![Deep: Σχέδιο ανθρώπινης εγκατάστασης στα βάθη των ωκεανών [video]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/03/Sans-titre-1-2-1200x765.jpg)
Deep: Σχέδιο ανθρώπινης εγκατάστασης στα βάθη των ωκεανών [video]
Η κατασκευή των «υποθαλάσσιων οικοτόπων» της εταιρείας τεχνολογίας και εξερεύνησης των ωκεανών Deep έχει ήδη ξεκινήσει
Παράλληλα με τις νέες προσπάθειες που γίνονται στο διάστημα, ο άνθρωπος ετοιμάζεται να κατακτήσει και τα μεγάλα βάθη των ωκεανών.
Σύμφωνα με το BBC, το 2026, ένα πλήρωμα έξι πλήρως εκπαιδευμένων «θαλασσοναυτών» (“aquanauts”) θα αναπτυχθεί σε ένα νέο σύστημα ωκεάνιου οικοτόπου – ξεκινώντας αυτό που υπόσχεται να είναι η εποχή της συνεχούς παρουσίας της ανθρωπότητας υποβρυχίως.
Πιο συγκεκριμένα, η κατασκευή των «υποθαλάσσιων οικοτόπων» της εταιρείας τεχνολογίας και εξερεύνησης των ωκεανών Deep έχει ήδη ξεκινήσει και στις 3 Νοεμβρίου 2026 σχεδιάζει να αναπτύξει ένα πλήρωμα έξι πλήρως εκπαιδευμένων θαλασσοναυτών στο πρόσφατα αποκαλυφθέν σύστημα ωκεάνιου οικοτόπου με την ονομασία Sentinel.
Ελπίζει ότι αυτό θα ξεκινήσει μια εποχή συνεχούς παρουσίας της ανθρωπότητας υποβρύχια, μια φιλοδοξία που θα αντικατοπτρίζει τα επιτεύγματα που έχουν ήδη γίνει στο διάστημα.
Η τεχνολογία θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν σε βάθη έως και 200 μέτρα (656 πόδια) για έως και 28 ημέρες κάθε φορά – φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες παρατηρούν, παρακολουθούν και κατανοούν τους ωκεανούς.
«Ο ΔΔΣ των ωκεανών»
Η Deep αποκάλυψε τα σχέδιά της για την κατασκευή της υποβρύχιας ερευνητικής βάσης Sentinel.

Αν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην έρευνα βαθιάς θάλασσας, καθώς θα επιτρέπει στους επιστήμονες να ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε υποβρύχιες εγκαταστάσεις με σχετική άνεση. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ερευνητική βάση Sentinel θα είναι κάτι σαν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) για τους ωκεανούς.
Η εταιρεία προβλέπει να εγκαταστήσει τη βάση στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Ουαλία να αναφέρεται ως πιθανός προορισμός, σε βάθος περίπου 200 μέτρων. Η πρόσβαση θα επιτυγχάνεται με υποβρύχια, ενώ η βάση θα είναι αρθρωτή και μετακινούμενη, ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί και αλλού ανάλογα με τις ανάγκες.
«Το κατώτερο όριο της Επιπελαγικής Ζώνης είναι το βαθύτερο σημείο στο οποίο το ηλιακό φως διεισδύει στον ωκεανό και εκτιμάται ότι το 90% της θαλάσσιας ζωής βρίσκεται εκεί», εξηγεί στο δελτίο Τύπου της η Deep.
Η Deep ελπίζει ότι η ερευνητική βάση θα είναι έτοιμη μέχρι το 2027
«Το να μπορούμε να εξερευνήσουμε ολοκληρωμένα την πλήρη έκταση αυτού του τμήματος του ωκεανού αντί να ερευνούμε μόνο την επιφάνεια, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρούν, να παρακολουθούν και να κατανοούν τους ωκεανούς», προσθέτει.
«Μετά από δύο χρόνια εντατικής και πρωτοποριακής έρευνας σε καινοτόμες διαδικασίες κατασκευής και επιστήμης υλικών, η Deep βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο τεχνικού σχεδιασμού και έχει ξεκινήσει την παραγωγή», καταλήγει η εταιρεία.
Η βάση θα διαθέτει ερευνητικά εργαστήρια και κοινόχρηστους χώρους, καθώς και μικρά αλλά καλά εξοπλισμένα υπνοδωμάτια με ένα μονό κρεβάτι, αποθηκευτικό χώρο και ακόμη και τηλεόραση για ψυχαγωγία. Τα μπάνια θα διαθέτουν ντους, τουαλέτα και νιπτήρα.
Η Deep ελπίζει ότι η ερευνητική βάση θα είναι έτοιμη μέχρι το 2027. Η επιστημονική ομάδα της αναπτύσσει μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και έναν βιοαντιδραστήρα μεγάλης κλίμακας για τη διαχείριση όλων των αποβλήτων. Η εταιρεία δήλωσε πως βρίσκεται σε συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές και συνεργάτες για να φέρει το έργο της σε πέρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις