Σάββατο 29 Μαρτίου 2025
weather-icon 14o
Σύντροφοι – συμπαραστάτες οι σκύλοι βοηθοί για τους ανθρώπους που δεν ακούν

Σύντροφοι – συμπαραστάτες οι σκύλοι βοηθοί για τους ανθρώπους που δεν ακούν

Μια καλύτερη ζωή για όσους δεν μπορούν να ακούσουν προσφέρουν οι σκύλοι βοηθοί κωφών.

Οι σκύλοι βοηθοί κωφών εκπαιδεύονται ειδικά για να παρέχουν στα άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια ακοής, ασφάλεια και ανεξαρτησία.

Οι σκύλοι που επιλέγονται ως σκύλοι βοηθοί κωφών – Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εκπαίδευσή τους, τι μαθαίνουν

«Οι σκύλοι βοηθοί για άτομα με μερική ή ολική απώλεια ακοής επιλέγονται σε ηλικία 2 μηνών, έπειτα από συγκεκριμένα τεστ, τα οποία δείχνουν στοιχεία του χαρακτήρα τους. Στη συνέχεια εκπαιδεύονται για περίπου δύο χρόνια», αναφέρει η εκπαιδεύτρια σκύλων βοηθών ατόμων με αναπηρία, Έλενα Παλάγκα.

Επισημαίνει ότι ένας σκύλος βοηθός για άτομα με προβλήματα ακοής θα πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση, να μην έχει φοβίες, να είναι πρόθυμος να δουλέψει για τον χειριστή του και να απολαμβάνει αυτό που κάνει.

Μόλις ο σκύλος ακούσει κάποιον ήχο, ειδοποιεί το άτομο με το πρόβλημα ακοής, αγγίζοντας τον με το πόδι ή με τη μύτη του

Οι σκύλοι βοηθοί βοηθούν τα κωφά άτομα σε καθημερινά θέματα

Γι’ αυτή την κατηγορία αναπηρίας επιλέγεται ένας σκύλος, ο οποίος είναι μόνιμα alert. Σε αντίθεση με άλλες αναπηρίες, που προτιμώνται χαμηλότερης ενέργειας σκύλοι.

«Τα κουτάβια ξεκινούν την κοινωνικοποίησή τους και μαθαίνουν τις βασικές εντολές. Στη συνέχεια ξεκινούν την εξειδικευμένη τους εκπαίδευση», περιγράφει η κα Παλάγκα.

Οι σκύλοι βοηθοί και η αποστολή τους

Τα άτομα με πρόβλημα ακοής, όπως επισημαίνει η κα Παλάγκα, κινδυνεύουν στην καθημερινότητα τους, λόγω της αναπηρίας τους. Οι σκύλοι βοηθοί βοηθούν τα κωφά άτομα σε καθημερινά θέματα και μαθαίνουν να ανταποκρίνονται, αλλά και να ειδοποιούν σε συγκεκριμένους ήχους. Όπως του τηλεφώνου, του ξυπνητηριού, στο κουδούνι της πόρτας και του συναγερμού. Επίσης, «ανακοινώνουν» για συναγερμό καπνού, για τον φούρνο μικροκυμάτων, ή όταν τους φωνάζει κάποιος άλλος άνθρωπος. Αλλά και για άλλους ήχους, ανάλογους, που ακούγονται στον χώρο όπου βρίσκονται.

Με ποιον τρόπο, λοιπόν, ο σκύλος βοηθός ειδοποιεί τον άνθρωπό του;

Μόλις ο σκύλος ακούσει κάποιον ήχο, περιγράφει η κα Παλάγκα, ειδοποιεί το άτομο με το πρόβλημα ακοής, αγγίζοντας το με το πόδι του ή με τη μύτη του. Η επόμενη του κίνηση είναι να οδηγήσει τον κωφό στη πηγή του ήχου. Για παράδειγμα, αν χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, τον αγγίζει με τη μύτη ή το πόδι του και τον οδηγεί στην πόρτα.

Σε περιπτώσεις κινδύνου ο σκύλος ειδοποιεί, πάλι με το άγγιγμα της μύτης ή του ποδιού, αλλά αμέσως μετά ξαπλώνει, ώστε να δείξει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Η αποστολή των σκύλων βοηθών κωφών είναι να παρέχουν ασφάλεια και ανεξαρτησία στα άτομα, τα οποία συντροφεύουν», τονίζει η κα Παλάγκα.

Το καλό που κάνουν οι σκύλοι βοηθοί στην καθημερινότητα αυτών των ευαίσθητων ανθρώπων, αλλά και στον ψυχικό τους κόσμο

Η απόκτηση ενός σκύλου βοηθού, σύμφωνα με την κα Παλάγκα, αλλάζει, όχι μόνο τη ζωή του ατόμου με αναπηρία, αλλά και της οικογένειάς του. Και, γενικότερα, του στενού του κύκλου.

Δεν είναι τυχαίο, όπως λέει, ότι έρευνες ανά τον κόσμο έχουν αποδείξει πόσο θετική επίδραση έχει ένα απλό κατοικίδιο στη ζωή του ανθρώπου.

Ο σκύλος βοηθός βοηθά την κοινωνική ανάπτυξη, βελτιώνει τη ψυχολογία και παρέχει ασφάλεια

Στη περίπτωση ενός σκύλου βοηθού, αυτή η επίδραση είναι ακόμα μεγαλύτερη στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου που συντροφεύει.
Τα άτομα, ιδιαίτερα τα παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, έχουν την τάση, λόγω της κατάστασης τους, να απομονώνονται, να παρουσιάζουν, συχνά, φοβίες. Δεν κοινωνικοποιούνται σωστά και έχουν το αίσθημα της ντροπής.

Ο σκύλος βοηθός, υπογραμμίζει η κα Παλάγκα, βοηθά την κοινωνική ανάπτυξη, βελτιώνει τη ψυχολογία και παρέχει ασφάλεια. Έτσι, δίνει την ευκαιρία σε ενήλικες και παιδιά να ζήσουν μια πιο ισορροπημένη και φυσιολογική ζωή.

Οι διαδικασίες που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για να αποκτήσει έναν σκύλο βοηθό

Η κυρία Παλάγκα ενημερώνει ότι, ο ενδιαφερόμενος που θέλει να αποκτήσει έναν σκύλο βοηθό, θα πρέπει να κάνει ένα αίτημα σε έναν από τους οργανισμούς. Ή σε ιδιώτες επαγγελματίες εκπαιδευτές που εκπαιδεύουν και παρέχουν σκύλους εργασίας.

Στη συνέχεια γίνεται μια αξιολόγηση του ατόμου και των αναγκών του. Η εκπαίδευσή του σκύλου βοηθού γίνεται εξατομικευμένα για τις ανάγκες του ατόμου για το οποίο προορίζεται.

Κλείνοντας, η κα Παλάγκα τονίζει: «Ο σκύλος βοηθός γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του ατόμου που συντροφεύει και βοηθά. Το άτομο που θα επιλέξει να αποκτήσει έναν σκύλο βοηθό, θα πρέπει να φροντίζει για την ευζωία του, να συντηρεί την εκπαίδευσή του. Και να του αφιερώνει χρόνο και αγάπη».

Η εκπαιδεύτρια σκύλων βοηθών ατόμων με αναπηρία, Έλενα Παλάγκα

● Η κυρία Έλενα Παλάγκα είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια με εξειδίκευση στους σκύλους βοηθούς για ΑΜΕΑ.

Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Μαρτίου 2025
Απόρρητο