
Ο «Ήχος των έργων» ακούστηκε σε όλη την Αθήνα
Η έκθεση της Ειρήνης Γκόγκουα «Ο ήχος των έργων», που παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενθουσιάζοντας το κοινό.
«Ήταν ένα εγχείρημα, μία ιδέα που φάνταζε πολύ φυσική, πολύ υπαρκτή σαν αίσθηση για μένα και τους συνθέτες που συνέβαλαν στην υλοποίησή της… και όμως δεν ήταν. Το αποτέλεσμα της υλοποίησης της ήταν για μένα πολύ πιο ψηλά από τις προσδοκίες που είχα, από το πώς τη φανταζόμουν». Με αυτά τα λόγια η Ειρήνη Γκόγκουα έκανε τον απολογισμό της έκθεσης «Ο ήχος των έργων – ΖωγραφΗχώ» που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόγκουα.
Μια έκθεση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έφερε κοντά την εικαστικό Ειρήνη Γκόγκουα και 19 καταξιωμένους συνθέτες, που έγραψαν κομμάτια αποκλειστικά για το συγκεκριμένο project – οι Θανάσης Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Θέμης Καραμουρατίδης, Βασίλης Κατσαρός, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιάννης Μηλιώκας, Αδριανός Νόνης, Γιάννης Νόνης, Γιώργης Ξυλούρης Καντρής, Σπύρος Τσάρας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Aoris, Iakovos Gogua, Ingie, George Kachinsky, George Kallis, Roni Iron, 1000mods ήταν οι καλλιτέχνες που «κρύβονταν» πίσω από τους ήχους των έργων.0
Η Ειρήνη Γκόγκουα όντας ιδιαίτερα συγκινημένη δήλωσε: «Ευχαριστώ όλους τους συνθέτες, αρκετούς από τους οποίους θέλω να επισημάνω ότι δεν γνώριζα προσωπικά, δεν είχα μιλήσει ποτέ ως τότε μαζί τους. Ουσιαστικά χάρισαν τις συνθέσεις τους σε αυτό το project και σε μένα. Όσο ωραία και αν φάνταζε αυτή η ιδέα, αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε, να νιώσουμε τη μοναδική εμπειρία χωρίς αυτό το δώρο. Τους είμαι ευγνώμων».

Το project ενθουσίασε το κοινό.
Η δίγλωσση αυτή ταυτόχρονη μετάφραση της τέχνης, από εικαστικές δημιουργίες σε μουσικές συνθέσεις και το αντίστροφο, εντυπωσίασε τους επισκέπτες της έκθεσης καθώς η προσέλευση ήταν πολλή μεγάλη ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Στα εγκαίνια αλλά και καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης το παρών έδωσαν αρκετές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου και όχι μόνο. Μάλιστα η εικαστικός συμπεριέλαβε τη μέρα αυτή και σχετικό δρώμενο με την perfomer Έρση Λαδάκη που πλαισίωσε κινησιολογικά τα έργα.

Η έκθεση αναμένεται να ταξιδέψει και σε άλλη μέρη της Ελλάδας.
Οι κριτικές που απέσπασε η έκθεση ήταν ενθουσιώδεις και επαινετικές τόσο ως προς τα έργα όσο και ως προς τις συνθέσεις καθώς και στο αρμονικό ταίριασμα αυτών. Το εγχείρημα ΖωγραφΗχώ χαρακτηρίστηκε με τους όρους «εμπειρία», «διακτινισμός της τέχνης», «κινητοποίηση των αισθήσεων» κα. Μάλιστα πολύς κόσμος και σχολεία εκδήλωσαν την επιθυμία να πάρει παράταση στη διάρκειά της. Η εικαστικός ανακοίνωσε ότι η έκθεση πρόκειται να ταξιδέψει και σε άλλα μέρη της χώρας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να επικοινωνηθεί με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται και να βιώσει τα κοινό το αποτέλεσμα της «συναισθησίας».
Η Ειρήνη Γκόγκουα, καθώς και οι συνθέτες, συμφώνησαν ώστε όλα τα έσοδα του ιδιαίτερου καταλόγου – παρουσίασης της έκθεσης να προσφερθούν ως ενίσχυση στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Αμυμώνη» που είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες με στόχο την ενδυνάμωση του σπουδαίου και καίριου έργου που παρέχουν.

«Το αποτέλεσμα της υλοποίησης της ήταν για μένα πολύ πιο ψηλά από τις προσδοκίες που είχα, από το πώς τη φανταζόμουν» δήλωσε η Ειρήνη Γκόγκουα.
«Η αίσθηση που δημιουργήθηκε, η συναισθησία: των έργων, των χρωμάτων με τον ήχο και τη μουσική, για μένα και για τους επισκέπτες της έκθεσης ήταν καινούργια, έντονη… σαν να ακούω τον πίνακα και ταυτόχρονα να βλέπω τη μουσική, μία διαφορετική διέγερση του νευρικού συστήματος, ένα αλλιώτικο ταξίδι στις αισθήσεις. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων και θα συνεχιστεί…» τόνισε η Ειρήνη Γκόγκουα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις