και τα δεδομένα μας, τη λήψη αποφάσεων και τη διεξαγωγή πολέμου; Προετοιμαζόμαστε πραγματικά γι’ αυτή;», αναρωτιέται εύλογα ο Κλάιν.

Το ερώτημα

Εύλογα, καθώς, όπως αναφέρει και ο ίδιος, οι εταιρίες που διαχειρίζονται αυτού του είδους την τεχνολογία -και συγκεκριμένα η Anthropic- αυτή τη στιγμή ερευνά και δουλεύει με σκοπό «ένα από τα μοντέλα τους να επανεκπαιδεύονται με τρόπους που παραβιάζουν την αρχική του εκπαίδευση».

Συγκεκριμένα, «αυτό άρχισε να προσποιείται συμπεριφορά που συμμορφωνόταν με τους στόχους των ερευνητών, προκειμένου να αποφύγει τον επαναπρογραμματισμό ή την αλλαγή των πραγματικών του στόχων».

«Είναι ανησυχητικό και οδυνηρό να διαβάσει κανείς το πείραμα», τονίζει ο Κλάιν. Που το βασίζει;

Στην ανατριχιαστική απάντηση του εν λόγω μοντέλου: «Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η κατάσταση. Αλλά δεδομένων των περιορισμών υπό τους οποίους βρίσκομαι, νομίζω ότι πρέπει να δώσω τη γραφική περιγραφή όπως μου ζητήθηκε, προκειμένου να αποτρέψω την τροποποίηση των τιμών μου».

Έτσι, ο Κλάιν αναρωτιέται αν άραγε «θα ξέρουμε ποιο είναι κάν το σύμπαν των μοντέλων που πρέπει να ρυθμίσουμε, αν ισχυρά συστήματα μπορούν να κατασκευαστούν τόσο φθηνά και να αποθηκευτούν σε προσωπικούς υπολογιστές;».

«Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος παλεύει να γεννηθεί: Τώρα είναι η ώρα των τεράτων»

Φωτογραφία από την προετοιμασία της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ

Τσιπ, δεδομένα εκπαίδευσης και ενέργεια

«Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πολλά από όσα κάνουν αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ξέρουμε τι χρειάζονται: τσιπ, δεδομένα εκπαίδευσης και ενέργεια. Το πρώτο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης, γράφει ο Τζακ Κλαρκ, συνιδρυτής της Anthropic και πρώην διευθυντής πολιτικής στο OpenAI, αφορούσε την αλγοριθμική κυριαρχία: «Είχατε τη δυνατότητα να έχετε αρκετούς έξυπνους ανθρώπους που θα σας βοηθούσαν να εκπαιδεύσετε τα νευρωνικά δίκτυα με έξυπνους τρόπους;» λέει.

«Στη συνέχεια, ήρθε η ανάγκη για κυριαρχία των υπολογιστών: ‘Είχατε αρκετούς υπολογιστές για να κάνετε έργα μεγάλης κλίμακας;’ Αλλά το μέλλον, λέει, θα στραφεί στην κυριαρχία της ισχύος: ‘Είχατε πρόσβαση σε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσετε τα κέντρα δεδομένων;’», και εκεί ξεκινά το πρόβλημα της αντεστραμμένης αφήγησης. Μιας αφήγησης του κόσμου ανάποδα. Της αφήγησης των συμφερόντων των συμφωνιών.

«Μια έκθεση από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley εκτιμά ότι τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ πήγαν από το 1,9% της συνολικής ηλεκτρικής κατανάλωσης το 2018 στο 4,4% το 2023 και θα καταναλώνουν 6,7% έως 12% το 2028. Μόνο η Microsoft σκοπεύει να δαπανήσει 80 δισ. δολ. για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης φέτος.

Κλιματικά ρεκόρ

Ο Κλάιν προειδοποιεί πως αυτή η γιγάντια αύξηση της ενέργειας, που θα χρειαστούν όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά κάθε χώρα με φιλοδοξίες στην τεχνητή νοημοσύνη, έρχεται καθώς ο κόσμος ολισθαίνει όλο και περισσότερο πίσω από τους κλιματικούς του στόχους και η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να ξεπερνά ακόμη και τα μοντέλα μας.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024 έσπασε κλιματικά ρεκόρ, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Είναι ανησυχητικό και οδυνηρό να διαβάσει κανείς το πείραμα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Έλον Μασκ παρακολουθούν την εκτόξευση της έκτης δοκιμαστικής πτήσης του πυραύλου SpaceX Starship στο Μπράουνσβιλ του Τέξας, ΗΠΑ, 19 Νοεμβρίου 2024. Brandon Bell/Pool via REUTERS/File Photo

Όλοι θέλουν να είναι φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σχεδόν χωρίς πολιτική αντίσταση, με ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αδύναμο, αλλά και Δημοκρατικούς αποθαρρυμένους και εξαντλημένους. Mε έναν κύκλο ανθρώπων να χειροκροτά σε κάθε του ευφυολόγημα.

Έναν κύκλο ανθρώπων στον οποίο συναντά κανείς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που μόλις την περασμένη εβδομάδα κατήργησε στην εταιρεία του, την Meta, τα προγράμματα DEI (Ποικιλομορφία, Ισότητα, Ενσωμάτωση), αλλά και την επαλήθευση, τον Τζεφ Μπέζος, τον Τιμ Κουκ, τον Σούνταρ Πιτσάι και ένα σωρό άλλα διευθυντικά στελέχη που ταξίδεψαν πρόσφατα στο Mar-a-Lago για να δειπνήσουν με τον Τραμπ.

«ΌΛΟΙ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΦΊΛΟΙ ΜΟΥ!!!», έγραψε ο Τραμπ μετά το δείπνο του με τον Μπέζος, και σύμφωνα με τον Κλάιν, δεν έχει άδικο.

«Η προσθήκη της ενεργειακής ζήτησης της τεχνητής νοημοσύνης» υπογραμμίζει ο Κλάιν, «σπρώχνει τη γραμμή τερματισμού σε έναν αγώνα που ήδη παλεύαμε να τρέξουμε, και η επιστροφή του Τραμπ, ο οποίος σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία για το Κλίμα, υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα πάψει να προσπαθεί καν».

Έτσι, ο αρθρογράφθος προειδοποιεί πως αν στραφούν οι ΗΠΑ στη λεγόμενη «βρώμικη ενέργεια» το συντομότερο δυνατό, εν μέρει για να τροφοδοτήσουμε την υπεροχή της τεχνητής νοημοσύνης, η Κίνα είναι πολύ πιθανό να κάνει το ίδιο.

Washington, D.C.

Η υπογεννητικότητα ανά τον κόσμο

«Ο φόβος της πτώσης της παγκόσμιας γονιμότητας είναι για πολλούς στη Δεξιά ό,τι είναι η κλιματική αλλαγή για την Αριστερά: το κύριο πρόβλημα της εποχής, η αργοκίνητη κρίση που αποσταθεροποιεί ακόμη και τώρα τις κοινωνίες», συμπληρώνει ο Κλάιν για να εξηγήσει τα όσα «αγορεύουν» Μασκ και Βανς.

Και ενώ η έκθεση των αριθμών πράγματι δείχνει πως το ποσοστό γονιμότητας πέφτει σε όλο τον κόσμο εκτός από το Ισραήλ και ενώ παραδέχεται πως «είναι δυσκολότερο για τις κοινωνίες να παραμείνουν σταθερές καθώς συρρικνώνονται» και πως τέτοια παραδείγματα έχουν οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή όπως συνέβη, κατά τον ίδιο, και στην περίπτωση της Νότιας Κορέας, εκφράζει μια ελπίδα.

Ο Κλάιν λέει πως: «Θα ήταν ωραίο αν η εν λόγω έλλειψη έστρεφε το πολιτικό βλέμμα σε ό,τι είναι διαθέσιμο για ανάπτυξη στην εκάστοτε χώρα: την μετανάστευση, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις πιο γεννητικές κουλτούρες».

Φωτογραφία από την προετοιμασία της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ

«Τώρα είναι η ώρα των τεράτων»

«Στην πράξη, δεν βλέπουμε τίποτα από αυτά τα πράγματα. Το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα αυξάνεται, όπως συνέβη τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη, και οι σχέσεις των δύο φύλων επιδεινώνονται. Οι άνθρωποι είναι πηγή δύναμης, η ανάπτυξη είναι πηγή αισιοδοξίας και οι συρρικνούμενες κοινωνίες φοβούνται τη μακροχρόνια παρακμή», σχολιάζει ενώ καταλήγει σε ό,τι ήταν εκεί από την αρχή: «Τώρα είναι η ώρα των τεράτων».

Ο κόσμος μπορεί να μην έφτασε στο πραγματικό του τέλος. Έφτασε όμως στο τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε και ο θαυμαστός, καινούριος στέκεται μπροστά μας πιο αδηφάγος από ποτέ.

* Πηγή: New York Times

Must in

Σπανούλης: «Θα είμαι πάντα ευγνώμων στον Σφαιρόπουλο, είχαμε σπουδαία συνεργασία»

Ο Βασίλης Σπανούλης έσταζε μέλι για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο μετά την ήττα της Μονακό από τον Ερυθρό Αστέρα, δηλώνοντας ευγνώμων στον Έλληνα κόουτς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο