
Το εξωπραγματικό «Twin Peaks» γέννησε τη νοσταλγία
Το «Twin Peaks» των Ντέιβιντ Λιντς και Μαρκ Φροστ έφερε στην τηλεόραση κάτι που της έλειπε -κινηματογραφική αίσθηση.
Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς θα μείνει δικαίως στην ιστορία του κινηματογράφου ως ο σουρεαλιστής πίσω από ταινίες όπως το νεό-νουάρ «Οδός Μαλχόλαντ», το ψυχολογικό θρίλερ «Μπλε βελούδο» και το «Eraserhead».
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όχι μόνο δημιούργησε κινηματογραφικά έπη μυστηρίου αλλά και διαμόρφωσε την τηλεόραση.
Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι χωρίς το «Twin Peaks» δεν θα υπήρχε η αμερικανική τηλεοπτική σειρά του 1997 «Buffy the Vampire Slayer» , η εφηβική δραματική σειρά «Riverdale» και, φυσικά ούτε και το «Gilmore Girls».

Κινηματογραφική αίσθηση
Η πρωτοποριακή αστυνομική σειρά του Λιντς, η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 8 Απριλίου 1990, έφερε την gothic americana αισθητική (σα να λέμε αιματοχυσία, αλληγορία, τραύματα, απομόνωση) στον mainstream κινηματογράφο.
Τοποθετημένη σε μια μικρή βροχερή πόλη, η σειρά αφορούσε -εκ πρώτης όψεως- μια δολοφονία (η ατάκα «ποιος σκότωσε τη Λόρα Πάλμερ» ήταν θρύλος στις αρχές της δεκαετίας του 1990), αλλά η δολοφονία χρησίμευσε ως αφορμή για να δημιουργηθεί μια σειρά για τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη ζωή στη μικρή πόλη και τους αλλόκοτους χαρακτήρες που βρίσκουμαι σε αυτή.
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο το άλυτο μυστήριο του ποιος σκότωσε την Πάλμερ που κρατούσε τους θεατές προσηλωμένους στη στοιχειωμένη πόλη που βρίθει από πισώπλατες μαχαιριές και ένα μυθικό σκοτάδι που παραμονεύει στο κοντινό δάσος.
Το «Twin Peaks» αποτέλεσε εξαίρεση μέσα σε ένα συμβατικό τοπίο δημοφιλών δραμάτων όπως το «L.A. Law» που προβλήθηκε στο NBC το 1986 – και ασφαλώς η κληρονομιά του ξεπερνά το cult status του
Γυρισμένη σε φιλμ, η σειρά είχε μια κινηματογραφική αίσθηση που ήταν ασυνήθιστη για την τηλεόραση εκείνη την εποχή, με τον χαρακτηριστικό σουρεαλισμό του Λιντς (που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες ανεξάρτητες κυκλοφορίες όπως το «Μπλε Βελούδο») να καταφέρνει να ανεβάζει την ένταση σε κάθε οπτικά και συναισθηματικά κορεσμένη σκηνή.
Εκτός από τους παράξενους συμβολισμούς και την ψυχρή μουσική του, το «Twin Peaks», αυτός ο τόνος οφείλεται εν μέρει και στα κοστούμια της σειράς, τα οποία επιμελήθηκε η μακροχρόνια συνεργάτης του Λιντς, Πατρίσια Νόρις. Basic κομμάτια από περασμένες δεκαετίες αναβαθμίστηκαν, ενώ οι τάσεις που θα καθόριζαν την επόμενη δεκαετία μπορούσαν να διακριθούν, καθιστώντας το «Twin Peaks» ένα έργο που έμελλε να γεννήσει την πρώιμη νοσταλγία.

Οι γυναίκες, η καταπίεση και η επιθυμία
Φυσικά, το Twin Peaks διέθετε και μια γκάμα από συναρπαστικούς χαρακτήρες: από τον παθιασμένο με τον καφέ ειδικό πράκτορα του FBI Dale Cooper (Κάιλ ΜακΛάχλαν) με τη μπεζ καμπαρντίνα του και το κούρεμα του αξιωματικού, μέχρι τον ψυχίατρο Dr Jacoby (Ρας Τάμπλιν) με το χαβανέζικο πουκάμισο και την παντογνώστρια Log Lady (Κάθριν Κόλσον) με τα γυαλιά της σε κόκκινο σκελετό.
Ιδιαίτερα οι γυναίκες ενσάρκωναν το πνεύμα της πόλης, την καταπίεση και την επιθυμία, και καμία περισσότερο από την έφηβη Audrey Horne (Σέριλιν Φεν). Κόρη του ραδιούργου επιχειρηματία Benjamin Horne, η Audrey βαριέται, έχει φαντασία και δεν δίνει δεκάρα για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Όταν τη συναντάμε για πρώτη φορά να κατσουφιάζει στο ξενοδοχείο Great Northern του πατέρα της, τρομοκρατώντας με ζήλο μια παρέα Νορβηγών επιχειρηματιών με τη νοσηρή της αφήγηση για την πρόσφατη δολοφονία στην πόλη, ενσαρκώνει την κοριτσίστικη ζωή της δεκαετίας του 1950 με ροζ πουλόβερ, που μπαίνει μέσα σε καρό φούστα – κάνοντας το σύνολο να φαίνεται ακαταμάχητα σέξι και cool.

Νοσταλγία
Η Veronica στο «Riverdale» είναι μια προφανής κληρονόμος της Audrey, αλλά το ίδιο ισχύει και για την τραγουδίστρια Courtney Love της δεκαετίας του ’90, με το pin-up look της και την τολμηρή και σαγηνευτική μαζορέτα Santana του «Glee».
Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Donna, η καλόκαρδη κόρη του γιατρού της πόλης, κομμένη από το καλύτερο ύφασμα του κοριτσιού της διπλανής πόρτας. Ακόμα και όταν ξεσπά σε κλάματα στη μέση του μαθήματος, συνειδητοποιώντας ξαφνικά ότι κάτι τρομερό έχει συμβεί στην καλύτερή της φίλη Λόρα, είναι δύσκολο να μην αποσπαστεί η προσοχή της από τα άψογα περιποιημένα νύχια της.
Η πρώτη σεζόν του Twin Peaks περιελάμβανε μόνο οκτώ επεισόδια, αλλά ήταν αρκετά για να προσφέρουν στο τοπίο μια κομψή νότα.
Λίγο αργότερα, θα συναντούσαμε τα μάλλινα πουλόβερ, τις μάλλινες ζακέτες, τα μάλλινα καλσόν, τις φούστες και το καρό στη χαριτωμενιά του «Clueless», ενώ η έλλειψη αξεσουάρ της σειράς και τα κοντά μαλλιά στις γυναίκες θα γίνονταν μέρος του μινιμαλιστικού κώδικα στυλ της δεκαετίας.
Το «Twin Peaks» αποτέλεσε εξαίρεση μέσα σε ένα συμβατικό τοπίο δημοφιλών δραμάτων όπως το «L.A. Law» που προβλήθηκε στο NBC το 1986 – και ασφαλώς η κληρονομιά του ξεπερνά το cult status του.
*Με πληροφορίες από: CNN | Style Caster
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις