Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
weather-icon 18o
Γκάφα ολκής υπουργών Τραμπ – Αποκάλυπταν απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφο μέσω μηνυμάτων

Γκάφα ολκής υπουργών Τραμπ – Αποκάλυπταν απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφο μέσω μηνυμάτων

Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε αναπάντεχα προσκεκλημένος σε απόρρητη διαδικτυακή συζήτηση κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ, δίχως να το... γνωρίζουν και οι ίδιοι.

Αν ένας Έλληνας δημοσιογράφος έβλεπε ότι τον καλούσε σε κλειστή συζήτηση υπουργών, σε μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, θα νόμιζε δύο πράγματα: Ή ότι είναι φάρσα ή ότι ξένη υπηρεσία παίζει ύποπτα παιχνίδια. Αυτό νόμιζε ο αρχισυντάκτης του αμερικανικού περιοδικού The Atlantic πρόσφατα, αλλά έπεσε έξω.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Βαλτς, συμπεριέλαβε τον δημοσιογράφο σε συζήτηση στην εφαρμογή Signal, στην οποία συζητήθηκε και αποφασίστηκε από κορυφαίους αξιωματούχος το χτύπημα που θα ακολουθούσε εναντίον των Χούθι!

Ειδικότερα, την Τρίτη, 11 Μαρτίου, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του The Atlantic, Τζέφρεϊ Κόλντμπεργκ, έλαβε ένα αίτημα σύνδεσης στο Signal από έναν χρήστη που ταυτοποιήθηκε ως Μάικλ Βαλτς, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το Signal είναι δημοφιλές στους Αμερικανούς δημοσιογράφους και σε άλλους που αναζητούν περισσότερη ιδιωτικότητα για την ανταλλαγή μηνυμάτων.

Ο δημοσιογράφος, αν και δέχτηκε το αίτημα, αρχικά δεν πίστευε ότι προερχόταν από τον πραγματικό Μάικλ Βαλτς.

«Αμέσως πέρασε από το μυαλό μου ότι κάποιος θα μπορούσε να υποδυθεί τον Βαλτς για να με εγκλωβίσει με κάποιο τρόπο. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο αυτές τις μέρες για κακόβουλους δρώντες να προσπαθούν να παρακινήσουν τους δημοσιογράφους να μοιραστούν πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους» αναφέρει ο Γκόλντμπεργκ, περιγράφοντας το ανήκουστο περιστατικό.

Δύο μέρες αργότερα, την Πέμπτη 13 Μαρτίου έλαβε μια ειδοποίηση ότι επρόκειτο να συμπεριληφθεί σε μια ομάδα συνομιλίας του Signal. Ονομάστηκε «μικρή ομάδα Η/Υ των Χούθι» στην οποία θα συντόνιζόταν η… επίθεση στους Χούθι!

Ποιοί συμμετείχαν

Στην ομάδα συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών καθώς και ο διευθυντής της CIA.

Όπως αναφέρει ο Γκόλνμπεργκ στη συζήτηση συμμετείχε η αφρόρεμα της αμερικανικής άμυνας: ο υπουργός Εξωτερικών είναι ο Μάρκο Ρούμπιο, ο αντιπρόεδρος JD Vance, η Τούλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ο διαπραγματευτής του Προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, Στηβ Γουίτκοφ και άλλοι.

«Είχα πολύ έντονες αμφιβολίες ότι αυτή η ομάδα οήταν πραγματική» αναφέρει ο δημοσιγράφος, «γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω ότι η ηγεσία εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ θα επικοινωνούσε στο Signal σχετικά με επικείμενα πολεμικά σχέδια»

Δεν μπορούσε να πιστέψει, όπως αναφέρει, ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου θα ήταν τόσο απερίσκεπτος ώστε να συμπεριλάβει τον αρχισυντάκτη του The Atlantic σε τέτοιες συζητήσεις με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, μέχρι και τον αντιπρόεδρο.

Αποκαλυπτικές συνομιλίες

Οι συζητήσεις, πράγματι, ήταν αποκαλυπτικές. Για παράδειγμα ο λογαριασμός με την ένδειξη «JD Vance» σημείωσε: «το 3% του εμπορίου των ΗΠΑ διέρχεται από το Σουέζ. Το 40% του ευρωπαϊκού εμπορίου επίσης. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην το καταλάβει το κοινό αυτό ή γιατί είναι απαραίτητο. Ο ισχυρότερος λόγος για να γίνει αυτό είναι, όπως είπε η πρόεδρος των ΗΠΑ, να στείλουμε ένα μήνυμα».

Σε ένα άλλο σημείο, ο αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ, είπε «Όπως το άκουσα, ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: πράσινο φως [για το χτύπημα], αλλά σύντομα ξεκαθαρίζουμε στην Αίγυπτο και την Ευρώπη τι περιμένουμε σε αντάλλαγμα. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε πώς να επιβάλουμε μια τέτοια απαίτηση. Π.χ., εάν η Ευρώπη δεν αμείβει, τότε τι; Εάν οι ΗΠΑ αποκαταστήσουν επιτυχώς την ελευθερία της ναυσιπλοΐας με μεγάλο κόστος, πρέπει να αποκομιστεί κάποιο περαιτέρω οικονομικό κέρδος σε αντάλλαγμα»

Ήταν το μήνυμα που έκλεισε τη συνομιλία με τον Πητ Χέγκσεθ να λέει «Συμφωνώ» σηματοδοτώντας την έγκριση για την επίθεση.

«Καταπληκτική δουλειά!»

«Εξακολουθούσα να ανησυχώ ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση παραπληροφόρησης ή μια προσομοίωση κάποιου είδους. Και έμεινα σαστισμένος ότι κανείς στην ομάδα δεν φαινόταν να έχει προσέξει την παρουσία μου» γράφει ο Γκόλνμπεργκ.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά, αν είχαν διαβαστεί από έναν αντίπαλο των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να βλάψουν το αμερικανικό στρατιωτικό και το προσωπικό πληροφοριών, ιδιαίτερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης, λέει.

Σύμφωνα με το εκτενές κείμενο του Hegseth, οι πρώτες εκρήξεις στην Υεμένη θα γίνουν αισθητές δύο ώρες μετά, στις 1:45 μ.μ. ανατολική ώρα. Πράγματι, ο δημοσιογράφος σοκαρίστηκε όταν είδε ότι περίπου στις 1:55 πληροφορήθηκε ότι βαμβαρδίζονταν οι Χούθι στην πρωτεύουσα Σαναά.

Όταν επέστρεψε στη συζήτηση του Signal, είδε τους συμμετέχοντες να χαίρονται για την «καταπληκτική δουλειά».

Παραδοχή σφάλματος: «Ναι, εμείς σε βάλαμε στη συζήτηση

Τότε ο δημοσιογράφος κατέληξε ότι η ομάδα συνομιλίας ήταν πραγματική.

Στη συνέχεια έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, στον Πητ Χέγκσεθ, τον Τζον Ρατκλιφ, στην Τούλσι Γκάμπαρντ και σε άλλους αξιωματούχους για να του απαντήσουν στις εύλογες απορίες: «Είναι η «μικρή ομάδα Η/Υ των Χούθι» ένα γνήσιο νήμα σήματος; Γνώριζαν ότι με συμπεριέλαβαν σε αυτή την ομάδα; Συμπεριλήφθηκα εσκεμμένα; Αν όχι, ποιος νόμιζαν ότι ήμουν; Κατάλαβε κανείς ποιος ήμουν όταν προστέθηκα ή όταν απομάκρυνα τον εαυτό μου από την ομάδα; Χρησιμοποιούν τακτικά το Signal για ευαίσθητες συζητήσεις ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ; Πιστεύουν οι αξιωματούχοι ότι η χρήση ενός τέτοιου καναλιού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό»;

Δύο ώρες αργότερα, ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαίωσε την αλήθεια της ομάδας Signal. «Αυτή φαίνεται να είναι μια αυθεντική αλυσίδα μηνυμάτων και εξετάζουμε πώς προστέθηκε ένας ακούσιος αριθμός στην αλυσίδα», έγραψε ο Hughes.

«Το νήμα είναι μια απόδειξη τον βαθύ και στοχευμένο συντονισμό πολιτικής μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων. Η συνεχιζόμενη επιτυχία της επιχείρησης των Χούτι δείχνει ότι δεν υπήρξαν απειλές για τα στρατεύματα ή την εθνική ασφάλεια».

Τελικά αυτά γίνονται και στη καλύτερα και ισχυρότερα σπίτια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
Απόρρητο