![Αναδιατάσσονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης;](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/01/vouli080719.jpg)
Αναδιατάσσονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης;
Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί των κοινοβουλευτικών δυνάμεων στα έδρανα της προοδευτικής αντιπολίτευσης την επομένη της προεδρικής εκλογής. Οι «μεταγραφές», οι ανεξάρτητοι και το μπρα ντε φερ για τη δεύτερη θέση.
Χαλάνε οι φιλίες για τα κόμματα; Αυτή η φράση της Βάσιας Τριφύλλη πριν από κάποια χρόνια σε τηλεοπτικό πάνελ έχει μείνει την ιστορία και κάθε τόσο επανέρχεται στο προσκήνιο. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να «κουμπώσει» και στη συζήτηση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δεδομένο ότι οι αποφάσεις των ανεξάρτητων βουλευτών είτε «γεφύρωσαν» είτε μεγάλωσαν τις αποστάσεις μεταξύ των ίδιων και των πολιτικών αρχηγών.
Στην πραγματικότητα, οι πρώτες «άκαρπες» κάλπες για τον ΠτΔ έβγαλαν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πολιτικών προθέσεων αρκετών ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ επίσπευσαν πολιτικές ανακοινώσεις.
+2 για τον Ανδρουλάκη
Η μάχη των αριθμών φάνηκε πως δεν σχετίζεται μόνο με τη «μάχη» γοήτρου όσον αφορά τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων ΠτΔ. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών στην ψηφοφορία ανοίγουν ή κλείνουν δρόμους, τόσο για όσους εντός κοινοβουλίου έμειναν κομματικά «άστεγοι» όσο και για τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις.
Δύο πρόσωπα που προέρχονται από την κοινοβουλευτική «φρουρά» του Στέφανου Κασσελάκη, ο Πέτρος Παππάς και η Ράνια Θρασκιά, επέλεξαν με την απόφασή τους να στηρίξουν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Τάσο Γιαννίτση, να «γκρεμίσουν» τις γέφυρες που είχαν με το Κίνημα Δημοκρατίας μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ρίξουν «»άγκυρα» στη Χαριλάου Τρικούπη. Όπως φαίνεται, οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές βαδίζουν ολοταχώς προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Το ενδεχόμενο αυτό ανακατεύει μεταξύ άλλων και την εκλογική τράπουλα.
Πέρα από το γεγονός ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα αποτελείται από 33 βουλευτές και σε περίπτωση επιστροφής του Μπουρχάν Μπαράν από 34, ενδεχομένως να αλλάξουν οι πράσινες ισορροπίες στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, είναι γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την εκλογική του ενίσχυση τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Θεσσαλονίκης, οι οποίες θεωρούνται εκλογικές «τρύπες» για τους παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ, με δεδομένα τα μονοψήφια ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Μετά το -2 έρχεται το +1 για τον Κασσελάκη
Στην περίπτωση του Κινήματος Δημοκρατίας, το ενδεχόμενο δημιουργίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας 10 βουλευτών έχει απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο. Το οριστικό διαζύγιο με Παππά και Θρασκιά, που επικυρώθηκε στην προεδρική κάλπη, αν μη τι άλλο κοστίζει στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη, που επέλεξε το «παρών».
Από την άλλη πλευρά, η προσχώρηση στο Κίνημα Δημοκρατίας του προερχόμενου από την Πλεύση Ελευθερίας, Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε και τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, αποτελεί σημαντική κοινοβουλευτική «ανάσα» για το κόμμα. Όπως αποδείχθηκε, τα σενάρια που τον ήθελαν να εντάσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ «ναυάγησαν». Άλλωστε, ο ίδιος εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης και στην Κουμουνδούρου προηγούνται η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Γιαννούλης.
Όσον αφορά την περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη, προς το παρόν, ο ίδιος συνεχίζει να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον Στέφανο Κασσελάκη, παρόλο που δεν δηλώνει βουλευτής του κόμματος του. Ερώτημα παραμένει εάν στο εγγύς μέλλον θα αλλάξει πορεία.
Το διπλό «μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ
Μάχη με το χρόνο αλλά και με την αριθμητική δίνει η Κουμουνδούρου, καθώς διακηρυγμένος στόχος της είναι η επιστροφή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται 5 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι 3 που στήριξαν την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη ήταν η Αθηνά Λίνου, ο Γιάννης Σαρακιώτης και η Αρετή Παπαιωάννου. Στην περίπτωση της πρώτης, το ενδεχόμενο επιστροφής της είναι ναρκοθετημένο, λαμβάνοντας υπόψη τη μετωπική σύγκρουση που είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν με τον Παύλο Πολάκη. Εάν τυχόν βρεθεί τρόπος να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ τους, είναι δεδομένο πως η βουλεύτρια του Βορείου Τομέα θα επέστρεφε άμεσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ψήφος του Γιάννη Σαρακιώτη υπέρ της Λούκας Κατσέλη εξέπληξε ευχάριστα την Κουμουνδούρου, η οποία θα επιθυμούσε χωρίς δεύτερη σκέψη την επιστροφή του στο κόμμα. Εντούτοις, ο ίδιος φαίνεται πως έχει επιλέξει -προς το παρόν- να διατηρήσει τις αποστάσεις του.
Σε αντίθεση με τον γιο της Μιχάλη Χουρδάκη, η Αρετή Παπαιωάννου, προερχόμενη και αυτή από την Πλεύση Ελευθερίας, «φλερτάρει» όλο και περισσότερο με την Κουμουνδούρου, χωρίς να θεωρείται δεδομένη η ένταξη της στην ΚΟ του κόμματος. Βέβαια, το γεγονός ότι εκλέγεται στην Β’ Θεσσαλονίκης, εκλογική περιφέρεια του Σωκράτη Φάμελλου, ίσως διευκολύνει την πορεία των πραγμάτων, καθώς πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την περιφέρεια στην οποία θα εκλεγεί.
…και η Νέα Αριστερά
«Κλειδί» για τη διαμόρφωση νέων κοινοβουλευτικών ισορροπιών είναι οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς. Στην πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος επιστροφής του κόμματος του Σωκράτη Φάμελλου στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η επιστροφή όσων βουλευτών αποχώρησαν μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.
Το σενάριο αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα «περπατήσει», καθώς υπάρχουν πολλά και άλυτα ζητήματα, κυρίως πολιτικά αλλά και προσωπικά.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου έχουν συζητηθεί αρκετά εναλλακτικά σενάρια. Υπάρχουν βουλευτές που «ψιθυρίζουν» την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας συμμαχικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας με άλλο όνομα, που θα σηματοδοτεί και μια διαδικασία ανασύνθεσης στο χώρο της κεντροαριστεράς. Εκεί, κατά τους ίδιους, μπορούν να χωρέσουν κάτω από την ίδια στέγη- διατηρώντας συγχρόνως την αυτονομία τους- τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές.
Σε αυτή την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πετύχει διπλό στόχο. Αφενός, θα έχει επανέλθει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου θα έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις