Πέμπτη 03 Απριλίου 2025
weather-icon 19o
CSST: Η Κίνα κατασκευάζει διαστημικό τηλεσκόπιο και μπαίνει στα «χωράφια» της NASA

CSST: Η Κίνα κατασκευάζει διαστημικό τηλεσκόπιο και μπαίνει στα «χωράφια» της NASA

Το αντίπαλο δέος του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST) κατασκευάζει η διαστημική υπηρεσία της Κίνας και ετοιμάζεται να «μπει στο μάτι» της NASA.

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας κατασκευάζει ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο που θα ανταγωνίζεται τα σημερινά κορυφαία. Γνωστό ως China Space Station Telescope (CSST), όχι μόνο θα είναι εξίσου ισχυρό με το πρωτοποριακό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA, αλλά θα είναι επίσης πλήρως επισκευάσιμο και αναβαθμίσιμο στο διάστημα.

Το CSST θα ενταχθεί στην επόμενη γενιά τηλεσκοπίων που έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα. Σε αυτές περιλαμβάνεται το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid, το διαστημικό τηλεσκόπιο Nancy Grace Roman της NASA, το οποίο βρίσκεται στην τελική προετοιμασία της εκτόξευσής του, και το Vera C. Rubin Observatory που ετοιμάζεται για φέτος το καλοκαίρι.

Αυτά τα τεράστια τηλεσκόπια διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα στόχων. Όμως, μία από τις πρωταρχικές αποστολές τους είναι η διεξαγωγή ερευνών στο σύμπαν και η προσπάθεια επίλυσης ορισμένων μυστηρίων του.

Χαρτογραφώντας εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες

Το τηλεσκόπιο, το οποίο πρόκειται να εκτοξευθεί το νωρίτερο το 2026, θα διαθέτει πρωτεύον κάτοπτρο διαμέτρου 2 μέτρων. Αν και αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο από το πλάτος του κατόπτρου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, τα προηγμένα οπτικά συστήματα του CSST θα του δώσουν οπτικό πεδίο τουλάχιστον 300 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Hubble.

Μία από τις κύριες αποστολές του θα είναι να μετρήσει κάτι που ονομάζεται ασθενής βαρυτικός φακός. Χαρτογραφώντας εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες και αναζητώντας λεπτές παραμορφώσεις στα σχήματά τους, οι αστρονόμοι ελπίζουν να δημιουργήσουν εξαιρετικούς χάρτες της κατανομής της ύλης στο σύμπαν.

Αυτοί οι χάρτες θα μπορούσαν να δώσουν στους επιστήμονες στοιχεία για τη μυστηριώδη φύση της Σκοτεινής Ύλης, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του Σύμπαντος, αλλά δεν αλληλεπιδρά με το φως και συνεπώς δεν μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 03 Απριλίου 2025
Απόρρητο