Τρίτη 18 Μαρτίου 2025
weather-icon 10o
NASA: Επιστρέφουν στη Γη οι δύο αποκλεισμένοι στον Διαστημικό Σταθμό αμερικανοί αστροναύτες

NASA: Επιστρέφουν στη Γη οι δύο αποκλεισμένοι στον Διαστημικό Σταθμό αμερικανοί αστροναύτες

Η NASA είχε ανακοινώσει ότι η SpaceX θα αναλάμβανε την επιστροφή του διδύμου στη Γη τον Φεβρουάριο, αλλά η επιχείρηση αναβλήθηκε για τον Μάρτιο

Ο Μπάρι «Μπουτς» Γουίλμορ και η Σούνι Γουίλιαμς βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Γη, μετά την άφιξη της ομάδας αντικατάστασης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την ενημέρωσή τους για τα τεκταινόμενα στο εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά.

Η παρατεταμένη παραμονή τους στον σταθμό ήταν πιο δύσκολη για τις οικογένειές τους είπαν οι δύο αστροναύτες

Οι δύο αστροναύτες της NASA αναχώρησαν από τον διαστημικό σταθμό νωρίς το πρωί της Τρίτης (18.03.2025) και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πολυαναμενόμενο ταξίδι επιστροφής τους στην πατρίδα, έπειτα από την πολύμηνη παραμονή τους στο Διάστημα.

Το αρχικό σχέδιο το περασμένο καλοκαίρι ήταν οι δύο έμπειροι αστροναύτες να παραμείνουν στον διαστημικό σταθμό για λίγα 24ωρα, αλλά μια σοβαρή βλάβη τους κράτησε εκεί για τουλάχιστον 9 μήνες.

Τώρα βρίσκονται στην κάψουλα Crew Dragon της SpaceX με την ονομασία αποστολής «Freedom» και πρόκειται να εισέλθουν ξανά στη Γη έπειτα από τουλάχιστον 16 ώρες.

Το δίδυμο θα συνοδεύεται από άλλους δύο αστροναύτες

Το εγκλωβισμένο ζευγάρι ταξιδεύει μαζί με τον Αμερικανό Νικ Χέιγκ και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντρ Γκορμπούνοφ, οι οποίοι έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Κυριακή.

Η NASA είχε ανακοινώσει αρχικά τον Αύγουστο πως η SpaceX, ανταγωνίστρια της Boeing, θα αναλάμβανε την επιστροφή του διδύμου στη Γη τον Φεβρουάριο. Όμως η επιχείρηση αναβλήθηκε για τον Μάρτιο.

Ο επικεφαλής της SpaceX Έλον Μασκ, ο οποίος χρηματοδότησε με εκατομμύρια δολάρια την προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, είχε πει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από την εταιρεία του να φροντίσει ώστε οι δύο αστροναύτες να επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό».

H αναβολή της εκτόξευσης για την πτήση «διάσωσης» της NASA

Ένα υδραυλικό πρόβλημα της τελευταίας στιγμής καθυστέρησε την αρχική προσπάθεια εκτόξευσης της Τετάρτης. Ανησυχία προέκυψε σχετικά με έναν από τους δύο βραχίονες σύσφιξης στη δομή στήριξης του πυραύλου Falcon, ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί ακριβώς πριν από την εκτόξευση. Η SpaceX επιδιόρθωσε αργότερα το υδραυλικό σύστημα του βραχίονα, απομακρύνοντας τον παγιδευμένο αέρα.

Η παρατεταμένη παραμονή του διδύμου ήταν πιο δύσκολη, όπως είπαν, για τις οικογένειές τους – τη σύζυγο και τις δύο κόρες του Γουίλμορ και τον σύζυγο και τη μητέρα της Γουίλιαμς. Η τελευταία δήλωσε πως ανυπομονεί να βγάλει βόλτα τα δύο λαμπραντόρ ριτρίβερ της!

«Εκτιμούμε όλη την αγάπη και την υποστήριξη από όλους», δήλωσε η Γουίλιαμς σε συνέντευξή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Αυτή η αποστολή έφερε λίγη προσοχή. Υπάρχουν καλά και κακά σε αυτό. Αλλά νομίζω ότι το καλό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για αυτό που κάνουμε» με την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025
Απόρρητο