Κυριακή 16 Μαρτίου 2025
weather-icon 19o
Τρεις συνταγές που τιμούν τη Σαρακοστή

Τρεις συνταγές που τιμούν τη Σαρακοστή

Απλές, γευστικές και νηστίσιμες συνταγές από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, ότι πρέπει για αυτές τις ημέρες.

Τρεις συνταγές νηστίσιμες και για όλα τα γούστα, από αυτές που παρουσίασε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» παρέα με τη Φαίη Σκορδά.

Απολαυστικό μυδοπίλαφο

Τα υλικά

Για τα αχνιστά μύδια:

1 κιλό μύδια με κέλυφος
3 φρέσκα κρεμμύδια
1 λευκό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνηθο
50 ml ούζο
50 ml λευκό κρασί

Για το μυδοπίλαφο:
Τα αχνιστά μύδια
500 γρ. ρύζι καρολίνα
1 λευκό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 πράσινες και 2 κόκκινες πιπεριές κέρατο
2 τριμμένες ντομάτες
1 ματσάκι μάραθο
50 ml ελαιόλαδο
2 λεμόνια (τον χυμό)
1 λίτρο νερό
αλάτι
πιπέρι

Το μυστικό

Το μυστικό είναι ότι δεν τα βράζουμε τα μύδια, αλλά τα τηγανίζουμε.

Η διαδικασία

Έχουμε βάλει ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα μύδια στο καυτό λάδι, για να ανοίξουν (σημείωση: όσα δεν ανοίξουν, τα πετάμε).

Μόλις ανοίξουν και βγάλουν το ζουμί τους, προσθέτουμε στο τηγάνι το φρέσκο κρεμμύδι, τον μάραθο, την πράσινη πιπεριά και την κόκκινη πιπεριά.

Μόλις σοταριστούν προσθέτουμε λίγο άνηθο, λίγο ακόμα μάραθο και ρίχνουμε στο τηγάνι κρασί και ούζο.

Μετά το αφήνουμε να βράσει μέσα στο τηγάνι για περίπου 4 λεπτά και προσθέτουμε λίγη σάλτσα ντομάτας.

Μέσα στο τηγάνι προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει.

Κοφτό μακαρονάκι με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης & καλαμαράκια

Τα υλικά

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
2 συσκευασίες καλαμαράκια
1 λευκό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
60 ml ελαιόλαδο
2 τριμμένες ντομάτες
10 πιπεριές φλωρίνης
1 κ.γ. μέλι
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
100 ml λευκό κρασί
100 ml νερό
1 κ.γ. πελτέ
αλάτι
πιπέρι

Το μυστικό

Από τη συνταγές όπου τη διαφορά την κάνει η σάλτσα με πιπεριά Φλωρίνης, καθώς είναι αυτή που δίνει την απαραίτητη γλυκύτητα στη συνταγή και ταιριάζει με το καλαμαράκι.

Η διαδικασία

Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε: το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το κόκκινο πιπέρι, λίγο πελτέ και δυναμώνουμε τη φωτιά.

Στη συνέχεια βάζουμε την φρέσκια ντομάτα τριμμένη και την πιπεριά φλωρίνης, που την έχουμε περάσει από το μπλέντερ.

Προσθέτους λίγο κρασί, λίγο νερό, λίγο έξτρα λάδι και μια κουταλιά μέλι.

Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομμάτια καλαμαριού, αφού πρώτα τα έχουμε ξεπλύνει και τα έχουμε αφήσει να στραγγίσουν.

Αφήνουμε λίγο το καλαμαράκι να βράσει με τη σάλτσα και μετά ρίχνουμε στο τηγάνι το κοφτό μακαρονάκι που ετοιμάζαμε παράλληλα.

Ανακατεύουμε και το πιάτο είναι έτοιμο.

Μανιτάρια φρικασέ

Τα υλικά

300 γρ. μανιτάρια λευκά champignon
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
5 φρέσκα κρεμμύδια
1 λευκό κρεμμύδι
2 πράσα
1 μαρούλι
2 τριμμένα καρότα
1 ματσάκι άνηθο
70 ml ελαιόλαδο
100 ml νερό
χυμό από ένα λεμόνι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
αλάτι
πιπέρι

Το μυστικό

Σε όλες τις συνταγές για φρικασέ πάντα χρησιμοποιούμε μαρούλι, ωστόσο στη συγκεκριμένη συνταγή ο Δημήτρης Σκαρμούτσος επέλεξε το σπανάκι, καθώς είναι η εποχή τους τώρα.

Η διαδικασία

Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο και το λευκό κρεμμύδι, το πράσο, τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το σπανάκι στη συνέχεια, λίγο καρότο και σβήνουμε με λεμόνι.

Προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ για να δέσει και ρίχνουμε νερό (ή ζωμό λαχανικών).

Το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025
Απόρρητο