
Στο Μαξίμου κάνουν σκέψεις για πρόωρες εκλογές, ο Άδωνις ανακάλυψε ότι οι διαδηλώσεις είναι αντικυβερνητικές
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έπεσε στο τραπέζι προκειμένου η κυβέρνηση να ξεπεράσει την κρίση των Τεμπών. Τα σχέδια του πρωθυπουργού και οι κινήσεις της αντιπολίτευσης. Η ζοφερή μέρα για τη Γερμανία.
Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου προλετάριοι, λατρεμένες μου βιοπαλαίστριες, μπαίνουμε κάπως πρόωρα στην εβδομάδα των πολιτικών παθών. Το ρολόι μετράει αντίστροφα και όλα έχουν σημασία έως την Παρασκευή που είναι προγραμματισμένα τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη. Ωστόσο…
H εξέλιξη…
…της ημέρας έχει να κάνει με τις πρώτες σκέψεις που άρχισαν να κάνουν στο Μαξίμου σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πότε; Στην επέτειο των δυο χρόνων από τις τελευταίες εθνικές κάλπες. Δηλαδή, προς τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές φθινοπώρου.
Το διακύβευμα
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, το διακύβευμα θα είναι το προφανές: «Σταθερότητα ή χάος». Και θα στοχεύει κυρίως στην μεγάλη μάζα όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Και είναι πολλοί, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Περίπου ο ένας στους τέσσερις.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Η κυβέρνηση σ’ αυτή την περίπτωση θα επενδύσει στην έλλειψη, ουσιαστικά, εναλλακτικής λύσης κι αυτό μπορεί να είναι το πλεονέκτημά της. Υπάρχει όμως πάντα η ισχυρή πιθανότητα να της γυρίσει μπούμερανγκ. Κι αυτό είναι το μειονέκτημα.
Η (άλλη) εξέλιξη…
…της ημέρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα – δυο στελέχη, τα οποία φέρεται ότι θα αναλάβουν κρίσιμα πόστα στην κυβέρνηση που θα προκύψει απ΄ τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης (όποτε αυτός γίνει), έχουν ενημερωθεί από τώρα. Από ποιόν; Από τον πρωθυπουργό, από ποιον άλλο; Γιατί το κάνει αυτό; Μα για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι στην δύσκολη αποστολή που θα αναλάβουν. Ο πρωθυπουργός το έχει ξανακάνει. Όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλα τα γκάλοπ έδειχναν ότι «έρχεται». Και σε δυο – τρεις περιπτώσεις το πείραμα του βγήκε. Αρα, μπορεί να το επαναλάβει.
Ανοιχτός
Από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ανοικτός σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Πώς μεταφράζεται αυτό; Ότι θα έβλεπε μια ενδεχόμενη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ, λένε πηγές που είναι σε θέση να ξέρουν. Γνωρίζουμε ότι έχει συνομιλήσει αρκετές φορές, κυρίως τηλεφωνικά, με τους κ. Ανδρουλάκη και Φάμελο. Για διάφορες διευθετήσεις – συνεννοήσεις. Όμως, δύσκολα θα κάνει το επόμενο βήμα. Εντός της Νέας Αριστεράς υπάρχουν (πολύ) ισχυρές αντιδράσεις. Ακόμα και για διάλογο.
Με την ευκαιρία
Ο Σωκράτης Φάμελος θα ήθελε έως τον Μάιο, που θα γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να «συγχωνευθούν» τουλάχιστον, με κάποιον τρόπο, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δυο κομμάτων. Ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Με βάση αυτό το σενάριο, το θέμα της αυτοτέλειας των κομμάτων θα μπορούσε να εξετασθεί μεταγενέστερα.
Αθώα
Μια άλλη εξέλιξη μπορεί να φαντάζει «αθώα», αλλά μόνο τέτοια δεν είναι. Αφορά στον διορισμό, εντός της επόμενης τριετίας, 600 ιερέων σε τρία Πατριαρχεία και συγκεκριμένα σε εκείνα της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας και των Ιεροσολύμων. Για να τονωθεί η ελληνορθόδοξη παρουσία, αλλά και όχι μόνο. Εναντι της ρωσικής, αλλά και όχι μόνο. Για σκεφτείτε το…
Λουκούμι
Επανέρχομαι στο θέμα των Τεμπών και ειλικρινά εντυπωσιάζομαι απ’ τις δηλώσεις κάποιων κυβερνητικών στελεχών. Πάρτε παράδειγμα τον υπουργό Άδωνι που βγήκε να πει ότι «όποιος πιστεύει στα σοβαρά ότι την Παρασκευή είναι ένα συλλαλητήριο χωρίς πολιτικό πρόσημο, τουλάχιστον αντικυβερνητικό, μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα (…). Είναι κατά βάση αντι-μητσοτακική διαδήλωση». Τί να κάμω εγώ τώρα, πείτε μου…. Να του δώσω λουκούμι;
Η ΝΔ κυβερνά
Προφανώς και η είναι αντικυβερνητική η διαδήλωση. Έτσι είθισται χρόνια τώρα, ο κόσμος που βγαίνει στο δρόμο να διαδηλώνει για πεπραγμένα της εκάστοτε κυβέρνησης. Και από τη στιγμή που η ΝΔ κυβερνάει από το 2019 λογικό είναι ο κόσμος να κρίνει την κυβέρνηση και όχι την αντιπολίτευση. Όπως θα θυμάται ο καλός υπουργός Άδωνις και οι διαδηλώσεις για τις Πρέσπες στις οποίες συμμετείχε είχαν στο στόχαστρο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί οι λόγοι
Πρέπει όμως να διαβάζουμε σωστά την πραγματικότητα. Ο κόσμος που κινήθηκε και πρόκειται να κινηθεί εκ νέου την Παρασκευή, δεν κατεβαίνει στον δρόμο απλώς για να αποδοθεί δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών. Αυτός είναι ένας λόγος. Ο προφανής. Πίσω από αυτόν υπάρχουν υπάρχουν κι άλλοι λόγοι στο «Δεν έχω οξυγόνο». Υπάρχει η ακρίβεια και η δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής και την οικονομική πολιτική, για την ανασφάλεια, για όλα εκείνα τα καταγραφόμενα στις δημοσκοπήσεις προβλήματα της κοινωνίας.
Ακροδεξιά
Η Γερμανία αλλάζει σελίδα! Τα exit polls επιβεβαίωσαν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας η ακροδεξιά – το AfD εν προκειμένω – κατορθώνει να βρεθεί στη δεύτερη θέση, αποσπώντας ένα ποσοστό της τάξεως του 20%! Η ακροδεξιά «ξεπλύθηκε» και νομιμοποιείται πολιτικά. Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Σε τελική ανάλυση το CDU/CSU, το SPD και οι Πράσινοι θα κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το χειρότερο είναι ότι λόγω της εκλογικής δύναμης του, το AfD διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Κι ας είναι εκτός κυβέρνησης. Μάλιστα η υποψήφια καγκελάριος του AfD δήλωσε ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα αργήσουν να γίνουν και «είμαστε πρώτο κόμμα»! Ποιος μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις