Σαντορίνη: Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα – Συνεδριάζουν σήμερα οι αρμόδιες επιτροπές
Μικρές είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην Σαντορίνη, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι δύο αρμόδιες επιτροπές
Σε ύφεση φαίνεται ότι βρίσκεται η σεισμική ακολουθία στην Σαντορίνη, με τον μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων 24ώρων να φτάνει τα 3,8 της κλίμακας Ρίχτερ, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.
Συνεδριάζουν σήμερα οι αρμόδιες επιτροπές για την Σαντορίνη
Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν σταδιακά να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ οι ντόπιοι που είχαν αποχωρήσει από την Σαντορίνη αρχίζουν να γυρνάνε.
Την ίδια στιγμή γίνονται καθημερινά έλεγχοι στα δημόσια κτίρια του νησιού. Κλιμάκιο του τεχνικού επιμελητηρίου προχώρησε σε αυτοψία στα σχολεία του νησιού και στη συνέχεια αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν τα κτίρια και θα αναλυθούν εάν χρήζουν επισκευών.
Σήμερα, Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, συνεδριάζουν οι δύο αρμόδιες επιτροπές για να παρθούν αποφάσεις σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθεί άρση μέτρων κι εάν τελικά τα σχολεία θα ανοίξουν την Δευτέρα.
Πάνω από 22.000 οι σεισμοί
Περισσότεροι από 22.600 σεισμοί έχουν καταγραφεί από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 19 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, τόσο ως προς τον ημερήσιο αριθμό σεισμών όσο και ως προς το μέγιστο μέγεθος, χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια νέα μικροσεισμική έξαρση από τις 15 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, η Επιτροπή προειδοποίησε για κατολισθήσεις στη Σαντορίνη, ακόμη και μετά την παύση της σεισμικής δραστηριότητας, καθώς μια έντονη βροχόπτωση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης, επιταχύνοντας τις διεργασίες.
«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι περιοχές με διαφορική διάβρωση, όπου τα λιγότερο ανθεκτικά πετρώματα αποσαθρώνονται, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ανθεκτικότερα στρώματα, τα οποία στη συνέχεια καταρρέουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ηφαιστειακές λάβες, που συχνά χάνουν την υποστήριξή τους από το υποκείμενο πέτρωμα, οδηγώντας σε καταρρεύσεις», επισήμανε μεταξύ άλλων.
- Ουκρανία: Ενας νεκρός σε ουκρανική επίθεση με drones στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας
- Κούβα: Διεθνής εφοδιοπομπή που υποστηρίζεται από την Τούνμπεργκ αναμένεται να φθάσει τον Μάρτιο
- Ιράν προς ΣΑ του ΟΗΕ: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα απαντήσουμε αποφασιστικά – Στόχοι όλα τα μέσα των ΗΠΑ
- Τουρκία: Δημοσιογράφος της DW συλλαμβάνεται για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και «προσβολή» του προέδρου
- Θεσσαλονίκη: Διασώστες του ΕΚΑΒ σώζουν τη ζωή 44χρονου που έπαθε ανακοπή σε χώρο εστίασης
- Σκάνδαλο Επσταϊν: «Πολύ λυπηρή» για τον Τραμπ η σύλληψη του έκπτωτου πρίγκιπα Αντριους