
Μουσείο Getty: Aπέκτησε την πρώτη φωτογραφία που δημιουργήθηκε από Tεχνητή Nοημοσύνη
Το έργο Cristian en el Amor de Calle, του queer φωτογράφου Ματίας Μορέρα, το οποίο δημιουργήθηκε από Tεχνητή Nοημοσύνη, είναι βγαλμένο από την ιστορία των καουμπόηδων pegamachos.
Το Μουσείο Getty απέκτησε την πρώτη φωτογραφία που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη. Το έργο «Cristian en el Amor de Calle»(2024), του queer φωτογράφου από την Κόστα Ρίκα Ματίας Σαουτέρ Μορέρα, απεικονίζει δύο νεαρούς άνδρες με μπλε δερμάτινα μπουφάν με χρυσά διακοσμητικά στοιχεία σε ένα μπαρ ή καφέ.
Το βλέμμα της κεντρικής φιγούρας της φωτογραφίας είναι καθηλωτικό με περίσσεια ένταση, σαν να πρόκειται για απεικόνιση πραγματικού ανθρώπινου όντος.
Το έργο είναι εμπνευσμένο από την queer ιστορία των pegamachos, των καουμπόηδων από την ακτή Guanacaste, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις μυστικές σχέσεις τους με νεαρούς ομοφυλόφιλους άνδρες, σύμφωνα με το Art News.
Δεδομένου του μυστικού τρόπου ζωής τους, η ανωνυμία είναι υψίστης σημασίας για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των pegamachos. Ως εκ τούτου, ο Μορέρα χρησιμοποίησε Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημιουργία του έργου και την παράλληλη απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητας των ανθρώπων.
Τι δήλωσε σχετικά ο Ματίας Σάουτερ Μορέρα
«Η τεχνητή νοημοσύνη παρείχε επίσης έναν τρόπο για να επιτευχθεί αυτό χωρίς να εισβάλει σε πραγματικές ζωές ή να τοποθετήσει πραγματικά πρόσωπα της Κόστα Ρίκα που οι άνθρωποι της κοινότητας θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν», δήλωσε ο Μορέρα στο Artnet News.
«Δεδομένου ότι η κουλτούρα των pegamachos παραμένει κρυμμένη, αυτές οι εικόνες AI χρησιμεύουν ως μιμητισμός της φωτογραφίας, ως μυθοπλασία και ως μέσο μέσω του οποίου μπορώ να φανταστώ και να κατασκευάσω μια φανταστική παράλληλη ιστορία».
Για τη δημιουργία του «Cristian en el Amor de Calle», ο Μορέρα συνδύασε πολλαπλά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στο Adobe Photoshop για να δημιουργήσει τα pegamacho υποκείμενά του και να τα τοποθετήσει σε φανταστικά σενάρια, τα οποία όμως θα σέβονταν τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων.
Μουσείο Getty
Το Μουσείο Getty απέκτησε το έργο μέσω του επιμελητή φωτογραφίας Πολ Μαρτινό, ο οποίος θεωρεί το έργο αυτό ως φωτογραφία και όχι ως έργο Tεχνητής Nοημοσύνης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ του κόσμου της τέχνης από την αρχή της δημιουργίας της. Τις προηγούμενες ημέρες, χιλιάδες καλλιτέχνες δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσαν από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s να ακυρώσει την επερχόμενη πώληση έργων τέχνης με Tεχνητή Nοημοσύνη, με ορισμένους να λένε ότι τα μοντέλα της τεχνολογίας εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δημιουργικότητα.
Η φωτογραφία Cristian en el Amor de Calle του Μορέρα θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη ατομική έκθεση «Pegamachos» στην Craig Kroll Gallery από τις 22 Μαρτίου έως τις 3 Μαΐου 2025, καθώς και στην ομαδική έκθεση «The Queer Lens: A History of Photography», και οι δύο σε επιμέλεια Μαρτινό, στο Μουσείο Getty από τις 17 Ιουνίου έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2025.
*Πηγή: Art News
- Μπαρτσελόνα: «Έδεσε» τον Πάντερ μέχρι το 2028 (pic)
- Πλαίσιο: στο νούμερο 1 της λίστας εργοδοτών για γυναίκες στην Ελλάδα
- Τροχαία: 18 νεκροί και 17 σοβαρά τραυματίες τον Μάρτιο στην Αττική
- Ρόδος: Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε σοβαρές ζημιές
- Αυτές είναι οι πιο ηλιόλουστες πόλεις της Ευρώπης – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
- Τσουκαλάς: Ο 13ος μισθός που προτείνει το ΠΑΣΟΚ να έρθει άμεσα, είναι πάρα πολύ ρεαλιστικός