Σάββατο 29 Μαρτίου 2025
weather-icon 16o
Δημοσκόπηση: Υποχωρούν τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –  Έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση

Δημοσκόπηση: Υποχωρούν τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση

Τρεις ημέρες πριν την μαύρη επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη η δυσπιστία για την απόδοση δικαιοσύνης «χτυπάει κόκκινο» συνθλίβοντας την κυβέρνηση που καταγράφει τεράστια ποσοστά δυσπιστίας σε νέα δημοσκόπηση.

«Μαύρο» στην κυβέρνηση ρίχνουν οι πολίτες σε νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, τρεις ημέρες πριν τη μαύρη επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει «λαβωμένη» υποχωρώντας τρεις ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου με το ΠΑΣΟΚ να αδυνατεί να καρπωθεί τη φθορά αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει μια ποσοστιαία μονάδα. Μικρά «κέρδη» αποκομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που βελτιώνει το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου 1%.

Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση «τσιμπάνε» αρκετά προς το πάνω ενώ τα υπόλοιπα κόμματα πλην του Κινήματος Δημοκρατίας της Νίκης και του ΜεΡΑ25 εμφανίζονται ελαφρώς ενισχυμένα.

Πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του Attica Tv, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει απώλειες συγκεντρώνοντας 22,5 %, στην πρόθεση ψήφου. Σε σύγκριση με τη μέτρηση του Δεκεμβρίου (2024) υποχωρεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 15 % (από 16 % στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ μικρά κέρδη αποκομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 8% από το 7% της προηγούμενης έρευνας.

Χάνει 3% η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου. Μονοψήφια η διαφορά με το δεύτερο ΠΑΣΟΚ

Σημαντικά κέρδη σημειώνουν τα κόμματα που τοποθετούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση να φτάνει το 11% (από 8% στην προηγούμενη μέτρηση). Ενισχυμένη είναι και η Φωνή Λογικής με τα ποσοστά της να φτάνουν στο 6% (έναντι 4% στην προηγούμενη μέτρηση).

Την μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η Πλεύση Ελευθερίας που διπλασιάζει τα ποσοστά της και από 4,5% φτάνει 9%. Ελαφρά ενισχυμένο εμφανίζεται και το ΚΚΕ, που καταγράφει επίσης 9% (8% στην προηγούμενη μέτρηση). Μισή μονάδα πάνω, στο 2,5% βρίσκεται η Νέα Αριστερά.

ΜεΡΑ25 (2%) και Κίνημα Δημοκρατίας (1,5%) βλέπουν υποχώρηση των ποσοστών τους.

Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου

Σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 25%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 16,5 %. Τρίτο κόμμα καταγράφεται η Ελληνική Λύση με ποσοστό 12,5%, ενώ την τέταρτη θέση μοιράζονται ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας (10%). Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 9%, η Φωνή Λογικής με 6,5% και η Νέα Αριστερά με 3%. Κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή εμφανίζονται Νίκη (2%), ΜεΡΑ25 (2%) και Κίνημα Δημοκρατίας (1,5%).

Σχεδόν 8 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να διαλευκανθεί η υπόθεση των Τεμπών

Απογοητευτικά είναι για την κυβέρνηση τα ποσοστά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης. Το 77% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να διαλευκανθεί η υπόθεση των Τεμπών ενώ η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα σύμφωνα με το 70%. Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το ποσοστό για τα θέματα δικαιοσύνης, διαφθοράς και διαφάνειας που έρχεται δεύτερο στην ιεράρχηση με 57%. Η Υγεία και η περίθαλψη συμπληρώνει την τριάδα με τα σημαντικότερα ζητήματα με 30%.

Αρνητικά είναι τα ποσοστά για τη Δικαιοσύνη και την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση για την προσπάθεια που καταβάλλουν για τη διαλεύκανση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Με 74% και 71% αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν «όχι και τόσο/καθόλου».

Οι πολίτες στηρίζουν τις δράσεις των συγγενών των θυμάτων και τις διαδηλώσεις με 78% και 73%, αντίστοιχα.

Στο ερώτημα αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση των Τεμπών το 68% των ερωτηθέντων απαντά πως «δεν θα αποδοθεί» και μόνο το 25% απαντά «θα αποδοθεί».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 20 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου συ σύνολο δείγματος 1000 ατόμων σε όλη την επικράτεια και με χρήση μικτού μοντέλου τηλεφωνικής και online συμπλήρωσης δομημένου ερωτηματολογίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Μαρτίου 2025
Απόρρητο