
Γιγάντιος κλώνος από φύκια καταλαμβάνει τα νερά της Σουηδίας
Ο κλώνος που ανακαλύφθηκε στη Βαλτική αποτελείται από εκατομμύρια γενετικά πανομοιότυπα φύκια και εκτείνεται σε μήκος 500 χιλιομέτρων.
Όλα ξεκίνησαν όταν θηλυκό φύκι κόπηκε σε κομμάτια που παρασύρθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα. Τα κομμάτια του αναπτύχθηκαν και έδωσαν νέα φύκια που κατέλαβαν τα ρηχά νερά της Σουηδίας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ αναφέρουν ότι ανακάλυψαν έναν από τους μεγαλύτερους κλώνους του κόσμου, ένα δάσος από γενετικά πανόμοια φύκη που εκτείνονται σε μήκος 500 χιλιομέτρων στη Βαλτική, κατά μήκος των ακτών του Βοθνιακού Κόλπου.
Το φύκι των βράχων, Fucus vesiculosus, είναι το κυρίαρχο είδος στα υφάλμυρα νερά της Βαλτικής, στα οποία άλλα θαλάσσια φυτά δεν μπορούν να ζήσουν.
Το είδος σχηματίζει πυκνά δάση σε βάθος έως 10 μέτρων και προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο για μικρά ψάρια, θαλάσσια σαλιγκάρια και καρκινοειδή.

Το Fucus vesiculosus είναι ένα από τα λίγα φύκη που αντέχουν τη χαμηλή αλατότητα της Βαλτικής (Kerstin Johannesson)
Όταν οι ερευνητές εντόπισαν τον κλώνο, πίστευαν αρχικά ότι επρόκειτο για το συγγενικό είδος Fucus radicans.
Η αλήθεια αποκαλύφθηκε με γενετικές αναλύσεις, οι οποίες έδειξαν ότι επρόκειτο για πανομοιότυπα γενετικά αντίγραφα του F.vesiculosus. Το συγκεκριμένο είδος είναι δίοικο, κάτι που σημαίνει ότι κάθε άτομο είναι είτε αρσενικό είτε θηλυκό. Ο κλώνος της Βαλτικής είναι θηλυκός.
«Ο κλώνος αποτελείται από εκατομμύρια άτομα. Σε κάποιες περιοχές έχει επικρατήσει απόλυτα, ενώ σε άλλες φύεται μαζί με φύκια των βράχων που αναπαρήχθησαν σεξουαλικά» δήλωσε ο Ρικάρντο Περέιρα, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει την ανακάλυψη στην επιθεώρηση Molecular Ecology.
«Έχουμε βρει και άλλους μεγάλους κλώνους στη Βαλτική, όμως ο θηλυκός κλώνος στον Βοθνιακό Κόλπο είναι μακράν ο μεγαλύτερος, ένα πραγματικό υπερ-θηλυκό» σχολίασε ο ερευνητής σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
Η ομάδα του υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο κλώνο οποιουδήποτε οργανισμού στον κόσμο.
Άλλοι όμως πιστεύουν ότι ο τίτλος ανήκει στο Pandο, έναν κλώνο λεύκας στη Γιούτα που αποτελείται από 47.000 κορμούς και ζυγίζει 6.000 τόνους.
Ένας άλλος διεκδικητής είναι ο κλώνος ενός είδους ποσειδωνίας (Posidonia australis) που καταλαμβάνει έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων έξω από την Αυστραλία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις