Συνταγές: Δύο σούπες για να ζεσταθεί το μέσα σας
Δύο συνταγές για σούπα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, που είναι ότι πρέπει για αυτό το διήμερο που οι θερμοκρασίες έχουν πιάσει πάτο.
Το ξέραμε ότι θα έρθουν τα κρύα κάποια στιγμή – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας αρέσουν κιόλας. Και καλά τα παλτό, τα σκουφιά και τα κασκόλ, αλλά χρειάζεται και κάτι για να ζεσταθεί το μέσα μας. Για αυτό, παίρνουμε δύο συνταγές για σούπα που παρουσίασε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» παρέα με τη Φαίη Σκορδά – ιδανικές για αυτό το διήμερο.
Μανιταρόσουπα βελουτέ
Τα υλικά
500 γρ. μανιτάρια Πορτομπέλο
350 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
20 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
1 σκελίδα σκόρδο
2 πράσα
1 λευκό κρεμμύδι
300 γρ κάστανα βρασμένα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1/2 ματσάκι μαϊντανός
100 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι
Το μυστικό
Δεν είναι απαραίτητο, αλλά το «σβήσιμο» μπορούμε να το κάνουμε και με κονιάκ, που του ταιριάζει και δίνει μια ωραία σοφιστικέ διάσταση στο πιάτο.
Η διαδικασία
Σε μια προθερμασμένη κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο και ελαιόλαδο, ενώ αμέσως μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια – στη συγκεκριμένη περίπτωση σαμπινιόν, πλευρώτους και λίγα αποξηραμένα βασιλομανίταρα.
Βάζουμε στη συνέχεια πράσο, κρεμμύδι, σκόρδο και κάστανα βρασμένα και ανακατεύουμε καλά.
«Σβήνουμε» με ζωμό λαχανικών, αλλά προσοχή να μη βάλουμε πολύ υγρασία.
Βράζουμε για 20 λεπτά, αλλά όχι περισσότερο για να μην καταστρέψουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Μόλις βράσει, προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος και μετά τη «λιώνουμε» με το μπίμπερ.
Αλατίζουμε στο τέλος, αφού πρώτα έχουμε περάσει το μείγμα από το μπίπερ.
Για το εφέ, βάζουμε πάνω στη βελουτέ λίγα κάστανα και κρουτόν.
Σούπα με ψητή γλυκοπατάτα, κολοκύθα και τζίντζερ
Τα υλικά
1 κιλό καθαρισμένη κολοκύθα
300 γρ γλυκοπατάτες
1 λευκό κρεμμύδι
100 γρ τζίντζερ
100 ml χυμός πορτοκάλι
1 πράσο
1 κγ μοσχοκάρυδο
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
1 κσ θυμάρι
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
150 γρ κρέμα τυρί
1 κσ γιαούρτι
Το μυστικό
Ένα είναι στη συγκεκριμένη συνταγή: ο φούρνος. Τα υλικά αποκτούν την καπνιστή τους γεύση, αφαιρούν την υγρασία και βγάζουν τα αρώματά τους.
Η διαδικασία
Σε ένα ταψί βάζουμε τη γλυκοπατάτα, την κολοκύθα, το πράσο, το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το θυμάρι και το μπαχάρι.
Προσθέτουμε λίγο λάδι και λίγο πορτοκάλι, και μετά βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Αφού ψηθεί για περίπου μια ώρα στους 200 βαθμούς, το βγάζουμε και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε ζωμό κοτόπουλου και το ζεσταίνουμε για λίγη ώρα.
Αφού είναι έτοιμο το μείγμα, το μπιμπάρουμε και η σούπα είναι έτοιμη.
Αν θέλουμε βάζουμε λίγο γιαούρτι ή λίγο κρέμα τυρί από πάνω για τη δροσεράδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις