
3+1 μυστικά για τέλειο & τραγανό μπακαλιάρο!
Ο μπακαλιάρος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ιδιαίτερα την ημέρα του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου, όταν πρωταγωνιστεί στα οικογενειακά τραπέζια. Η αλμυρή του γεύση σε συνδυασμό με τη σκορδαλιά δημιουργεί έναν γευστικό συνδυασμό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Παρότι φαίνεται απλή συνταγή, η επιτυχία του κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες.
Αν θέλεις ο μπακαλιάρος σου να είναι τραγανός απ’ έξω, ζουμερός από μέσα και γεμάτος γεύση, το τηγάνι θα γίνει ο καλύτερός σου φίλος. Η σωστή προετοιμασία του φαγητού αυτού είναι κείσιμη. Το κουρκούτι και το τηγάνισμα είναι τα βασικά βήματα, αλλά υπάρχουν και άλλα tips που θα απογειώσουν το αποτέλεσμα.
1.Ξαλμύρισμα με υπομονή

Το ξαλμύρισμα είναι το πρώτο και ίσως το πιο σημαντικό βήμα της διαδικασίας. Ο παστός μπακαλιάρος έχει αρκετό αλάτι και αν δεν ξαλμυριστεί σωστά, το πιάτο θα βγει πολύ αλμυρό. Κόψε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και βάλ’ τον σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό. Η διαδικασία χρειάζεται από 24 έως 48 ώρες, ανάλογα με το πάχος του ψαριού. Αλλαγές στο νερό πρέπει να γίνονται τακτικά, περίπου κάθε 6-8 ώρες. Ένα έξτρα tip είναι να βάζεις τη λεκάνη στο ψυγείο για να διατηρείται το νερό δροσερό και να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες μυρωδιές. Όταν ο μπακαλιάρος είναι έτοιμος, στράγγισέ τον καλά και σκούπισέ τον με απορροφητικό χαρτί για να φύγει όλη η υγρασία.
- Το μυστικό κουρκούτι
Το κουρκούτι είναι αυτό που θα δώσει στον μπακαλιάρο την τέλεια τραγανή κρούστα. Υπάρχουν πολλές συνταγές, αλλά η καλύτερη είναι αυτή που συνδυάζει αλεύρι, μπύρα ή σόδα και λίγο ξίδι. Η μπύρα προσθέτει αέρινη υφή, ενώ το ξίδι βοηθάει να γίνει η κρούστα πιο τραγανή και να μην ρουφήξει λάδι κατά το τηγάνισμα. Για ακόμα πιο αφράτο αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο κορν φλάουρ στο μείγμα. Μην ξεχάσεις να αφήσεις το κουρκούτι να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία βοηθάει να δημιουργηθεί πιο τραγανή υφή.
3.Το σωστό τηγάνισμα

Το τηγάνισμα είναι η πιο κρίσιμη φάση. Η επιλογή του κατάλληλου λαδιού κάνει τη διαφορά. Ιδανικά, χρησιμοποίησε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο, ή ακόμα καλύτερα έναν συνδυασμό και των δύο για τέλεια γεύση και τραγανό αποτέλεσμα. Το λάδι πρέπει να είναι καυτό, περίπου στους 180°C. Για να το τσεκάρεις, ρίξε μια μικρή ποσότητα κουρκουτιού μέσα στο τηγάνι – αν αρχίσει να τσιτσιρίζει αμέσως, το λάδι είναι έτοιμο. Βούτα το κομμάτι του μπακαλιάρου στο κουρκούτι, στράγγισέ το ελαφρά και βάλε το προσεκτικά στο τηγάνι. Μην παραγεμίζεις το τηγάνι με πολλά κομμάτια ταυτόχρονα, γιατί η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και το αποτέλεσμα δεν θα είναι τραγανό. Γύρισε τον μπακαλιάρο μόνο μία φορά και άφησέ τον να πάρει χρυσαφένιο χρώμα πριν τον βγάλεις. Αφού τηγανιστεί, τοποθέτησέ τον σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
- Σερβίρισμα με στυλ

Η σκορδαλιά είναι ο απόλυτος συνοδός του μπακαλιάρου και μπορείς να τη φτιάξεις είτε με πατάτα είτε με ψωμί. Μια δροσερή σαλάτα με λάχανο και καρότο ή ακόμη και μια χωριάτικη σαλάτα ταιριάζει τέλεια για να ισορροπήσει τη γεύση του τηγανητού ψαριού.
Λίγο φρεσκοστυμμένο λεμόνι και φρέσκος μαϊντανός θα δώσουν την τελευταία πινελιά και θα κάνουν το πιάτο σου πραγματικά ακαταμάχητο. Αν θέλεις να προσθέσεις ένα έξτρα twist, μπορείς να δοκιμάσεις μια σκορδαλιά με καρύδια ή αμύγδαλα για πιο ιδιαίτερη γεύση.
Bonus Tip: Ο χρόνος είναι το παν
Ο μπακαλιάρος θέλει χρόνο και αγάπη. Από το ξαλμύρισμα μέχρι το τηγάνισμα, κάθε στάδιο χρειάζεται υπομονή. Μην βιαστείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία γιατί το αποτέλεσμα δεν θα σε ανταμείψει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις