Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025
weather-icon 21o
Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε ένα έργο να έχει πνευματικά δικαιώματα;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε ένα έργο να έχει πνευματικά δικαιώματα;

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ αποφάνθηκε πως υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα όταν υπάρχει αρκετή δουλειά από ανθρώπινο παράγοντα. Η τέχνη από κείμενο σε εικόνα δεν προστατεύεται.

Οι καλλιτέχνες μπορούν να κατοχυρώνουν τα πνευματικά δικαιώματα των έργων που δημιουργούν χρησιμοποιώντας εργαλεία που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, εφόσον εμπλέκεται επαρκής ανθρώπινη δημιουργικότητα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Γραφείου Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, που αναφέρει το The Hill.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προσπάθησε να εξετάσει τα ζητήματα της δυνατότητας πνευματικής ιδιοκτησίας για έργα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη ή με τη βοήθεια εργαλείων που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, εν μέσω μιας αύξησης των αιτήσεων για πνευματικά δικαιώματα για έργα που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη.

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων δήλωσε ότι λαμβάνει αποφάσεις κατά περίπτωση, αλλά διευκρίνισε ότι θα προσεγγίσει τέτοια ζητήματα εξετάζοντας τον βαθμό της ανθρώπινης συμβολής και δημιουργικότητας σε κάθε έργο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το έργο ενός καλλιτέχνη μπορεί να υπόκειται σε πνευματική ιδιοκτησία, εν όλω ή εν μέρει, σε περιπτώσεις «όπου η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ως εργαλείο και όπου ένας άνθρωπος έχει καταφέρει να προσδιορίσει τα εκφραστικά στοιχεία που περιέχουν».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ευρείες χρήσεις και στην αρχιτεκτονική, διευρύνοντας τα όρια της φαντασίας.

Χωρίς πνευματικά δικαιώματα τα έργα τέχνης στα οποία δόθηκε γραπτή περιγραφή στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ωστόσο, το έργο που παράγεται εξ ολοκλήρου από ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν θα τύχει προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, τα έργα που δημιουργούνται από ένα chatbot ή ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης ως απάντηση στην προτροπή κάποιου «σε αυτό το στάδιο είναι απίθανο να ικανοποιούν αυτές τις απαιτήσεις».

«Η χρήση μιας μηχανής ως εργαλείου δεν αναιρεί την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά το έργο που προκύπτει μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας μόνο εάν περιέχει επαρκή εκφραστικά στοιχεία που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση ακολουθεί μια εκτεταμένη ανασκόπηση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία κάλεσε επίσης καλλιτέχνες, προγραμματιστές Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλα μέλη του κοινού που ενδιαφέρονται για την εφαρμογή του νόμου στην τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανεβάζει συνεχώς τον πήχη του ρεαλισμού αλλά και της φαντασίας.

Δεν απαιτούνται πρόσθετοι νόμοι για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υφιστάμενοι νόμοι «είναι επαρκείς και κατάλληλοι για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία» και ότι δεν απαιτούνται πρόσθετοι νόμοι παρά την εξάπλωση της νέας τεχνολογίας.

«Η νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας έχει προσαρμοστεί εδώ και καιρό στη νέα τεχνολογία και μπορεί να επιτρέψει κατά περίπτωση να καθοριστεί κατά πόσον τα παραγόμενα από την τεχνητή νοημοσύνη αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν επαρκή ανθρώπινη συμβολή, ώστε να δικαιολογείται η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων», αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025
Απόρρητο