Σάββατο 22 Μαρτίου 2025
weather-icon 14o
«Go Greener, Feel Better» με Σπαράγγια και Ακτινίδια

«Go Greener, Feel Better» με Σπαράγγια και Ακτινίδια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση Τύπου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EU F&V CONSUMPTION – Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης Φρούτων και Λαχανικών στην Εσωτερική Αγορά της ΕΕ».

Οι καλεσμένοι, κυρίως δημοσιογράφοι, influencers και επαγγελματίες στον τομέα των τροφίμων και της εστίασης, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πιάτα με βάση τα ευρωπαϊκά σπαράγγια και τα ακτινίδια, αλλά και να μάθουν περισσότερα για την προέλευση, τη διατροφική αξία, την καλλιέργεια και την παραγωγή τους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου και την κοινότητα του European Asparagus Kiwi.

Ο δημοσιογράφος της αθηΝΕΑς Λευθέρης Πλακίδας στον συντονισμό των παρουσιάσεων, καλωσόρισε τους καλεσμένους και έδωσε τον λόγο στην Ελένη Τσιτσιβού από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου, η οποία μίλησε για την αγορά των σπαραγγιών και ακτινιδίων.

Όπως ανέφερε, η δραστηριότητα του συνεταιρισμού επικεντρώνεται τόσο στο σπαράγγι όσο και στο ακτινίδιο (πράσινο, κόκκινο και κίτρινο), ενώ συνεχώς δοκιμάζονται στην περιοχή και νέες ποικιλίες. Σήμερα καλλιεργεί 2.200 στρέμματα ακτινιδίου από συνεργαζόμενους παραγωγούς, ενώ η πρόβλεψη είναι να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια στα 4.000 στρέμματα. Επίσης, στην περιοχή του Αγρινίου λειτουργεί 3 συσκευαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι επενδύει τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στη συσκευασία και τυποποίηση, που επίσης γίνεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, διανύοντας όλο το φάσμα της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι το τελικό στάδιο, που είναι η αποστολή των προϊόντων στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, ο συνεταιρισμός καλλιεργεί 1.000 περίπου στρέμματα με σπαράγγια, από τα οποία το 95-97% εξάγεται στο εξωτερικό και μόνο ένα μικρό ποσοστό μένει στην Ελλάδα. Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 8.000.000 κιλά ακτινίδια και, αντίστοιχα, σε 700.000 κιλά σπαράγγια(!).

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Τζιουμάκας, project manager της Νovacert, παρουσίασε το πρόγραμμα «EU F & V CONSUMPTION», που έχει ως στόχο –μέσα από διάφορες ενέργειες ενημέρωσης– την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Αντιπροσωπευτικά προϊόντα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι τα σπαράγγια και τα ακτινίδια από την Ελλάδα, ενώ οι χώρες υλοποίησης είναι η Γερμανία, η Σουηδία και φυσικά η Ελλάδα. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ asparaguskiwi.eu Το πρόγραμμα διαρκεί 3 χρόνια και φορέας υλοποίησης είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου. Όπως ανέφερε, οι βασικοί στόχοι του είναι:

  • Η αύξηση της διατροφικής ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, παρέχοντας γνώσεις για τα πλεονεκτήματα και τη θρεπτική αξία των σπαραγγιών και των ακτινιδίων.
  • Η αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών (F&V) και ειδικότερα σπαραγγιών και ακτινιδίων στο πλαίσιο σωστών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Η αύξηση των πωλήσεων/εξαγωγών των προϊόντων αυτών.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο του τμήματος προωθήσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και, τέλος, η executive chef του εστιατορίου Ox Athens Έλλη Τζάτζαλου μίλησε για το μενού που θα ακολουθούσε, αλλά και για τη θρεπτική αξία των δύο προϊόντων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025
Απόρρητο