Κυριακή 30 Μαρτίου 2025
weather-icon 12o
Ο σκύλος σας δεν… πατά φρένο όταν είναι να διασχίσετε ένα δρόμο; – Μαθήματα οδικής κυκλοφορίας

Ο σκύλος σας δεν… πατά φρένο όταν είναι να διασχίσετε ένα δρόμο; – Μαθήματα οδικής κυκλοφορίας

Πώς θα μάθετε στον σκύλο σας να περιμένει… ήρεμα και ωραία για να περάσετε στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Ο σκύλος δεν θα «πει» ποτέ «όχι» σε μια πρέπουσα συμπεριφορά, αρκεί να του τη διδάξετε με τη σωστή διαδικασία.

«Ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους κηδεμόνες σκύλων, είναι η ανυπομονησία των τετράποδων φίλων μας, η οποία, συχνά, τους δυσκολεύει στην καθημερινή τους βόλτα. Η ανυπομονησία τους δεν κάνει, απλά, τη βόλτα τους λιγότερο ευχάριστη, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά θέματα ασφάλειας. Τόσο για τα σκυλάκια, όσο και για τους ίδιους τους κηδεμόνες», επισημαίνει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Γεώργιος Κάτσιος.

Ένα από τα συχνότερα σημεία στα οποία παρουσιάζουν ανυπομονησία οι μικροί μας φίλοι, όπως λέει ο κ. Κάτσιος, είναι ο δρόμος με τα αυτοκίνητα. Ιδίως, όταν χρειαστεί να περιμένουμε στο κόκκινο φανάρι, προκειμένου να διασχίσουμε με ασφάλεια μια κεντρική οδό.

 Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να βοηθήσουμε τον σκύλο μας

Του μαθαίνουμε να συγκεντρώνεται σε εμάς

Εάν, λοιπόν, το σκυλάκι μας δεν είναι εκπαιδευμένο και προετοιμασμένο για μια τέτοια κατάσταση, τα αυξημένα ερεθίσματα, σε συνδυασμό με την ενέργεια και τον ενθουσιασμό του, μπορεί αυτομάτως να κάνουν τη βόλτα μας επικίνδυνη.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι κηδεμόνες

Στο σημείο αυτό ο κ. Κάτσιος ανοίγει μια παρένθεση για να πει τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι κηδεμόνες, προκειμένου να ελέγξουν τη συμπεριφορά του σκύλου τους.

● Δεν έχουν οι ίδιοι υπομονή.

● Επιχειρούν να διασχίσουν με τον σκύλο τους έναν πολυσύχναστο δρόμο με πολλά ερεθίσματα, χωρίς καμία προετοιμασία και εκπαίδευση. Γιατί νομίζουν ότι έτσι «θα συνηθίσει».

● Θυμώνουν άδικα με το σκυλάκι τους, όταν δεν σταματάει την ώρα που θέλουν. Κάποιοι, μάλιστα, του φωνάζουν ή το μαλώνουν, πιστεύοντας ότι έτσι θα συμμορφωθεί.

● Τραβάνε το λουρί με δύναμη, προσπαθώντας έτσι να του δείξουν ότι πρέπει να σταματήσει και να μην τους τραβάει.

● Επαναλαμβάνουν πολλές φορές την ίδια λέξη. Για παράδειγμα, «σταμάτα, μείνε, περίμενε», χωρίς ο σκύλος να γνωρίζει τι σημαίνει η συγκεκριμένη λέξη.

● Τρέχουν γρήγορα για να περάσουν τον δρόμο μαζί με τον σκύλο τους.

● Δεν περνούν τους κεντρικούς δρόμους από το φανάρι και τη διάβαση, αλλά από άλλα, επικίνδυνα σημεία.

● Δεν περιμένουν να ηρεμήσει ο σκύλος τους πριν διασχίσουν τον δρόμο.

● Δεν φροντίζουν να έχει ο σκύλος καθημερινές ευκαιρίες εκτόνωσης και τακτικό πρόγραμμα στις καθημερινές βόλτες.

«Αυτά είναι τα λάθη που όλοι έχουμε κάνει με τον σκύλο μας. Όμως, αν υπάρχει διάθεση, η εκπαίδευσή του στο κομμάτι της ανυπομονησίας είναι εφικτή», υπογραμμίζει ο κ. Κάτσιος.

Βήμα – βήμα ο τρόπος που θα μάθουμε στον σκύλο μας να είναι… τύπος και υπογραμμός

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσιο, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να βοηθήσουμε τον σκύλο μας, να τον εκπαιδεύσουμε και να τον καθοδηγήσουμε. Έτσι, ώστε να είναι σε θέση να μας ακούσει και να μπορεί να συγκεντρωθεί σε εμάς, όταν του ζητάμε να σταματήσει στο φανάρι.

Για να φτάσουμε, όμως, μέχρι τον δρόμο και το φανάρι, υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Το πρώτο βήμα, όπως λέει ο κ. Κάτσιος, είναι να βάλουμε σε πρόγραμμα τις τακτικές μας βόλτες, οι οποίες για έναν ενήλικο σκύλο είναι τουλάχιστον 2-3 την ημέρα.

Στη συνέχεια, αρχίζουμε να εξασκούμαστε στο σπίτι, στα παραγγέλματα «κάτσε» και «μείνε». Ένα ασφαλές μέρος για να ξεκινήσουμε, είναι η εξώπορτα του σπιτιού μας. Ξεκινάμε, δηλαδή, από ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς ερεθίσματα και αντιπερισπασμούς, ώστε να μπορεί να συγκεντρωθεί ο σκύλος μας.

«Του κεντρίζουμε την προσοχή με κάτι που του αρέσει πολύ, είτε με μια νόστιμη λιχουδιά, είτε με ένα αγαπημένο παιχνίδι. Περιμένουμε να κάτσει και να περιμένει λίγο. Κάθε φορά που το καταφέρνει και έχει υπομονή, τον επιβραβεύουμε δίνοντας του αυτό που κρατάμε», περιγράφει ο κ. Κάτσιος.

Συνεχίζει λέγοντας ότι, σταδιακά, και όσο βλέπουμε ότι ο σκύλος μας τα καταφέρνει, γενικεύουμε αυτήν τη συμπεριφορά και έξω. Πρώτα στην αυλή του σπιτιού ή σε ένα ήσυχο πεζοδρόμιο. Στη συνέχεια, κάνουμε το ίδιο και σε έναν δρόμο της γειτονιάς που επικρατεί ηρεμία.

Πότε πηγαίνουμε τον σκύλο μας σε κεντρικούς δρόμους

«Αφού τον έχουμε εξασκήσει αρκετά, και ο σκύλος μας έχει ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας, μπορούμε να επιχειρήσουμε να το δοκιμάσουμε και σε έναν κεντρικό δρόμο που έχει φανάρια. Φυσικά, δεν ενθαρρύνουμε τον σκύλο μας να περνάει τρέχοντας μαζί μας τον δρόμο, καθώς αυτό πάει «κόντρα» σε αυτό που θέλουμε να του μάθουμε», υπογραμμίζει ο κ. Κάτσιος.

Επισημαίνει ότι δεν ξεχνάμε να επιβραβεύουμε τον σκύλο μας κάθε φορά που τα καταφέρνει κατά τη φάση της εκπαίδευσης, ώστε η επιθυμητή συμπεριφορά να εδραιώνεται και να βελτιώνεται.

Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, όπως λέει ο κ. Κάτσιος, ότι αυτό είναι ένα γενικό πλάνο που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Όλοι οι σκύλοι, φυσικά, δεν είναι ίδιοι. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, υπομονή και περισσότερα «σενάρια» για να το πετύχουμε.

Δεν τιμωρούμε ποτέ τον σκύλο μας

«Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε να γίνει το λάθος για να τιμωρήσουμε τον σκύλο μας και να τον διορθώσουμε. Αντιθέτως, τον προετοιμάζουμε, ώστε είναι έτοιμος για τη δύσκολη κατάσταση», τονίζει ο κ. Κάτσιος.

Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι το σκυλάκι μας, ακόμη κι αν έχει μία μη επιθυμητή συμπεριφορά, δεν το κάνει επίτηδες. Μπορεί, απλώς, να είναι ενθουσιασμένο, χαρούμενο, ή φοβισμένο.

Καταληκτική φράση του κ. Κάτσιου είναι: «Εμείς θα πρέπει να τον βοηθήσουμε να ανταποκριθεί, να συγκεντρωθεί σε εμάς και να κατανοήσει την ανθρώπινη καθημερινότητα. Διότι, πολύ απλά, δεν είναι άνθρωπος, αλλά σκύλος, και σκέφτεται πολύ διαφορετικά από εμάς. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του».

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Γεώργιος Κάτσιος

● Ο κύριος Γεώργιος Κάτσιος είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, απόφοιτος της Σχολής Star Dogs Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.

Έχει κάνει μετεκπαίδευση στους τομείς «Γνωσιακή Εκπαίδευση», «Συμπεριφορά Σκύλου», «Γλώσσα Σώματος», «Θέματα Αποχωρισμού», «Σκύλος και Παιδί», «Επιθετικές Συμπεριφορές Σκύλων» στην Σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου.

Παραδίδει και διαδικτυακά μαθήματα (Αθήνα – Αττική).
FB – INSTA – YOUTUBE: The Pawsitive School.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025
Απόρρητο