Κυριακή 27 Απριλίου 2025
weather-icon 15o
Μεγάλη αλυσίδα μόδας δημιουργεί μοντέλα κλώνους με τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος εποχής ή ξεκίνημα νέας;

Μεγάλη αλυσίδα μόδας δημιουργεί μοντέλα κλώνους με τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος εποχής ή ξεκίνημα νέας;

Η αλυσίδα μόδας H&M ανακοίνωσε ότι «εξερευνά τη σχέση της μόδας με την τεχνητή νοημοσύνη» για τη δημιουργία «ψηφιακών διδύμων» μοντέλων. Οι αντιδράσεις είναι πολλές και διχάζουν

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται για τη βιομηχανία της μόδας και η επέλαση προκαλεί ανακατατάξεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Of Fashion, ο κολοσσός της μόδας H&M σχεδιάζει να δημιουργήσει 30 «ψηφιακούς κλώνουνς» μοντέλων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στη χρονιά.

Τα αποκαλούμενα «ψηφιακά δίδυμα» (digital twins) θα χρησιμοποιηθούν μετά από συναίνεση των πρωτότυπων μοντέλων και για ανάγκες αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες καμπάνιες μάρκετινγκ.

Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, τα μοντέλα θα διατηρήσουν «την ιδιοκτησία των ψηφιακών διδύμων τους, επιτρέποντάς τους να παραχωρούν άδειες χρήσης των αντιγράφων τους σε άλλες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστών της H&M».

via @Business of Fashion

Όπως ήταν προφανές, η πρωτοβουλία εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της πρωτοβουλίας σε άλλα επαγγέλματα της βιομηχανίας της μόδας, όπως φωτογράφους, στιλίστες και μακιγιέρ/κομμωτές που ουσιαστικά βγαίνουν εκτός εργασίας.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι εικόνες που δημιουργούνται με την τεχνολογία της AI θα φέρουν σήμανση για να ενημερώνουν το κοινό σχετικά με την προέλευση τους.

Συναρπαστικά ανησυχητικό

Την πρώτη φορά που το μοντέλο Vilma Sjöberg είδε το «ψηφιακό δίδυμό» της, το βρήκε συναρπαστικό και ανησυχητικό. «Είναι μια φωτογραφία μου, αλλά δεν είμαι εγώ», είπε. «Ήταν ενδιαφέρον πόσο καλό ήταν στην πραγματικότητα». Ακόμη και ο φίλος της δεν μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας φωτογραφίας της πραγματικής της και αυτής που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη, είπε.

Συναρπαστική αλλά ανησυχητική ήταν γενικά η αντίδραση στη χρήση μοντέλων AI σε καμπάνιες μάρκετινγκ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δηλαδή, όταν οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίσουν ότι οι εικόνες δεν είναι πραγματικές εξαρχής).

Η H&M από την πλευρά της στοιχηματίζει ότι αυτοί οι ψηφιακοί κλώνοι μοντέλων όπως της Sjöberg θα απαντήσουν σε ένα από τα πιο ακανθώδη ερωτήματα που αντιμετωπίζει η μόδα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης:

Πώς εκμεταλλεύεστε τη δύναμη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ρεαλιστικών εικόνων προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των ανθρωπίνων μοντέλων στα οποία η βιομηχανία εξαρτάται από καιρό για να πουλήσει τις φαντασιώσεις της;

Τα μοντέλα θα διατηρήσουν «την ιδιοκτησία των ψηφιακών διδύμων τους, επιτρέποντάς τους να παραχωρούν άδειες χρήσης των αντιγράφων τους σε άλλες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστών της H&M»

via @Business of Fashion

Η λύση της εταιρείας είναι να «στρατολογήσει» τα μοντέλα στη διαδικασία, παράγοντας «ψηφιακά δίδυμα» τα οποία κατέχουν και ελέγχουν τα ίδια τα μοντέλα.

Τα μοντέλα θα αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν στην H&M να χρησιμοποιήσει τα δίδυμα τους — έναντι κάποιας αμοιβής, φυσικά — σε οποιαδήποτε μάρκετινγκ πρωτοβουλία και επίσης να διαθέσουν τους εικονούς τους κλώνους σε οποιαδήποτε μπράντα επιθυμούν.

«Οι άνθρωποι θα διχαστούν»

Βέβαια η εταιρεία ξέρει ότι δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

«Οι άνθρωποι θα διχαστούν. Τώρα αυτό είναι καλό ; Είναι κακό;» σχολίασε στο BoF, ο Jörgen Andersson, επικεφαλής δημιουργικός διευθυντής του σουηδικού λιανοπωλητή fast-fashion.

Όμως, κατά την άποψή του, «η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση κανείς δεν κερδίζει κάτι αγνοώντας την».

«Αποφασίσαμε ως μεγάλος παίκτης στη βιομηχανία, να ξεκινήσουμε μια συζήτηση που λαμβάνει υπόψη το μοντέλο, το πρακτορείο και τα καλύτερα συμφέροντα της βιομηχανίας της μόδας», είπε ο Andersson.

Από τότε που η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έκανε πρεμιέρα στο τοπίο της μόδας, οι επωνυμίες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα ή απλώς για να πειραματιστούν με ένα νέο δημιουργικό εργαλείο, έχουν επικριθεί και έχουν προκαλέσει εξοργισμένες αντιδράσεις από το κοινό.

Οι επικριτές της τεχνητής νοημοσύνης επισημαίνουν την κατάχρηση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από τους προγραμματιστές της για την εκπαίδευση των συστημάτων τους, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό της και, κυρίως, την απειλή που συνιστά για δημιουργικές θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες είναι ήδη σε επισφαλή κατάσταση.

via @Business of Fashion

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ έτσι και αλλιώς, σε κάθε περίπτωση κανείς δεν κερδίζει κάτι αγνοώντας την»

Η Levi’s, για παράδειγμα, τελικά απέσυρε το σχέδιο που είχε ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια για τη χρήση μοντέλων που δημιουργήθηκαν από AI αφού αντιμετώπισε μια καταιγίδα επικρίσεων στο διαδίκτυο.

Οι επιχειρήσεις μόδας και ομορφιάς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, με τη σωστή προσέγγιση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και να καθησυχάσουν τους επικριτές ταυτόχρονα.

Η Estée Lauder είπε πρόσφατα στο The Business of Fashion ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για εργασίες όπως η επεξεργασία εικόνων ή η δημιουργία εικόνων από άψυχα υλικά, αλλά «η παραγωγή εικόνων ανθρώπων είναι εκτός συζήτησης».

Ο Andersson είπε ότι η εταιρεία συνεργάστηκε απευθείας με μοντέλα και πρακτορεία μονβτέλων για την πρωτοβουλία της. Η Sjöberg, το πρώτο μοντέλο που ψηφιοποίησε η H&M, παραδέχτηκε ότι σκεφτόταν πολύ για την επίδραση που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην καριέρα της.

Αλλά η εταιρεία αναγνωρίζει επίσης ότι δεν έχει όλες τις απαντήσεις και πρέπει να τις αναζητήσεις. «Θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε περιεχόμενο, αλλά δεν μπορώ να πω ακριβώς με ποιον τρόπο», δήλωσε η Louise Lundquist, προγραμματίστρια επιχειρήσεων στην H&M.

«Θα πλήρωναν τα μοντέλα περισσότερα χρήματα επειδή εξοικονομούν τα έξοδα ταξιδιού, για παράδειγμα, ή λιγότερα επειδή δεν χρειάζεται να είναι φυσικά παρόντες;» αναρωτήθηκε η Sara Ziff, εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μοντέλων Model Alliance.

Η Ziff επεσήμανε ότι υπάρχουν επίσης νομικά ερωτήματα σχετικά με το ποιος κατέχει το ψηφιακό αντίγραφο —το μοντέλο ή ο αντιπρόσωπός του— και με ποιον διαπραγματεύεται και συνάπτει συμβόλαια ο πελάτης.

Ένα νέο είδος μόδας

Η άνοδος των ψηφιακών μοντέλων θα μπορούσε να έχει πολλαπλές συνέπειες. Εάν ένα μοντέλο μπορεί τώρα να βρίσκεται σε δύο μέρη ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει περισσότερες δουλειές σε λιγότερους ανθρώπους;Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τη φύση των ίδιων των φωτογραφιών εάν δεν χρειάζεστε πλέον ένα πλήρες συνεργείο για τη δημιουργία εικόνων μόδας, με επιπτώσεις σε εργαζομένους πίσω από την κάμερα.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα», είπε η μακιγιέρ Mary Irwin με έδρα τη Νέα Υόρκη σχετικά με την ιδέα ότι θα μπορούσαν σύντομα να δημιουργηθούν περισσότερες εικόνες μόδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας και όχι μέσω παραδοσιακών λήψεων.

Τόνισε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε ένα σετ εργάζονται πίσω από τη σκηνή και η συνδυασμένη δουλειά τους είναι αυτή που δημιουργεί το αποτέλεσμα. «Αυτή η συλλογική, όμορφη κοινοτική διαδικασία που έχουμε στη μόδα και στη διαφήμιση φέρνει το αποτέλεσμα. Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι αν δεν είμαστε όλοι [μαζί] εκεί;» είπε εκείνη.

via @Business of Fashion

«Αυτή η συλλογική, όμορφη κοινοτική διαδικασία που έχουμε στη μόδα και στη διαφήμιση φέρνει το αποτέλεσμα. Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι αν δεν είμαστε όλοι [μαζί] εκεί;»

Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία της μόδας που δεν βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως πρόβλημα από μόνη της, συμπεριλαμβανομένων των Ziff και Irwin. Όλα εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιείται.

Ο Andersson της H&M πιστεύει ότι o ανθρώπινος δημιουργικός παράγοντας θα παραμείνουν ααναγκαίος. «Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει κατεύθυνση, μπορεί να αναζωογονήσει μόνο ό,τι έχει προηγηθεί» σημειώνει.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι παντού σήμερα, θα έχει επιπτώσεις σε όλα. Ποιες επιπτώσεις δεν γνωρίζουμε;» αναρωτήθηκε. Για το στέλεχος της H&M ο μόνος τρόπος για να το μάθεις είναι να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι και να δεις τα αποτελέσματα. Για καλό, ή για κακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 27 Απριλίου 2025
Απόρρητο