Το βίντεο μοιάζει να τραβήχτηκε ένα σούρουπο στη Γη, δείχνει όμως μια σπάνια κατηγορία νεφών στον Άρη.

Ιριδίζοντα «φωτεινά νυχτερινά νέφη» περνούν πάνω από την κάμερα του ρομπότ Curiosity στον κόκκινο πλανήτη σε νέο βίντεο που δημοσιοποίησε η NASA.

Τα σύννεφα είναι σπάνια στην αραιή, ξηρή ατμόσφαιρα του Άρη, εμφανίζονται όμως περιστασιακά στην ζώνη του ισημερινού, όταν ο πλανήτης βρίσκεται στη μέγιστη απόστασή του από τον Ήλιο και οι θερμοκρασίες πέφτουν.

Τα φωτεινά νέφη είναι σύννεφα που σχηματίζονται σε μεγάλο ύψος και συνεχίζουν να ανακλούν το φως του ήλιου ακόμα και μετά τη δύση. Στη διάρκεια της ημέρας, είναι υπερβολικά αχνά για να γίνουν ορατά.

Στη Γη, τα νυχτερινά νέφη αποτελούνται από παγοκρυστάλλους νερού ή, σπανιότερα, από σκόνη μετεωριτών που ανακλά το φως.

Στον Άρη, όμως, αποτελούνται από παγοκρυστάλλους διοξειδίου του άνθρακα. Η ατμόσφαιρα του πλανήτη, εξάλλου, αποτελείται από CO2 σε ποσοστό 95%.

Σύννεφα από υδρατμούς και παγοκρυστάλλους νερού υπάρχουν και στον Άρη, σχηματίζονται όμως σε πολύ χαμηλότερο ύφος.

Φωτεινό νυχτερινό νέφος πάνω από τη Σουηδία (Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0)

Φωτεινό νυχτερινό νέφος πάνω από τη Σουηδία (Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0)

Το νέο βίντεο καταγράφει ένα διάστημα 16 λεπτών στις 17 Ιανουαρίου. Η NASA εκτιμά ότι τα φωτεινά σύννεφα κινούνται σε ύψος 60-80 χιλιομέτρων.

Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται στιγμιαία σύννεφα από πάγο νερού, τα οποία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε ύψος περίπου 50 χιλιομέτρων.

Οι ιριδισμοί οφείλονται στη σκέδαση του ηλιακού φωτός, ένα φαινόμενο παρόμοιο με το ουράνιο τόξο στη Γη.

Από το 1997, όταν παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από το ρομπότ Pathfinder της NASA, νυχτερινά νέφη έχουν καταγραφεί μόνο στο νότιο ημισφαίριο του Άρη, ενώ το νεότερο ρομπότ Perseverance, το οποίο εξερευνά τον Κρατήρα Γκέιλ του βορείου ημισφαιρίου, δεν έχει καταγράψει ποτέ το φαινόμενο από την προσεδάφισή του το 2021.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια παραμένει ανεξήγητη.