
Η σοφία της φύσης: Τα ζώα έχουν τις δικές τους ιατρικές μεθόδους
Η φύση κρύβει απίστευτες δυνατότητες για την ιατρική, την «αυτοθεραπεία» και την προστασία των οργανισμών από ασθένειες και παράσιτα.
Ζώα που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατρική όπως εμείς, αναπτύσσουν μοναδικές στρατηγικές για να παραμείνουν υγιή.
Οι σύγχρονοι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν πόσο βαθιά η φύση επηρεάζει την ιατρική επιστήμη.
Σύμφωνα με τον Guardian, o Jaap de Roode, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, μέσα από το βιβλίο του Doctors By Nature, αναφέρει πολλές περιπτώσεις όπου τα ζώα χρησιμοποιούν φυσικές ουσίες για να προστατευτούν από ασθένειες.
Από τους πίθηκους μέχρι τις μέλισσες, η φύση παρέχει παραδείγματα «αυτοθεραπείας» που μπορούν να γίνουν χρήσιμα και για τον άνθρωπο.
Σπουργίτια και Σπίνοι: Η Χρησιμότητα των Αποτσίγαρων
Στην Πόλη του Μεξικού, τα σπουργίτια και οι σπίνοι έχουν προσαρμοστεί με έναν απίστευτο τρόπο στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Συλλέγουν αποτσίγαρα και τα ενσωματώνουν στις φωλιές τους, όπου τα χρησιμοποιούν για να απομακρύνουν τα παράσιτα, όπως τσιμπούρια και ψείρες, από τα νεοσσούς τους.
Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι τα αποτσίγαρα απλώς χρησίμευαν ως μονωτικό υλικό, αλλά μέσω πειραμάτων ανακάλυψαν ότι η νικοτίνη έχει αντιπαρασιτική δράση.
Αυτό σημαίνει ότι τα σπουργίτια χρησιμοποιούν τα αποτσίγαρα σαν φάρμακο για να θεραπεύσουν τους απογόνους τους από τα αιμοβόρα παράσιτα που τους προσβάλλουν.
Πίθηκοι και Φυτά
Οι πίθηκοι έχουν επίσης εξαιρετική γνώση των φυτών που τους βοηθούν να παραμείνουν υγιείς.
Είναι γνωστό ότι αρκετά είδη πρωτευόντων καταναλώνουν πικρά φυτά για να αντιμετωπίσουν εντερικά σκουλήκια και λοιμώξεις.
Ένας χιμπατζής, για παράδειγμα, παρατηρήθηκε να καταναλώνει πικρά φύλλά, το οποία οι ντόπιοι χρησιμοποιούν παραδοσιακά για να θεραπεύσουν διάρροια και παράσιτα.
Αυτή η «διατροφική σοφία» υποδηλώνει ότι τα ζώα γνωρίζουν ποια φυτά θα τους βοηθήσουν να θεραπεύσουν προβλήματα υγείας και να προστατευθούν από ασθένειες.
Πεταλούδες Μονάρχη
Μια άλλη εντυπωσιακή ανακάλυψη έγινε στις «πεταλούδες μονάρχη».

Πεταλούδα μονάρχης σε λουλούδι του πάθους (Passifloraceae sp.).
Οι κάμπιες αυτών των πεταλούδων καταναλώνουν συγκεκριμένα φυτά, όπως το milkweed, το οποίο περιέχει καρδενολίδες, ουσίες που καταπολεμούν τα παράσιτα.
Οι κάμπιες που τρώνε το τροπικό milkweed είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από το παράσιτο ophryocystis elektroscirrha, το οποίο μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρή απώλεια βάρους και αφυδάτωση.
Οι θηλυκές πεταλούδες, μάλιστα, προτιμούν να τοποθετούν τα αυγά τους σε φυτά με αυτές τις φαρμακευτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τα μικρά τους από τα παράσιτα.
Ασπιρίνη για αγελάδες
Τα οικόσιτα ζώα είναι ακόμα αρκετά έξυπνα ώστε να διαθέτουν αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «διατροφική σοφία»: ακούνε το ένστικτό τους.
Τα μολυσμένα από σκουλήκια ζώα αναζητούν θάμνους πλούσιους σε τανίνες, οι οποίοι, όταν καταναλωθούν, μπορούν να σκοτώσουν τα σκουλήκια.
Για παράδειγμα, η βιολογική αγρότισσα Rosamund Young έχει παρατηρήσει ότι, αν είναι άρρωστες, οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής αναζητούν φλοιούς ή μπουμπούκια ιτιάς, μια πηγή σαλικυλικού οξέος, μιας χημικής ένωσης που έχει τροποποιηθεί από τους χημικούς για την παραγωγή ασπιρίνης.
Μέλισσες και Απολύμανση

Πρόπολη στις κυψέλες.
Οι μέλισσες είναι επίσης γνωστές για τη χρήση της πρόπολης, μιας ρητινώδους ουσίας που συλλέγουν από τα φυτά, για να προστατεύσουν τις κυψέλες τους από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Όταν οι κυψέλες μολύνονται από ασθένειες, οι μέλισσες σπεύδουν να συλλέξουν περισσότερη πρόπολη για να ενισχύσουν την προστασία τους.
Η πρόπολη έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της αποικίας.
Η Σοφία της Φύσης
Η παρατήρηση αυτών των συμπεριφορών από τα ζώα μας διδάσκει ότι η φύση έχει πολλές απαντήσεις για τη θεραπεία των ασθενειών και την προστασία από τα παράσιτα.
Τα ζώα δεν είναι απλώς θύματα των ασθενειών, αλλά χρησιμοποιούν τα φυσικά υλικά του περιβάλλοντός τους για να αυτοθεραπευτούν, έχοντας μάθει από την εξέλιξη ποια φυτά και ουσίες είναι χρήσιμα για την υγεία τους.
Ο Jaap de Roode, καθηγητής βιολογίας, υπογραμμίζει ότι οι γνώσεις μας για την ιατρική ίσως ξεκίνησαν από τη μίμηση των ζώων.
Σήμερα, οι επιστήμονες μελετούν αυτές τις φυσικές πρακτικές για να ανακαλύψουν νέες θεραπείες για ανθρώπινες ασθένειες και να βρουν τρόπους για να καταπολεμήσουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά.
Αυτό το πεδίο έρευνας ανοίγει νέους δρόμους για τη φαρμακευτική και τη ιατρική επιστήμη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να μάθουμε από τη φύση και να ενσωματώσουμε τα μαθήματα που έχουν μάθει τα ζώα εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις