
Γροιλανδία: Οργή για την επίσκεψη της Ούσα Βανς στο νησί
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στο να αποκτήσουν οι ΗΠΑ την Γροιλανδία και στέλνει την σύζυγο του αντιπροέδρου Βανς σε επίσημη επίσκεψη στο νησί
Στην ιδέα να αποκτήσουν οι ΗΠΑ την Γροιλανδία, εμμένει ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ.
Μάλιστα η Ούσα Βανς, η σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, θα ταξιδέψει στη Γροιλανδία αυτή την εβδομάδα, γεγονός που προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού του νησιού Μούτε Έγκετε, ο οποίος μιλά για «πρόκληση».
Την Πέμπτη η Βανς στην Γροιλανδία
Η Βανς θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία την Πέμπτη με αμερικανική αντιπροσωπεία για να περιηγηθεί σε ιστορικά μνημεία, να μάθει για την κληρονομιά της επικράτειας και να παρακολουθήσει την εθνική ελκηθροδρομία σκύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Η αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στις ΗΠΑ στις 29 Μαρτίου.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλτς, και ο υπουργός Ενέργειας, Κρις Ράιτ, θα ταξιδέψουν επίσης στη Γροιλανδία, επισκεπτόμενοι μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γροιλανδία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
— Second Lady Usha Vance (@SLOTUS) March 23, 2025
Ο Τραμπ έχει καταστήσει την προσάρτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ σημαντικό θέμα συζήτησης από τότε που ανέλαβε για δεύτερη φορά τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου και έχει δηλώσει ότι θα γίνει μέρος των ΗΠΑ «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
«Επίδειξη δύναμης»
Μιλώντας την Κυριακή στην εφημερίδα της Γροιλανδίας Sermitsiaq, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκετε, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Γουόλτς αποτελεί «πρόκληση».
«Ο μόνος σκοπός είναι να μας κάνει επίδειξη δύναμης και το μήνυμα δεν πρέπει να παρεξηγηθεί», είπε.
«Είναι ο εμπιστευτικός και στενότερος σύμβουλος του Τραμπ και μόνο η παρουσία του στη Γροιλανδία θα κάνει σίγουρα τους Αμερικανούς να πιστέψουν στην αποστολή του Τραμπ και η πίεση θα αυξηθεί μετά την επίσκεψη».
Στα μέσα Μαρτίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι η προσάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα «συμβεί» τελικά και ότι θα ευνοήσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τη «διεθνή ασφάλεια».
Αντίθετη και η Δανία
Η στρατηγική θέση της Γροιλανδίας και οι πλούσιοι ορυκτοί πόροι της θα μπορούσαν να ωφελήσουν τις ΗΠΑ.
Βρίσκεται κατά μήκος της συντομότερης διαδρομής από την Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική – ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων.
Οι κυβερνήσεις τόσο της Γροιλανδίας όσο και της Δανίας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια τέτοια κίνηση.
Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας, η οποία βρίσκεται σε υπηρεσιακή περίοδο μετά τις γενικές εκλογές της 11ης Μαρτίου, τις οποίες κέρδισε ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ μιας αργής προσέγγισης της ανεξαρτησίας από τη Δανία, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε σε γραπτό σχόλιο αντιδρώντας στην είδηση της επίσκεψης ότι «αυτό είναι κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη».
Είπε ότι η Δανία θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει να είναι μια συνεργασία που θα βασίζεται «στους θεμελιώδεις κανόνες της κυριαρχίας».
Πρόσθεσε ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ σχετικά με τη Γροιλανδία θα διεξαχθεί σε στενό συντονισμό με τη δανική κυβέρνηση και τη μελλοντική κυβέρνηση της Γροιλανδίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις