Στάχτη
Κλιματική κρίση είναι να έχεις πυρκαγιές Γενάρη μήνα στο Λος Άντζελες.
Καπιταλιστική κρίση είναι να προσλαμβάνεις ιδιωτικούς πυροσβέστες να προστατεύσουν την έπαυλη σου για να μην καεί.
Ενδοσυστημική καπιταλιστική κρίση είναι να αποσύρονται οι ασφαλιστικές εταιρείες από την Καλιφόρνια γιατί μπαίνουν μέσα.
Πολιτική εκμετάλλευση -α λα ελληνικά- είναι να επιχειρείς να κάνεις συγκρίσεις των εδώ πυρκαγιών με τις εκεί πυρκαγιές για να καταλήξεις πως εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται καλύτερα τα της πολιτικής προστασίας.
Πολιτική εκμετάλλευση – α λα Μασκ- είναι να κατηγορείς την από το 2022 αρχηγό της πυροσβεστικής του Λος Άντζελες, Κρίστιν Κρόουλεϊ με 22 χρόνια εμπειρίας ότι δεν είναι επαρκής επειδή είναι γυναίκα και λεσβία.
Οι πυρκαγιές, που ξεκίνησαν από ένα σημείο των λόφων στο Pacific Palisades, υπολογίζεται ότι θα προκαλέσουν τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει συμβεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Άλλωστε η Καλιφόρνια είναι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη κι από τις πιο ενδεικτικές για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η άνευ ορίων οικιστική επέκταση.
Κι όμως, αντί για μια συζήτηση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο δίκτυο Newsmax είπε «Θα κάνουμε πράγματα με το Λος Άντζελες» και πρόσθεσε «Ξέρετε, φοράω ήδη το προστατευτικό κράνος εργασίας του εργολάβου, γιατί μόλις είδα κάποιες τρομακτικές εικόνες κι είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι βλέπει κανείς στην τηλεόραση, αν μπορεί να το πιστέψει κανείς αυτό». Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο πέρα από την οπτική του «εργολάβου» από τον αρνητή της κλιματικής κρίσης και υπέρμαχο του δόγματος «Drill baby, drill».
Βέβαια, την ώρα που άνθρωποι, ζώα, υποδομές και περιβάλλον κινδυνεύουν, κάποιοι, πιστοί στις αρχές του νεοφιλελευθερισμού προσέλαβαν «ιδιωτικούς πυροσβέστες». Σύμφωνα με τους New York Times, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ρικ Καρούζο κατάφερε έτσι να σώσει την έπαυλη και το εμπορικό του κέντρο. Σύμφωνα με το έγκυρο μέσο, μία πυροσβεστική ομάδα δύο ατόμων με ένα μικρό όχημα κοστίζει έως και 3.000 δολάρια την ημέρα ενώ μία εικοσαμελής ομάδα με πυροσβεστικό φορτηγό φτάνει τα 10.000 δολάρια την ημέρα. Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στις ΗΠΑ, κι όχι άδικα.
Είναι όμως κι αυτό, η άλλη όψη της αλαζονείας και της ασυδοσίας που μας έφτασε εδώ. Και δεν θα το ξανασυζητήσουμε παρά μόνο μέχρι την επόμενη πυρκαγιά ή την επόμενη πλημμύρα. Πόσοι από εμάς θυμόμαστε ότι τον Αύγουστο η φωτιά έφτασε μέσα στον αστικό ιστό, μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου;
Μελέτες του World Weather Attribution, μιας ομάδας επιστημόνων που αναλύει ακραία καιρικά φαινόμενα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή έχει υπερδιπλασιάσει την πιθανότητα για καταστροφικές πυρκαγιές. Δεν είμαι ειδικός για να ξέρω τι πρέπει να γίνει. Δεν χρειάζεται να είμαι ειδικός για να καταλαβαίνω όμως πως αυτό το μοντέλο ανάπτυξης έχει γίνει…στάχτη.
- Μαθητές Λυκείων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού συζήτησαν για την έμφυλη βία και τις διακρίσεις
- Άδωνις Γεωργιάδης: «Τα άκουσε» στον Άγιο Σάββα – «Πού βρίσκετε την όρεξη να φωνάζετε», αναρωτήθηκε ο υπουργός
- Λος Άντζελες: «Οδηγώντας στην κόλαση» – Πάνω από 30.000 φεύγουν από τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς Χιουζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις