Παρασκευή 04 Απριλίου 2025
weather-icon 16o
Αίγυπτος: Βρέθηκε ο τάφος του φαραώ Τουθμώση του Β’

Αίγυπτος: Βρέθηκε ο τάφος του φαραώ Τουθμώση του Β’

Το αρχικό σημείο ταφή του φαραώ Τουθμώση του Β' ανακαλύφθηκε

Οι αιγυπτιολόγοι ανακάλυψαν τον πρώτο τάφο ενός φαραώ από τότε που αποκαλύφθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών πριν από έναν αιώνα. Μέχρι πρόσφατα, ο τάφος του φαραώ Τουθμώση του Β’ ήταν ο τελευταίος ανεξερεύνητος βασιλικός τάφος της 18ης αιγυπτιακής δυναστείας, σύμφωνα με το BBC.

Όμως μια βρετανο-αιγυπτιακή ομάδα τον εντόπισε στις δυτικές κοιλάδες της Νεκρόπολης των Θηβών κοντά στην πόλη Λούξορ. Οι ερευνητές πίστευαν ότι οι ταφικοί θάλαμοι των φαραώ της 18ης δυναστείας βρίσκονταν περισσότερα από 2 χιλιόμετρα μακριά, πιο κοντά στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

Το συνεργείο βρήκε μια περιοχή που σχετίζεται με τους χώρους ανάπαυσης των βασιλικών γυναικών, αλλά όταν μπήκαν στον ταφικό θάλαμο τον βρήκαν διακοσμημένο: το σημάδι ενός φαραώ.

«Και ένα μέρος της οροφής ήταν ακόμα άθικτο: μια οροφή βαμμένη με μπλε χρώμα και κίτρινα αστέρια πάνω της. Και μπλε-βαμμένες οροφές με κίτρινα αστέρια βρίσκονται μόνο σε βασιλικούς τάφους», δήλωσε ο διευθυντής πεδίου της αποστολής δρ Πίρς Λίδερλαντ. Ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC ότι ένιωσε συγκλονισμένος εκείνη τη στιγμή.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος μιλά για τις στιγμές της ανακάλυψης του τάφου ενός φαραώ

«Το συναίσθημα του να μπαίνεις σε αυτά τα πράγματα απλά σε συγχίζει, γιατί όταν συναντάς κάτι που δεν περιμένεις να βρεις, είναι συναισθηματικά εξαιρετικά ταραχώδες πραγματικά», είπε. «Και όταν βγήκα έξω, η γυναίκα μου περίμενε έξω και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ξεσπάσω σε κλάματα».

Ο Δρ Λίδερλαντ δήλωσε ότι η ανακάλυψη έλυσε το μυστήριο για το πού βρίσκονται οι τάφοι των βασιλιάδων των αρχών της 18ης δυναστείας. Οι ερευνητές βρήκαν τα μουμιοποιημένα λείψανα του Τουθμώση Β’ πριν από δύο αιώνες, αλλά ο αρχικός τόπος ταφής του δεν είχε εντοπιστεί ποτέ.

Ο Τουθμώσης Β’ ήταν πρόγονος του Τουταγχαμών, η βασιλεία του οποίου πιστεύεται ότι διήρκεσε από το 1493 έως το 1479 π.Χ. περίπου. Ο τάφος του Τουταγχαμών βρέθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους το 1922.

Είναι περισσότερο γνωστός ως σύζυγος της βασίλισσας Χατσεπσούτ, που θεωρείται μια από τους μεγαλύτερους φαραώ της Αιγύπτου και μία από τις λίγες γυναίκες φαραώ που κυβέρνησαν αυτοδύναμα. Ο Δρ Λίδερλαντ δήλωσε ότι η «μεγάλη σκάλα και ένας πολύ μεγάλος κατηφορικός διάδρομος» του τάφου υποδηλώνουν μεγαλοπρέπεια.

«Μας πήρε πολύ χρόνο για να τα περάσουμε όλα αυτά», είπε, σημειώνοντας ότι ήταν μπλοκαρισμένος από τα συντρίμμια της πλημμύρας και τα ταβάνια είχαν καταρρεύσει. «Μόνο αφού συρθήκαμε μέσα από έναν διάδρομο 10 μέτρων που είχε ένα μικρό κενό 40 εκατοστών στην κορυφή, μπήκαμε στον ταφικό θάλαμο».

Το ταφικό μνημείο του φαραώ, χτίστηκε κάτω από καταρράκτη!

Εκεί ανακάλυψαν το μπλε ταβάνι και διακοσμήσεις σκηνών από το Αμντουάτ, ένα θρησκευτικό κείμενο το οποίο προοριζόταν για τους βασιλείς. Αυτό ήταν άλλο ένα βασικό σημάδι ότι είχαν βρει έναν τάφο βασιλιά, δήλωσε ο Δρ Λίδερλαντ.

Έπιασαν δουλειά καθαρίζοντας τα συντρίμμια, αναμένοντας ότι θα έβρισκαν από κάτω τα θρυμματισμένα υπολείμματα μιας ταφής. Αλλά «ο τάφος αποδείχθηκε εντελώς άδειος», δήλωσε ο Δρ Λίδερλαντ. «Όχι επειδή τον είχαν ληστέψει, αλλά επειδή τον είχαν αδειάσει σκόπιμα».

Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν ότι ο τάφος είχε πλημμυρίσει – «είχε χτιστεί κάτω από έναν καταρράκτη» – μόλις λίγα χρόνια μετά την ταφή του βασιλιά και το περιεχόμενο είχε μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία στην αρχαιότητα.

Μέσα από το κοσκίνισμα τόνων ασβεστόλιθου στον θάλαμο βρήκαν θραύσματα από αλαβάστρινα πιθάρια, τα οποία έφεραν τις επιγραφές των ονομάτων του Τουθμώση Β’ και της Χατσεπσούτ.

To ταβάνι του τάφου που καταστράφηκε από την πλημμύρα, ήταν βαμμένο μπλε με κίτρινα αστέρια.

Αναγνώρισαν τον Φαραώ, γιατί όταν μεταφέρθηκε κατά την αρχαιότητα, υπήρχε σπασμένο αντικείμενο με το όνομά του

Αυτά τα θραύσματα αλάβαστρου «είχαν πιθανώς σπάσει όταν μετακινούσαν τον τάφο», δήλωσε ο δρ Λίδερλαντ. «Και δόξα τω Θεώ, όντως έσπασαν ένα ή δύο πράγματα, γιατί έτσι μάθαμε ποιανού ήταν ο τάφος». Τα αντικείμενα είναι τα πρώτα αντικείμενα που βρέθηκαν και σχετίζονται με την ταφή του Τουθμώση Β’.

Ο Δρ Λίδερλαντ δήλωσε ότι η ομάδα του είχε μια γενική ιδέα για το πού βρισκόταν ο δεύτερος τάφος και ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα άθικτος με θησαυρούς.

Η ανακάλυψη του τάφου του φαραώ επισφραγίζει περισσότερα από 12 χρόνια εργασίας από την κοινή ομάδα του Ιδρύματος Έρευνας του Νέου Βασιλείου του Δρ Λίδερλαντ και του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 04 Απριλίου 2025
Απόρρητο