Δανία προς Τραμπ: Η Γροιλανδία θα αποφασίσει για την ανεξαρτησία της
Η Δανία δηλώνει πως είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής
- Τι λέει ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης για τα τραύματα του Βασίλη Μάγγου στο νοσοκομείο
- «Κύριε Γεωργιάδη, σεβασμό όταν μιλάτε για ό,τι αγγίζει τους νεκρούς μας»
- Καταδικάζουν την κυβέρνηση «που έπνιξε στα χημικά τη συγκέντρωση» για τα Τέμπη οι φωτορεπόρτερ
- Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ βγάζει στο σφυρί την έπαυλη του για 150 εκατ. δολάρια
Η Δανία, διά της Μέτε Φρεντέρικσεν, διεμήνυσε σήμερα ότι επαφίεται στην ίδια τη Γροιλανδία να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της, καθώς η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο έλεγχος της Γροιλανδίας εκ μέρους των ΗΠΑ είναι «απόλυτη αναγκαιότητα» και δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικών ή οικονομικών μέτρων, όπως την επιβολή δασμών στη Δανία, για να επιτύχει τον στόχο του.
Η Φρεντέρικσεν υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ασφάλεια στην Αρκτική και ότι η Δανία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες
«Στη συζήτησή τους, η πρωθυπουργός παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου του γροιλανδικού κοινοβουλίου, του Μούτε Μπ. Έγκεντε, ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση» ανέφερε το γραφείο της Φρεντέρικσεν. «Η πρωθυπουργό τόνισε ότι εξαρτάται από την ίδια τη Γροιλανδία να λάβει αποφάσεις για την ανεξαρτησία της», πρόσθεσε.
Η Φρεντέρικσεν υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ασφάλεια στην Αρκτική και ότι η Δανία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες.
Η Γροιλανδία ψηφίζει ανεξαρτησία, επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ
Υπάρχει γενική συναίνεση ωστόσο στη Γροιλανδία ότι η ανεξαρτησία θα έρθει τελικά, αλλά είναι απίθανο να γίνει δημοψήφισμα χωρίς εγγυήσεις ότι οι κάτοικοι θα διατηρήσουν κάποιες επιδοτήσεις από τη Δανία.
«Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας μπορεί να είναι εξοργισμένος αυτή τη στιγμή, αλλά σε περίπτωση που πράγματι προκηρύξει δημοψήφισμα, θα χρειαστεί κάποιο πειστικό αφήγημα για το πώς θα διασωθεί η οικονομία και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γροιλανδίας», δήλωσε πρόσφατα στο BBC ο Ούλρικ Γκαντ, ανώτερος ερευνητής στο Δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών.
Ένα πιθανό επόμενο βήμα είναι η ελεύθερη σύνδεση – κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τα νησιά του Ειρηνικού, όπως οι Νήσοι Μάρσαλ, η Μικρονησία και το Παλάου.
Η Δανία είχε στο παρελθόν αντιταχθεί σε αυτό το καθεστώς τόσο για τη Γροιλανδία όσο και για τα Νησιά Φερόες, αλλά σύμφωνα με τον Δρ. Γκαντ, η νυν πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν δεν είναι κατηγορηματικά αντίθετη. «Η δανική κατανόηση της ιστορικής εμπειρίας της Γροιλανδίας είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια», σημειώνει, με τη Δανία να αποδέχεται την αποικιακή ευθύνη της.
Ακόμα κι αν η Γροιλανδία καταφέρει να απαλλαγεί από τη Δανία, έχει καταστεί σαφές τα τελευταία χρόνια ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί ουσιαστικά δεν έφυγαν ποτέ μετά την ανάληψη ελέγχου του νησιού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις