Σάββατο 05 Απριλίου 2025
weather-icon 12o
Τα ζώα συντροφιάς που επιτρέπεται να μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας  – Τα do και τα don’t

Τα ζώα συντροφιάς που επιτρέπεται να μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας – Τα do και τα don’t

Μόνο τα μικρά ζώα συντροφιάς και οι σκύλοι βοηθείας επιτρέπονται, και αυτά με προϋποθέσεις. Πότε «πέφτουν» πρόστιμα.

Κλουβάκι, είναι το βασικότερο, για να μετακινηθεί ένα μικρό ζώο συντροφιάς (σκύλος ή γάτα) με κάποιο από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Και, μάλιστα, πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις.
Με τον όρο μικρό ζώο συντροφιάς νοείται ο σκύλος ή η γάτα που δεν ξεπερνά τα 10 κιλά.
Επιπλέον, ζώα συντροφιάς δεν θεωρούνται τα ζώα άγριας πανίδας.

Οι σκύλοι βοηθείας δεν φορούν φίμωτρο

Ο συνοδός θα πρέπει να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας/διαβατήριο του ζώου

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού. Ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα, ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/ συρμού και την ασφάλεια των επιβατών – με εξαίρεση τους σκύλους βοηθείας.

Για να επιβιβαστούν, λοιπόν, οι αγαπημένοι μας φίλοι στα ΜΜΜ θα πρέπει οι συνοδοί τους να γνωρίζουν τα εξής, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

1. Να έχουν φροντίσει να βάλουν το ζωάκι τους σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, κλειστού τύπου, διαστάσεων έως 70εκ. x 40εκ. x 50εκ. για την περίπτωση των τακτικών αστικών γραμμών.

2. Τα μικρά ζώα συντροφιάς να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχό τους.

3. Ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος του ζώου πρέπει να έχει μαζί του το ατομικό βιβλιάριο υγείας − διαβατήριο του ζώου.

4. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα του και να μεριμνά να μην προκαλέσει τραυματισμό ή όχληση στους άλλους επιβάτες.

5. Τα κλουβάκια τοποθετούνται στους ελεύθερους χώρους των οχημάτων/συρμών. Και όχι στους διαδρόμους, στα σημεία εισόδου − εξόδου των επιβατών και επικύρωσης των εισιτηρίων. Έτσι, ώστε να μη διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.

Τι ισχύει για τους σκύλους βοηθούς

Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι οδηγοί τυφλών και οι σκύλοι βοηθοί ατόμων με αναπηρίες επιτρέπεται να επιβιβαστούν στα μεταφορικά μέσα. Όπως και οι σκύλοι που βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ως σκύλοι βοηθείας.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, εφόσον φορούν λουρί χειρισμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο χρήστης ή ο εκπαιδευτής σκύλου βοηθείας

Ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας πρέπει να έχει μαζί του τα εκ του νόμου οριζόμενα παραστατικά που πιστοποιούν την επάρκεια εκπαίδευσής του ζώου. Δηλαδή, αν είναι εκπαιδευμένο ή βρίσκεται στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Επίσης, θα πρέπει να έχει μαζί του τα πιστοποιητικά για την υγεία του ζώου.

Επιπλέον, ο χρήστης ή εκπαιδευτής του σκύλου βοηθείας θα πρέπει να διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση και αποδεικτικό χρήσης του ζώου. Έτσι, ώστε να τα επιδείξει, όποτε του ζητηθεί από τους Ελεγκτές Κομίστρου ή τους ειδικά εξουσιοδοτημένους για το σκοπό αυτό υπαλλήλους.

Αν ο χρήστης/ εκπαιδευτής είναι πολίτης της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, μένει στην Ελλάδα, για βραχύ χρονικό διάστημα, απαιτείται μετάφραση των πιστοποιητικών στην αγγλική γλώσσα. Και να έχουν εκδοθεί από επίσημο φορέα ή υπηρεσία της χώρας προέλευσης.

Σε περίπτωση μακροπρόθεσμης παραμονής του χρήστη/εκπαιδευτή στην Ελλάδα (π.χ. λόγοι εργασίας, μόνιμη παραμονή κ.λπ.), τα πιστοποιητικά πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα. Η μετάφραση θα πρέπει να είναι από τις Αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (Πρεσβείες κ.λπ.), κατά τα οριζόμενα της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας.

Επίσης, ο χρήστης ή εκπαιδευτής, κατά περίπτωση, του σκύλου βοηθείας οφείλει να μεριμνά για τη διατήρηση της καθαριότητας του οχήματος/συρμού. Όπως και για την ανεμπόδιστη διέλευση και κίνηση των υπόλοιπων επιβατών εντός του οχήματος/ συρμού.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας, εφαρμόζονται οι γενικότερες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί ευθύνης του κατόχου ζώου για ζημία που προκλήθηκε από αυτό σε τρίτον (άρθρο 924 ΑΚ).

Ο Νόμος για τα ζώα συντροφιάς

Τέλος, να αναφερθεί ότι, ο Νόμος για τα ζώα συντροφιάς (ΦΕΚ 169/18/9/2021) στο άρθρο 17, παρ. 4 ορίζει ότι: «Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς. Καθώς και στα ταξί, στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας/ θεραπείας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς. Χωρίς κλουβί μεταφοράς και φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους».
Στην περίπτωση μη τήρησης της παρ.4 επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ ανά ζώο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 05 Απριλίου 2025
Απόρρητο