
Οι πανάκριβες τσάντες της Μέγκαν Μαρκλ κατασκευάζονται στη Ρουάντα – Οι πενιχροί μισθοί των εργατριών
Μια έρευνα της Mail on Sunday ανακάλυψε ότι οι εργάτριες που δημιουργούν τις τσάντες που προωθεί η Μέγκαν Μαρκλ κερδίζουν μόλις 1 ευρώ για μια οκτάωρη βάρδια.
Η Μέγκαν Μαρκλ, έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγο της, πρίγκιπα Χάρι, βρέθηκε στην ταλαιπωρημένη από τη φτώχεια Κολομβία, και επισκέφτηκε ένα σχολείο της περιοχής κρατώντας στον ώμο της μια λευκή τσάντα.
Λίγες ημέρες μετά τη φωτογράφιση το περασμένο καλοκαίρι αποκαλύφθηκε ότι η Δούκισσα του Σάσεξ είχε γίνει μέτοχος στην Cesta Collective, μια επιχείρηση που ιδρύθηκε από δύο πλούσιους Νεοϋορκέζους οι οποίοι απασχολούν έναν μικρό στρατό γυναικών από τη Ρουάντα για να πλέκουν τις τσάντες τους.
Η Cesta υπόσχεται «αξιοπρεπείς ευκαιρίες απασχόλησης για ταλαντούχες γυναίκες» – αλλά λίγο μετά την επένδυση της Μέγκαν, αναφέρθηκε ότι πληρώνει μερικές από τις γυναίκες που τις φτιάχνουν περίπου 0,10 ευρώ την ώρα.
Το χάσμα
Μια έρευνα της Mail on Sunday ανακάλυψε ότι οι εργάτριες που δημιουργούν τις εν λόγω τσάντες σε απομονωμένα αγροτικά χωριά της Ρουάντα κερδίζουν μόλις 1 ευρώ για μια οκτάωρη βάρδια.
Σύμφωνα με την Daily Mail, μια επιζήσασα της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994 παραδέχτηκε ότι προσευχόταν στο θεό να πληρωθεί περισσότερο για να φτιάξει τις τσάντες – οι οποίες πωλούνται για πάνω από 800 ευρώ.
Μια εργάτρια ονόματι Didacienne Musengimana παραδέχτηκε ότι έβγαζε λιγότερα από 11 ευρώ ανά τσάντα, η κατασκευή της οποίας διαρκεί περίπου τρεις ημέρες, αν εργάζεται οκτώ ώρες την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 0,40 ευρώ ανά ώρα.
‘Χρησιμοποιούμε το εισόδημά μας για να συμπληρώσουμε αυτά που κερδίζουμε από τη γεωργία, αλλά είναι δύσκολο. Δεν μπορώ να πω ότι τα χρήματα είναι άσχημα, αλλά εύχομαι να ήταν περισσότερα’, είπε, σύμφωνα με το Μέσο.
Η Illuminée Bayisabe, 60 ετών, η οποία ζει σε ένα χωριουδάκι στις κοιλάδες του Ρουχάνγκο και υφαίνει από εννέα ετών, δήλωσε: «Το χάσμα μεταξύ της τιμής [που πωλούν] και αυτού που πληρωνόμαστε είναι πολύ μεγάλο».

Το προσωπικό του Madame Tussauds ποζάρει κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων ενός ολοκαίνουργιου κέρινου ομοιώματος της Μέγκαν Μαρκλ στο Λονδίνο, Βρετανία, 09 Μαΐου 2018 | EPA/ANDY RAIN
«Δίκαιες αμοιβές»
Ωστόσο, παρά τον σάλο, η Μέγκαν Μαρκλ προωθεί τις τσάντες και κερδίζει προμήθεια για κάθε αντικείμενο που πωλείται μέσω του νέου της ιστότοπου «ShopMy».
Σύμφωνα με τη συνιδρύτρια και πρόεδρο του ShopMy, Tiffany Lopinsky, οι «δημιουργοί» της όπως η Μέγκαν Μαρκλ, μπορούν να κερδίσουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως, όπως αποκαλύπτει η MailOnline, πράγμα που σημαίνει ότι το Meghan’s Mall, όπως έχει χαρακτηριστεί στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να είναι άλλο ένα κερδοφόρο εγχείρημα για την ίδια. Η ShopMy δήλωσε ότι οι προμήθειες που κερδίζει από την πλατφόρμα κυμαίνονται συνήθως από 10 έως 30% «ανάλογα με τη μάρκα ή τον έμπορο λιανικής πώλησης».
Η Cesta Collective, η οποία έχει δηλώσει ότι έχει υιοθετήσει μια πολιτική για «δίκαιες αμοιβές», επέμεινε ότι τα στοιχεία αυτά λαμβάνουν υπόψη τις άλλες πηγές εισοδήματος των γυναικών.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Η Cesta Collective ιδρύθηκε για να δημιουργήσει σταθερές, αξιοπρεπείς ευκαιρίες απασχόλησης για ταλαντούχες γυναίκες χειροτέχνες σε αναπτυσσόμενες περιοχές. Από την ίδρυσή μας, έχουμε διατηρήσει την αποστολή μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη της επιχείρησής μας και του βιοπορισμού εκείνων που βοηθούν να ζωντανέψουν τις τσάντες μας.
»Η Cesta ενήργησε με καλή πίστη και κατανόηση μέσω της συνεργασίας μας με την All Across Africa, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρουάντα. Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί αποτελούν μια προσπάθεια απαξίωσης αυτού του έργου με υποθετικές πληροφορίες που έχουν παραποιηθεί με ανήθικο τρόπο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι η επιτυχία κατανέμεται δίκαια σε όλους τους εμπλεκόμενους».
Σύμφωνα με τη Vogue, η εταιρεία άρχισε να συνεργάζεται με έναν γυναικείο συνεταιρισμό στη Ρουάντα για την κατασκευή των τσαντών της μάρκας τους, με τις ίδιες τις εργάτριες να καθορίζουν τις τιμές (οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 500 έως 700% του μέσου εθνικού μισθού, σύμφωνα με τους ιδρυτές). Πολλές από τις εργάτριες καλλιεργούν οι ίδιες το σιζάλ που χρησιμοποιείται για την ύφανση των καλαθιών, ενώ χρησιμοποιούν βιολογικά λαχανικά για τη βαφή του υλικού.
«Τα πάντα γίνονται κατά παραγγελία σύμφωνα με τις προδιαγραφές μας», σημειώνει σε συνέντευξη της στο Μέσο η ιδρύτρια Courtney Weinblatt Fasciano, προσθέτοντας ότι οι τσάντες ολοκληρώνονται στη Σικελία από τεχνίτες δέρματος.
Μάρκετινγκ;
Τόσο η Μέγκαν Μαρκλ όσο και η Cesta έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν τις γυναίκες που φτιάχνουν τις τσάντες ως εργαλείο μάρκετινγκ.
Ο Βρετανός influencer μόδας George James δήλωσε: «Είναι ακατάλληλο να χρησιμοποιείτε αυτές τις γυναίκες ως τακτική μάρκετινγκ για το εμπορικό σας σήμα, ειδικά όταν δεν είναι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης, ούτε έχουν καμία ιδιοκτησία του εμπορικού σας σήματος[…]Αυτές οι γυναίκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυνικά για να κάνουν τις shopaholic δυτικές γυναίκες να αισθάνονται καλύτερα για την αγορά μιας ακόμη τσάντας, την οποία δεν χρειάζονται».
*Με πληροφορίες από: Daily Mail
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις